Ruoka

Yhä useammat kaupat lahjoittavat hävikkiruokaa

Ruoka 18.08.2015

Kauppaketjujen 
mukaan ruuan 
lahjoittaminen 
hyväntekeväisyyteen on kasvussa.


Hanna Koikkalainen
Parikkalan Siwan myymäläpäällikkö Virpi Kosonen toimitti kaupan hyväntekeväisyyskeräyksen ruokaa seurakunnalle, josta diakoniatyö jakaa ne apua tarvitseville. Elintarvikkeita vastaanottamassa oli kappalainen Oskari Nummela.

Kauppaketjuista K-ryhmä, S-ryhmä, Suomen Lähikauppa Oy ja Lidl kertovat lahjoittavansa hukkaruokaa hyväntekeväisyyteen. Täysin tarkkoja lukuja ne eivät kuitenkaan kerro.

Esimerkiksi K-ryhmällä ei ole tarkkoja lukuja hävikistä, koska kauppiaat ovat yrittäjiä ja huolehtivat itsenäisesti jäteastioista ja hävikin hallinnasta.

S-ryhmän kauppojen hävikki vuositasolla on puolestaan 1,8 prosenttia myyntivolyymistä, kertoo S-ryhmän marketkaupan suunnittelujohtaja Mika Lyytikäinen.

Hyväntekeväisyys yksi ruokahävikin vähennyskeino

Ruokahävikin vähentämisessä ensimmäinen askel on ennakointi, jota esimerkiksi tietotekniikan kehitys on helpottanut. Jos ruuan päiväys alkaa kuitenkin lähestyä, tuotteet laitetaan alennukseen.

Kaupat myös lahjoittavat ruokaa hyväntekeväisyyteen.

”K-kaupat ovat lisänneet elintarvikkeiden lahjoittamista hyväntekeväisyyteen ja myös sunnuntaiaukioloaikojen laajeneminen on vähentänyt hävikkiä”, Ruokakeskon tiedottaja Otto Heinonen kertoo.

Hänen mukaansa K-ryhmän liiketoimintamalliin kuuluu, että kauppias voi itse päättää hyväntekeväisyyteen osallistumisesta.

Myös yhä useampi Siwa ja Valintatalo luovuttaa myynnistä poistettuja tuotteita hyväntekeväisyysjärjestöille, seurakunnille tai muille ruoka-apua tarjoaville rekisteröityneille järjestöille, viestintäpäällikkö Henna Laitio Suomen Lähikauppa Oy:stä kertoo.

S-ryhmässäkin on huomattu kehityksen suunta.

”Osuuskaupoillamme on valtakunnan tasolla noin 300 ruoka-apukumppania. Määrä on kasvanut viimeisen vuoden aikana lähes sadalla uudella yhteistyökumppanilla”, Lyytikäinen kertoo.

Jos hyväntekeväisyys ei ole mahdollista, tuotteita voidaan hyödyntää myös esimerkiksi biokaasun ja etanolin valmistamisessa, S-ryhmän Lyytikäinen kertoo. Lidlistä tuotteita voi myös mennä eläinten rehuksi.

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT