Ruoka

VTT:n anturi tunnistaa pilaantuneen ruuan

VTT kertoo kehittäneensä anturin etsimään ruokapakkauksiin kertyvää etanolia, joka kertoo ruuan olevan pilaantumassa.
Kari Salonen
Etanolianturi olisi VTT:n mukaan mahdollista liittää ruokapakkausten etiketteihin tai lisätä niihin tarrana.

VTT etsii yritystä, joka kaupallistaisi elintarviketurvallisuutta edistävän anturin. Anturin signaali on tutkimuslaitoksen mukaan luettavissa elintarvikepakkauksista langattomasti vaikka kännykällä.

Anturi havaitsee elintarvikkeiden pilaantumisesta johtuvan, pakkauksen ilmatilaan muodostuvan etanolin. Etanolia ja hiilidioksidia syntyy esimerkiksi pilkotuista hedelmistä, kun ne alkavat käydä.

Anturin informaatio välittyy pakkauksesta kauppiaalle tai asiakkaalle lukulaitteen avulla ja tieto tallentuu digitaalisessa muodossa niin sanottuna RFID-tagina, tiedotteessa kerrotaan. Tieto voidaan edelleen lukea langattomasti esimerkiksi älypuhelimella.

 

Vähemmän ruokahävikkiä

 

Etanolianturi on kehitetty vähentämään ruuan hävikkiä elintarvikeketjussa. Arviolta yli 100 miljoonaa tonnia elintarvikkeita joutuu maailmassa jätteisiin joka vuosi.

Jos RFID-tagi liitetään valmiiksi etikettiin tai tarraan, se tekisi elintarvikepakkauksesta hinnaltaan järkevän. Tästä tieto olisi luettavissa pilvipalveluun, josta elintarvikkeen laatua on  mahdollista seurata tuotepaketin eri vaiheissa.

Anturille olisi VTT:n mukaan mahdollista kehittää myös muuta käyttöä; se sopisi esimerkiksi  alkometriin.
VTT on osallistunut eurooppalaiseen SusFoFlex-projektiin, joka saa rahoitusta EU:n tutkimuksen 7. puiteohjelmasta. Keksinnön patentointi on tutkimuslaitoksen mukaan käynnissä.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Muistathan muikut, ne ovat suomalaista superfoodia! Paista muikuista vaikka itämaisia sipsejä tai loihdi savumuikuista helpot rieskapitsat

Tiukalla kasvisruokavaliolla kasvavilla pikkulapsilla on verrattain vähemmän D- ja A-vitamiinia sekä tärkeitä rasva- ja aminohappoja

Pubin pitäjä vannoi, ettei ikinä enää tee ravintolahommia – kunnes Kyrön tislaamo vei mennessään: "Ei me oltu villeimmissä unelmissammekaan ajateltu, että tämä voisi mennä näin"

MTK:n Marttila huolissaan S-ryhmän päätöksestä Viron Prismoissa – "Halpuutus ja suomalainen ruoka eivät vain kuulu yhteen"