Ruoka

WWF: suomalaisten syötävä pienkalaa

Kotimaista, pientä kalaa riittää, eikä sen kulutus vaaranna kalakantoja, muistutti WWF:n meriohjelman päällikkö Sampsa Vilhunen Okrassa.
KARI SALONEN

ORIPÄÄ (MT) ”Suomessa pitäisi syödä enemmän pientä kalaa”, kertoi WWF:n meriohjelman päällikkö Sampsa Vilhunen Okra-näyttelyn esiintymislavalla.

”Pienet kalat lisääntyvät ja kasvavat nopeammin sekä ovat monilukuisia.”

Ylikalastuksen vaara on pieni.

Suuret kalat, kuten hauki tai lahna, lisääntyvät ja kasvavat hitaammin. Lisäksi ne ovat harvalukuisempia, jolloin ylikalastuksen riski on olemassa.

Suomalainen syö kalaa keskimäärin 17 kiloa vuodessa. Tästä määrästä vain 2 kiloa on kotimaista kalaa. WWF haluaa tämän suhteen muuttuvan.

Vilhusen mukaan pienistä kaloista esimerkiksi muikkua ja silakkaa tulisi syödä enemmän.

Kalastuksen pitäisi olla kestävää

Maailman kalakannat ovat vähenemässä, mutta samalla väestö kasvaa.

”Kalastuksessa pitää miettiä enemmän tulevaisuuden sukupolvia. Miten heille riittää kalaa syötäväksi?” Vilhunen kysyy.

”Emme voi perustaa kalatalouttamme sille ajatukselle, että mitä tarvitsemme tänään.”

WWF:n tavoitteena on, että vuoden 2015 loppuun mennessä kaupoissa myytäisiin vain kestävällä tavalla pyydystettyä kalaa. Uhanalaisia lajeja ei enää sen jälkeen kaupan tiskiltä löytyisi.

WWF:llä on parhaillaan käynnissä kampanja, jolla kannustetaan suomalaisia syömään enemmän kotimaista kalaa.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Sokerilimun lipittäminen ei kannata – tutkimus: Vaihda se kahviin tai teehen, niin vähennät diabetesriskiäsi

Lähes joka toiselle suomalaiselle maistuu arkiaamuna puuro – nuoret syövät puuronsa marjojen kanssa, vanhempien lisukesuosikki on voi

Porvoo Smaku yllättää: Männynkävyt ja muurahaiset laskeutuvat lautaselle yläilmoista

22-vuotias maatilan tyttö levittää kokkailun ilosanomaa nuorille: ”Lähiruoka ja suomalainen ruoka ovat minulle tosi tärkeitä arvoja"