Maaseudun Tulevaisuus

Ruokakulttuurirahasto palkitsi luomuvoittoisen kouluruuan

Maaseudun Tulevaisuus 25.02.2015

Suomalainen Ruokakulttuurirahasto on myöntänyt tunnustuspalkinnot ruokakulttuurin edistämisestä Helsingin Steinerkoululle, helsinkiläiselle nuorelle kokille Antti Lukkarille ja kuopiolaiselle lukiolaiselle Niklas Ansamaalle.


Helsingin Rudolf Steiner -koulu sai 6 000 euroa palkintona kouluruokailun toimintamallin kehittämisestä ja toteuttamisesta.

Koulun keittiöissä valmistetaan päivittäin noin tuhat ateriaa, joiden raaka-aineet ovat voittopuolisesti luomua. Koulun luoma toimintamalli näyttää, että unelma hyvästä kouluruokailusta on mahdollista toteuttaa.

Ruoka, sen valmistus ja nauttiminen ovat luonteva osa opetusta. Samalla hyvä ruoka tekee arjesta juhlan.

Kokki Antti Lukkari sai haettuna apurahana 3 000 euroa ulkomailla tapahtuvaa opiskelua varten.

Lukkari on 21-vuotias ravintolakoulu Perhosta vuonna 2012 valmistunut kokki. Hän on yksi maamme lupaavimmista nuorista ravintolaruuan osaajista ja on osallistunut useisiin kilpailuihin.

Päätös ruokakulttuurisäätiön apurahasta oli jo tehty siinä vaiheessa, kun hänet tammikuun lopulla palkittiin kansainvälisessä Bocuse D’Or -kokkikilpailussa maailman parhaana keittiömestarin assistenttina.

Lukiolainen Niklas Ansamaa sai stipendinä tuhat euroa älypuhelimelle tai tabletille ladattavasta Sienikirja-sovelluksesta.

Ansamaan sienien tunnistussovellus on tarkoitettu käytettäväksi metsässä. Ideaa inspiroi sekä halu auttaa sienestävää äitiä, että opetella ohjelmointia ja kokeilla yrittäjyyttä. Hänen oivalluksensa edistää sienituntemusta, suomalaisten raaka-aineiden käyttöä ja elävää suhdetta Suomen luontoon.

Valinnan tehneeseen rahaston hoitokuntaan ovat kuuluneet ruokakulttuurin professori Johanna Mäkelä, ravintoloitsija Pekka Terävä, Suomalaisen Klubin säätiön varapuheenjohtaja Jarmo Pekkala ja toimitusjohtaja Ari Larnemaa. Ruokakulttuurirahaston hoitokunta valitsi palkittavat saatujen 49 ehdotuksen joukosta.

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT