Maaseudun Tulevaisuus

Sähkölasku plussan puolelle

17 euroa tuloutti Pohjois-Karjalan Sähkö viime vuonna Jouni Korhoselle maatilan omasta sähköntuotannosta. Summa saa isännän naaman virneeseen ja seuraavaksi hankkimaan aurinkopaneelit hakevaraston katolle.
Lari Lievonen
Maatilalle rakennettu pieni CHP(combined heat and power)-laitos edustaa kotimaista teknologiaa ja tuotekehittelyä, jossa puuhakkeesta kaasutetaan sähköä ja lämpöä. Kuittilan tilalla Nurmeksessa Volter Oy:n laitteisto on ollut käytössä vuodesta 2012 lähtien.

 

Puukaasutuksella saadaan runsaasti lämpöä mutta myös sähköä Kuittilan tilalla Nurmeksessa. Energiaomavarainen maatila oli ainoa laatuaan, kun kotimaisen Volter Oy:n laitteisto loppuvuodesta 2012 saatiin käyttövalmiiksi.


Isäntä Jouni Korhonen sanoo, että vaikka puuhakkeella tuotettava sähkö työllistää jonkin verran, on se mielekkäämpää kuin käyttää öljyä tai ostosähköä. Sähkön kulutus kahden robotin navetassa ja kahdessa isossa konekorjaamohallissa on yhteensä 350 000 kilowattitunnin luokkaa.


Maa- ja metsätalousministeriöstä yliarkkitehti Riitta Seppänen arvioi, että energiaomavaraisuuden pohtiminen on jo todellista tätä päivää maatiloilla.


”Toki teknologia maksaa ja vaatii työvoimaa. Siksi maatiloilla kannattaa käyttää huolellista suunnittelua siihen, millä ratkaisuilla energiatehokkuus parhaiten saavutetaan”, Seppänen sanoi Maaseutupoliittisen yhteistyöryhmän vierailulla Kuittilan tilalla Nurmeksessa.


Jouni Korhonen on jo ottamassa seuraavaa askelta sähkön saannin varmistamiseksi: hän aikoo asentaa 49 kilowattitunnin aurinkopaneelijärjestelmän hakevarastonsa katolle.


Puukaasutuslaitteistolle eli pienelle CHP-(combined heat power)-laitokselle piti kaivaa kilometrin verran lämpöputkia maan sisään, mikä oli kallis urakka.
”Mutta työmukavuutta saimme navettaan paljon lisää, koska välivarastokin lämpiää nyt omalla energialla”, Jouni korhonen esittelee.
Olennaista puukaasutuksessa on, että käytössä on tuhat kuutiota laadukasta koivuhaketta vuodessa.


Suomalainen laitteisto maksoi muutama vuosi sitten noin 170 000 euroa ja kokonaisbudjetti voimalalle oli 400 000 euroa. Itseään summa maksaa takaisin hitaasti, mutta kokeiluna Kuittila Power on erinomainen esimerkki siitä, että fossiilisten polttoaineiden käytöstä voidaan pyristellä eroon.

 

Lue lisää maanantain Maaseudun Tulevaisuudesta.

Lue lisää

Vanhalta maatilalta löytyy aivan kaikkea

Energiakriisistä seuraa ruokakriisi

Etla: Kuluttajat saavat tottua jyrkästi nousseisiin energian hintoihin – menossa siirtymävaihe puhtaampaan tuotantoon

Turvetta uusiutuvaksi luonnonvaraksi vaativat osoittavat tänään mieltä eduskuntatalon portailla