Ruoka

Yliö: Margariinin pakkosyöttö ei kuulu nyky-yhteiskuntaan

Professori Kari Salminen: "Vaihtoesteröityjen uusrasvojen terveysvaikutuksista emme käytännössä tiedä mitään."
Jarmo Palokallio
Voin ja margariinin terveysvaikutusten vertailu on vaikeaa, sillä margariinin valmistuksessa käytettyä teknologiaa ei ole tutkittu tarpeeksi.

Professori Kari Salminen ottaa MT:n Yliö-kirjoituksessaan kantaa margariinin terveellisyyteen. Salminen korostaa, että kansanravitsemus- ja terveys ovat vaakalaudalla ilman uusrasvojen perusteellista tutkimusta. Erityisesti margariinisuosituksien ehdottomuus on harkitsematonta.

"Maatalousministeriön alainen Valtion ravitsemusneuvottelukunta suosittaa vaihtoesteröityjä uusrasvoja sisältävien margariinien ja kasvirasvalevitteiden vaihtoehdotonta käyttöä esimerkiksi lasten päivä­kodeissa. Suositusta noudatetaan laajasti maamme kunnissa. Edes lasten vanhemmat eivät saa tuoda lapsilleen valinnai­seksi voi-kasviöljy­seoksia tai voita. Tällainen valtiovallan johtama perusteeton pakkosyöttö ei kuulu nyky-yhteiskuntaan.

"Aiemmin margariinin valmistuksessa kasvirasvat kovetettiin osittaishydrausprosessilla. Sen havaittiin kuitenkin tuottavan haitallisia trans-rasvoja, jotka aiheuttivat sydän- ja verisuonisairauksia. Margariiniteollisuus luopui menetelmästä mutta Salminen pelkää, että sen korvannutta menetelmää ei ole tutkittu tarpeeksi.

"Ongelma jäi: miten nyt sitten kovettaa kasviöljyt rasiassa pysyviksi margariineiksi ja kasvirasvalevitteiksi. Avuksi on otettu toinen synteettisen kemian prosessi, katalyyttinen vaihtoesteröinti. Prosessissa kasviöljyjen luontainen kemial­linen rakenne rikotaan täysin ja kootaan uudelleen kiinteiksi uusrasvoiksi", Salminen kirjoittaa.

"Prosessista riippuen marga­riineihin ja kasvirasva­levitteisiin syntyy kymmeniä keinotekoisia uusrasvoja. Näillä uusrasvoilla ei ole enää mitään yhteistä luontaisten kasviöljyjen kanssa. Suurta osaa niistä ole ravinnossamme koskaan aikaisemmin ollut."

"Toistaako historia nyt itseään? Vaihtoesteröityjen uusrasvojen terveysvaikutuksista emme käytännössä tiedä mitään. Muutamia lyhytkestoisia tutkimuksia on tehty ja tulokset ovat ristiriitaisia. Yhtäkään pitkäaikaistutkimusta ei ole tehty."

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Miltä maistuu Häme? Maatiloja ja ruoka-alan toimijoita kannustetaan mukaan lähiruokatapahtumaan

Kaurajuomayhtiö Oatly vastaa saamiinsa moitteisiin: "Emme aio muuttaa markkinointiamme"

Oatly sai huomautuksen hyvän tavan vastaisesta markkinoinnistaan: "Lapsiin suunnatussa mainonnassa hyödynnettiin lasten kokemattomuutta ja herkkäuskoisuutta"

Ruotsalaiset innostuivat juomaan kotimaisia viinejä – viiniköynnöksiä istutettiin ennätysmäärä