Ruoka

Tutkimus: Luomu ei riitä myyntivaltiksi leipähyllyssä – Ylenpalttiset terveysväittämät ärsyttävät

Ruoka 16.01.2017

Ihmiset kaipaavat vaaleaa ja pehmeää luomuleipää. Kaura- ja ruistuotteet olisivat erityisen tervetulleita.


Jaana Kankaanpää
Ihmiset kaipaavat nykyistä monipuolisempaa luomuleipävalikoimaa.

Pelkkä luomu ei riitä kirittämään luomuleivän menekkiä. Ihmiset kaipaavat luomuleipää, joka pehmeää, kuitupitoista ja sisältää täysjyväviljaa.

Erityisen kiinnostuneita ollaan rukiista ja kaurasta leivotuista leivistä, selviää Pro Luomu ry:n teettämästä markkinatutkimuksesta.

Leivän pitäisi maistua koko perheelle, ihmiset eivät ole kiinnostuneet erikseen lapsille markkinoidusta leivästä, tutkimuksen toteuttanut designtoimisto Kuudes Kerros kertoo

Mielikuvaa luomuleivän huonosta saatavuudesta vahvistaa se, ettei arkisia leipätyyppejä ole tarjolla.

Nyt valikoimassa on pääasiassa perusleipien luomuversioita. Se riittää sille pienelle osalle kuluttajista, joita luomu muutenkin kiinnostaa, Kuudes Kerros kertoo

Markkinatutkimuksen mukaan ihmiset yhdistävät luomuun ympäristöystävällisyyden erityisesti Itämeren suojeluun liittyen sekä ravinnepitoisuuden, kotimaisuuden, aitouden ja alkuperäisyyden. Kuudennen Kerroksen mielestä näitä mielikuvia pitäisi hyödyntää luomuleivän markkinoinnissa.

Toisaalta markkinoinnin kliseet, epätäsmällisyys ja liialliset terveysväittämät ärsyttävät ihmisiä. Kuudes Kerros suosittelee, että luomuleivän valmistusketjusta kerrotaan avoimesti ja ihmisten annetaan itse vetää johtopäätöksiä tuotteiden hyödyistä.

Lue myös:

Pro Luomu: Hintojen lasku alensi kynnystä ostaa luomua

Tumma leipä kiilasi myynnissä vaalean leivän ohi

Aiheeseen liittyvät artikkelit