Ruoka

Uutta perunaa saa vasta parin viikon päästä

Alkukesän herkkua joudutaan odottamaan vielä pari viikkoa, sillä kylmä kevät viivytti varhaisperunan istutuksia. Viikonlopun päättäjäisjuhliin ei vielä avomaan peruna ehdi, mutta juhannuksena sitä riittää.
Markku Vuorikari
Jukka Sariola varhaisperuna

Varhaisperunaa viljelijä Jukka Sariola Naantalin Merimaskusta raottaa valkoista harsoa perunapenkkien päältä ja kaivaa mukuloita esiin penkistä. Suurimmat mukulat ovat pikkusormen kokoisia.

Tilanne muistuttaa paljolti viime vuotta. Viileän kevään takia nostot alkoivat kesäkuun 10. päivän paikkeilla ja samoin näyttää käyvän nytkin, Sariola arvelee.

Sariolan mukaan pieniä määriä uutta perunaa saadaan kauppoihin jo ennen kesäkuun puoliväliä ja täyteen vauhtiin nostoissa päästään juhannusviikolla.

Varhaisperunan viljely on kutistunut Turun saaristossa lähes puoleen viime vuosikymmenen lopusta.

Syitä on Sariolasta useita. Varhaisperunan viljelyä on siirtynyt mantereen puolelle. Samoin Ruotsista ja Ahvenanmaalta tulee perunaa aiemmin, mikä sotkee markkinoita.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Hallituksen tavoite: Syö puolet enemmän kalaa ja pääosin kotimaista – kulutuskasvu pelastaisi kala-alan, mutta vaatii lisää kasvatuslupia

Katso Kape Aihisen vinkit, miten onnistut grillaamisessa – "Ärsyttävintä on, jos edellinen grillaaja on jättänyt grillin likaiseksi"

Valokuvaaja hurahti pähkinöihin – ensimmäinen sato oli kaksi pähkinää, mutta haaveena on olla jonain päivänä omavarainen

Heikkilän Juustola ja varhaisperunafestivaali saivat ruokakulttuuripalkinnot