Ruoka

WWF: suomalaisten syötävä pienkalaa

Kotimaista, pientä kalaa riittää, eikä sen kulutus vaaranna kalakantoja, muistutti WWF:n meriohjelman päällikkö Sampsa Vilhunen Okrassa.
KARI SALONEN

ORIPÄÄ (MT) ”Suomessa pitäisi syödä enemmän pientä kalaa”, kertoi WWF:n meriohjelman päällikkö Sampsa Vilhunen Okra-näyttelyn esiintymislavalla.

”Pienet kalat lisääntyvät ja kasvavat nopeammin sekä ovat monilukuisia.”

Ylikalastuksen vaara on pieni.

Suuret kalat, kuten hauki tai lahna, lisääntyvät ja kasvavat hitaammin. Lisäksi ne ovat harvalukuisempia, jolloin ylikalastuksen riski on olemassa.

Suomalainen syö kalaa keskimäärin 17 kiloa vuodessa. Tästä määrästä vain 2 kiloa on kotimaista kalaa. WWF haluaa tämän suhteen muuttuvan.

Vilhusen mukaan pienistä kaloista esimerkiksi muikkua ja silakkaa tulisi syödä enemmän.

Kalastuksen pitäisi olla kestävää

Maailman kalakannat ovat vähenemässä, mutta samalla väestö kasvaa.

”Kalastuksessa pitää miettiä enemmän tulevaisuuden sukupolvia. Miten heille riittää kalaa syötäväksi?” Vilhunen kysyy.

”Emme voi perustaa kalatalouttamme sille ajatukselle, että mitä tarvitsemme tänään.”

WWF:n tavoitteena on, että vuoden 2015 loppuun mennessä kaupoissa myytäisiin vain kestävällä tavalla pyydystettyä kalaa. Uhanalaisia lajeja ei enää sen jälkeen kaupan tiskiltä löytyisi.

WWF:llä on parhaillaan käynnissä kampanja, jolla kannustetaan suomalaisia syömään enemmän kotimaista kalaa.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

"Tavoitteena syödä punaista lihaa hyvällä omallatunnolla" – muhoslainen lihatila teki keittokirjan, jossa on ohjeet kaikkien ruhonosien käyttöön

Söin täällä: Haminan upseerikerholle pääsee kuka vain syömään vatsansa täyteen kristallikruunujen loisteessa sotaherrojen katseiden alla

Ruotsalainen joulukinkku noussut hittituotteeksi Lidlissä – Kesko: "Yksittäisissä kaupoissa voi olla tuontikinkkuja myynnissä"

S-ryhmä kertoi, että kaikki sen joulukinkut ovat kotimaisia – verkkokaupasta löytyy kinkkuja saksalaisesta lihasta, SOK vastaa: "Tarkoitimme tuoresuolattuja ja pakastettuja"