Maaseudun Tulevaisuus

SS: Jari Leppä repisi nitraattiasetuksen taas auki

Maaseudun Tulevaisuus 30.04.2015

Savon Sanomien haastattelema kansanedustaja Jari Leppä pitää tehtyjä muutoksia riittämättöminä.


Nitraattiasetukseen pari viikkoa sitten tehdyt muutokset, käytännössä lievennykset aiempiin vaatimuksiin, eivät riitä keskustalle. Savon Sanomien haastattelema kansanedustaja Jari Leppä (kesk.) kertoo puolueen olevan valmis arvioimaan ja muuttamaan asetusta.

Joulukuussa voimaan tullut nitraattiasetus kielsi alunperin kaiken lannanlevityksen niillä peltolohkon osilla, joiden kaltevuus on yli 15 prosenttia.

Kaksi viikkoa sitten asetusta muutettiin ympäristöministeriön aloitteesta niin, että kuivalannan ja kuiva-ainepitoisuudeltaan yli 30-prosenttisten orgaanisten lannoitevalmisteiden levitys on sallittua myös kalteville lohkon osille, kunhan ne mullataan levityksen jälkeen. Lisäksi lietelanta ja nestemäiset lannoitevalmisteet ovat sallittuja kaltevilla lohkon osilla, kun ne levitetään sijoittavalla laitteella.

Rajoitukset koskevat koko maata, koska koko maa on määritelty nitraattiasetuksessa erityisherkäksi alueeksi.

Lepän mukaan tähänkin on tarvetta puuttua.

"Selkeintä on, että vesistöjen läheiset alueet määritellään herkiksi ja muilla alueilla ei näitä rajoitteita ole", Leppä linjaa Savon Sanomille.

Leppä toimi edellisessä eduskunnassa maa- ja metsätalousvaliokunnan puheenjohtajana. Savon Sanomien mukaan Leppä "on myös yksi vahvimmista ehdokkaista seuraavaksi maa- ja metsätalousministeriksi".

Alkuperäisen uutisen pääset lukemaan tästä.

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT