Ruoka

Uudet kouluruokailusuositukset tuovat lautasille lisää kasviksia

Koulussa syödyn aterian pitäisi kattaa kolmannes koko päivän energiantarpeesta.
Punaisen lihan, sokerin ja suolan määrää pitäisi vähentää. LEHTIKUVA / Timo Heikkala

Uudet kouluruokasuositukset tähtäävät kasvisruokien, kalan ja vaalean lihan määrän lisäämiseen. Punaisen lihan, sokerin ja suolan määrää pitäisi vähentää.

Raportti kehottaa tarjoamaan kouluaterialla kahta pääruokavaihtoehtoa, joista toinen voisi olla kasvisruoka. Jollei vaihtoehtoja voida päivittäin tarjota, ehdotetaan viikoittaisen kasvisruokapäivän järjestämistä. Suositukset on julkaissut Valtion Ravitsemusneuvottelukunta VRN.

Punaisen lihan, leikkeleiden ja makkaroiden määrää kouluaterialla rajoitetaan, sillä ne sisältävät enemmän sydämelle ja aivoille haitallisia rasvoja kuin siipikarjan liha ja kala. Alakouluikäisen suositeltu annos kypsennettyä punaista lihaa on noin 400 grammaa viikossa.

Suositukset takaavat koululaisille riittävän ja terveellisen kouluruokailun. Koulussa syödyn aterian pitäisi kattaa kolmannes koululaisen päivittäisestä energiantarpeesta. Yläkouluikäisen tapauksessa tämä tarkoittaa 850:tä kilokaloria.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Söin täällä: Mansikat pitsassa yllättivät myönteisesti

Arvaatko mikä on valittu vuoden 2020 vihannekseksi? Suomalaiset rakastavat sen raikasta makua ja rapsakkaa suutuntumaa

Välipala pelastaa koululaisen pitkät iltapäivät – Asiantuntija vinkkaa suosikkivälipalansa, josta saa puhtia läksyjen tekoon

Suomalaisolut valittiin Lontoossa maailman parhaaksi