Ruoka

WHO nosti makkaran tupakan veroiseksi syöpäriskiksi

Lihavalmisteet ovat WHO:n mukaan syöpävaarallisuudeltaan samaa luokkaa kuin tupakka ja alkoholi. Yksittäiselle ihmiselle syöpäriski on kuitenkin pieni.
Jaana Kankaanpää
Prosessoidulla lihalla tarkoitetaan lihavalmisteita, kuten makkaroita ja erilaisia leikkeleitä.

Maailmanterveysjärjestö WHO on nostanut prosessoidun lihan, kuten makkaran, viisiosaisen syöpävaarallisuusluokittelun ylimpään luokkaan. Ennestään ylimmässä luokassa oli muun muassa tupakka ja alkoholi.

Lisäksi WHO:n alainen Kansainvälinen syöväntutkimuslaitos (IARC) pitää todennäköisenä, että punainen liha aiheuttaa syöpää.

IARC:n mukaan tupakan kanssa samaan luokkaan päätyminen ei kuitenkaan tarkoita, että prosessoitu liha olisi yhtä vaarallista kuin tupakka.

"Yksittäisen ihmisen riski sairastua peräsuolen syöpään prosessoidun lihan kuluttamisen vuoksi on yhä pieni, mutta riski kasvaa, mitä enemmän lihaa kulutetaan", tohtori Kurt Straif IARC:stä sanoo.

Tohtori Christopher Wild muistuttaa, että punaisella lihalla on ravinnollinen arvo. Siksi on tärkeää huomioida lihan hyödyt ja haitat sekä löytää tasapaino ravintosuosituksissa.

IARC on tarkastellut 800:aa tutkimusta lihan ja syövän välisestä yhteydestä. Tarkasteluun osallistui 22 asiantuntijaa kymmenestä maasta.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Porvoo Smaku yllättää: Männynkävyt ja muurahaiset laskeutuvat lautaselle yläilmoista

22-vuotias maatilan tyttö levittää kokkailun ilosanomaa nuorille: ”Lähiruoka ja suomalainen ruoka ovat minulle tosi tärkeitä arvoja"

Valtioneuvoston RuokaMinimi-hanke vertaili neljää ruokavaliota: Vähennä lihaa, vaihda kalaan tai luovu molemmista – vaikutat ilmastoon ja itseesi

Söin täällä: Mansikat pitsassa yllättivät myönteisesti