Ruoka

Vatsavaivaisten viljoilla on vetoa – nämä lajit sopivat ärtyvästä suolesta kärsiville

Ruoka 01.09.2017

Ärtyvän suolen oireyhtymä on yleinen vaiva. Moni hoitaa oireita niin kutsuttua FODMAP-ruokavaliota noudattamalla. Siihen sopivat myös tietyt kotimaiset viljat.


Sanne Katainen
Kaura on luontaisesti gluteeniton vilja.

Ärtyvän suolen oireyhtymä on yleinen vaiva: siitä kärsii vähintään joka kymmenes suomalainen.

Vaiva on naisilla yleisempi kuin miehillä. Oireina ovat muun muassa vatsan turvotus ja vatsakivut. Usein tuntuu myös siltä, ettei suoli tyhjene kunnolla.

Osa hoitaa vaivaa niin kutsuttua FODMAP-ruokavaliota noudattamalla.

FODMAP-hiilihydraatit ovat ryhmä lyhytketjuisia, paksusuolessa fermentoituvia hiilihydraatteja. Niihin kuuluvat esimerkiksi fruktaani, laktoosi, ksylitoli ja sorbitoli.

FODMAP-ruokavalion nimi on hieman harhaanjohtava, koska ruokavaliossa ideana on nimenomaan vältellä FODMAP-hiilihydraatteja.

Niitä sisältävät pääasiassa palkokasvit, kaali, sipulikasvit, viljat sekä laktoosia sisältävät tuotteet.

Tilanne on pulmallinen erityisesti vatsaoireista kärsiville kasvissyöjille: proteiinia saisi palkokasveista kuten herneestä ja soijasta, mutta niitä ei voi syödä.

Poikkeuksen viljoissa tekevät speltti eli alkuvehnä sekä kaura: ne sopivat hyvin myös FODMAP-ruokavaliota noudattaville.

”Kaura on luontaisesti gluteeniton ja sitä voidaan viljellä täällä”, kertoo Merja Scharlin Bioferme Oy:stä.

Birkkalan tila on Suomen suurimpia ja ensimmäisiä speltinviljelytiloja. Vuodessa spelttiä pakataan puoli miljoonaa kiloa.

Simo Larnan vanhemmat aloittivat luomuspeltin viljelyn 1990-luvun alussa. He törmäsivät spelttiin Saksan luomu­messuilla.

"Speltissä on vähemmän FODMAP-hiilihydraatteja kuin nykyajan vehnässä", Larna kertoo.

Jos siis kärsii ärtyvän suolen oireyhtymästä, voi oireita helpottaa vehnän vaihtaminen spelttiin.

Larna viittaa Australiassa vuonna 2006 tehtyyn tutkimukseen, jonka mukaan speltti ei kivistä vatsaa. Speltti myös sisältää tavallista vehnää enemmän proteiinia.

Birkkalan tilan spelttituoteperhe sai Vuoden tähtituote -palkinnon vuonna 2003.

Reseptien kehittely on tärkeä osa kehitystyötä. "Sormet on pidettävä taikinassa, jotta tajuaa miten homma toimii", Larna muistuttaa.

Työmääräkin on isompi kuin vehnässä. "Jyvä täytyy saada kuorittua ehjänä."

Vanhemmat tekivät speltin kanssa hyvän pohjatyön, Larna kiittelee.

"Yritys on kuin talo. Me emme pääse tähtiin saakka, mutta kuusenlatvaan."

Lue lisää:

MT 29.8.: Hapatuksen rautarouva teki suomalaisesta kaurasta miljoonabisneksen

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT