Ruoka

Vesipula voi ratketa vähentämällä lihankulutusta

Lihansyöntiä vähentämällä maapallon kuivimpien alueiden vesivarannot voitaisiin turvata. Lihantuotantoon kuluu vettä enemmän kuin mihinkään muuhun maataloustuotteeseen.
Kari Salonen

Aalto-yliopiston ja Bonnin yliopiston tutkijat selvittivät ruokavalion muutoksen maailmanlaajuisia vaikutuksia vesivaroihin. Tutkimus julkaistiin Environmental Research Letter -julkaisussa.

Tutkimuksessa havaittiin suuria eroja veden kulutuksessa eri alueilla. Esimerkiksi vakavasta vesipulasta kärsivässä Intiassa lihan vähentäminen ei juuri toisi helpotusta tilanteeseen, mutta Pohjois-Amerikassa, Lähi-idässä ja Pohjois-Afrikassa vesipula helpottaisi huomattavasti kasvissyöntiin siirryttäessä.

”Vaikka Suomessa ei vedestä olekaan pulaa, tämä säästö voisi helpottaa vesipulaa alueilla, joilta Suomeen tuodaan ruokaa. Kulutamme paljon vettä alueilla, joilla sitä on niukasti”, sanoo Aalto-yliopiston tutkija Mika Jalava.

Suomalaisen keskimääräinen vesijalanjälki pienenisi lähes neljänneksellä kasvisruokaan siirryttäessä.

Vesijalanjälki kuvaa vesimäärää, joka on käytetty kulutettujen tuotteiden valmistukseen.

Water Footprint Network on laskenut vesijalanjälkiä eri tuotteille.

Linkki tutkimukseen.: http://iopscience.iop.org/1748-9326/9/7/074016/article

Aiheeseen liittyvät artikkelit

S-ryhmä avasi laskurin, joka kertoo ruokakorin ilmastovaikutuksen

Suomalaiset marjat muuttuvat Ainoa Wineryssä kullaksi – ulkomailta tulleet tilaviiniyrittäjät kahmivat palkintoja

Vyötärölihavuuden ja alkoholin yhteisvaikutus on vielä luultuakin vaarallisempaa: Lihavan maksalle tuopillisesta olutta haittaa yhtä paljon kuin neljästä tuopillisesta laihan maksalle

Suomalaisen Työn Liitto puolustaa Avainlippu-merkkiään: "Esimerkiksi pelkkä tuotteen pakkaaminen ei riitä"