Ruoka

WHO:n lihauutinen ei yllättänyt kuluttajia

Ruoka 28.10.2015

WHO:n päätös nostaa makkarat ja muut punaisen lihan tuotteet syöpävaarallisuudessaan ylimpään luokitusluokkaan, ei tullutkaan useimmille kuluttajille täytenä yllätyksenä. Asiaa kyseltiin joensuulaisessa marketissa, jossa moni sanoi valitsevansa mieluummin broileria ja kalatuotteita kuin esimerkiksi makkaraa.


Polvijärveläinen Seppo Varis pitää lihansyöntiä jokapäiväisenä asiana. Hän syö kuitenkin paljon broileria mutta leikkeleitä vain kohtuudella. Punaisen lihan terveys­riskit olivat hänellä tiedossa jo ennen WHO:n luokitusta.

”Tiedossahan se on ollut, ettei punaista lihaa pidä liikaa syödä”, totesi varkautelainen Hanna Räsänen joensuulaisessa ruokakaupassa tiistaina.

Räsäsen ostotottumuksiin uutinen makkaroiden ja muiden lihavalmisteiden yhteydestä syöpiin ei vaikuta, koska lihavalinnoissaan hän suosii broileria.

”Absolut no”, hän sanoo, kun puhe siirtyy makkaroihin.

”Oikeastaan minun ei tee koskaan mieli makkaraa, jossa on lihankaltaisia aineosia.”

Opiskelija Meri Parkkinen kertoo olleensa aiemmin kasvissyöjä ja etsineensä jo silloin tietoa punaisen lihan epäterveellisyydestä.

Eläkeläismiehen ostoskärryyn sujahtaa paketillinen porsaan kylkisiivua; siitä aiotaan valmistaa perunakukkoa.

Nimettömänä pysyttelevä mies ei usko lihan epäterveellisyysuutiseen vaan pitää sitä luonnonsuojelijoiden keksintönä.

Suomalaisessa lihanjalostus­teollisuudessa Maailman terveysjärjestö WHO:n julkistama tieto sen sijaan otetaan vakavasti.

”Uutinen herättää ajatuksia siitäkin, pelkäävätkö kuluttajat jatkossa ostaa punaista lihaa. Emme suinkaan lähde tutkimuksia kiistämään tai vähättelemään”, ravitsemusasiantuntija Soile Käkönen HK Scanista sanoo.

Hän vakuuttaa, että heillä tehdään paljon työtä tuotekehityksen eteen, jottei esimerkiksi makkaroiden valmistusprosessissa käytetä liian korkeita lämpötiloja.

”Minua kiinnostaisi nähdä suomalainen tutkimus suomalaisista makkaroista, koska meillä on varmasti maailman vähäsuolaisimmat tuotteet. Myös lisäaineettomia vaihtoehtoja on jo tarjolla”, Käkönen pohtii.

Suomalaiset syövät lihaa keskimäärin 75 kiloa vuodessa. Lukuun on laskettu luut mukaan.

Punaista lihaa kulutetaan 54 kiloa vuodessa asukasta kohden. Luiden vähentämisen ja kypsennyksen jälkeen keskikulutus on 520 grammaa viikossa.

Valtion ravitsemusneuvottelukunnan suosituksissa enimmäismääräksi punaista lihaa suositellaan 500 grammaa viikossa.

”WHO:n uutinen on sellainen, johon tutkimustulokset ovat jo aiemminkin viitanneet. Yleisesti ottaen kannattaa ravinnon painopistettä siirtää siipikarjalihaan ja kalaan, unohtamatta tietenkään vihanneksia, kasviksia, hedelmiä ja viljatuotteita” THL:n terveysosaston johtaja Erkki Vartiainen sanoo.

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT