Puukaasutuksella saadaan runsaasti lämpöä mutta myös sähköä Kuittilan tilalla Nurmeksessa. Energiaomavarainen maatila oli ainoa laatuaan, kun kotimaisen Volter Oy:n laitteisto loppuvuodesta 2012 saatiin käyttövalmiiksi.
Isäntä Jouni Korhonen sanoo, että vaikka puuhakkeella tuotettava sähkö työllistää jonkin verran, on se mielekkäämpää kuin käyttää öljyä tai ostosähköä. Sähkön kulutus kahden robotin navetassa ja kahdessa isossa konekorjaamohallissa on yhteensä 350 000 kilowattitunnin luokkaa.
Maa- ja metsätalousministeriöstä yliarkkitehti Riitta Seppänen arvioi, että energiaomavaraisuuden pohtiminen on jo todellista tätä päivää maatiloilla.
”Toki teknologia maksaa ja vaatii työvoimaa. Siksi maatiloilla kannattaa käyttää huolellista suunnittelua siihen, millä ratkaisuilla energiatehokkuus parhaiten saavutetaan”, Seppänen sanoi Maaseutupoliittisen yhteistyöryhmän vierailulla Kuittilan tilalla Nurmeksessa.
Jouni Korhonen on jo ottamassa seuraavaa askelta sähkön saannin varmistamiseksi: hän aikoo asentaa 49 kilowattitunnin aurinkopaneelijärjestelmän hakevarastonsa katolle.
Puukaasutuslaitteistolle eli pienelle CHP-(combined heat power)-laitokselle piti kaivaa kilometrin verran lämpöputkia maan sisään, mikä oli kallis urakka.
”Mutta työmukavuutta saimme navettaan paljon lisää, koska välivarastokin lämpiää nyt omalla energialla”, Jouni korhonen esittelee.
Olennaista puukaasutuksessa on, että käytössä on tuhat kuutiota laadukasta koivuhaketta vuodessa.
Suomalainen laitteisto maksoi muutama vuosi sitten noin 170 000 euroa ja kokonaisbudjetti voimalalle oli 400 000 euroa. Itseään summa maksaa takaisin hitaasti, mutta kokeiluna Kuittila Power on erinomainen esimerkki siitä, että fossiilisten polttoaineiden käytöstä voidaan pyristellä eroon.
Lue lisää maanantain Maaseudun Tulevaisuudesta.