”Me emme valikoi asiakkaita urakoiden koon mukaan” - Suomalainen Maaseutu - Maaseudun Tulevaisuus
Suomalainen Maaseutu

”Me emme valikoi asiakkaita urakoiden koon mukaan”

Joensuun Enossa toimiva perheyritys Maansiirto J&T Tahvanainen Oy hoitaa isot ja pienet maanrakennusurakat vuosikymmenten kokemuksella. Teiden auraaminen ja hiekoittaminen on keskittynyt yksityisteille.
Ilpo Paananen
Tahvanaiset ovat vuosien varrella rakentaneet ja kunnostaneet tuhatkunta vesikaivoa.

Veljekset Jouko ja Tarmo Tahvanainen ovat jatkaneet isänsä 1960-luvun alussa aloittamaa työtä maanrakennusalalla. Kaikki tarvittava oppi on hankittu työmailta. Kaivurinpuikkoihin molemmat tarttuivat jo 15 vuoden ikäisinä.

"Voi sanoa, että me ollaan lähdetty näihin hommiin rippikoulupohjalta", Jouko Tahvanainen heittää.

Tahvanaiset jatkoivat isänsä Kaukon yritystoimintaa perustamalla Maansiirto J&T Tahvanainen osakeyhtiön 1994 tehdyssä sukupolvenvaihdoksessa. Silloisen laman ja pankkikriisin aikaan toiminnan jatkaminen vaatii uskallusta.

"Neste oli ainoa polttoainefirma, joka ei vaatinut polttoaineen myynnilleen pankkitakausta. Yleistä oli silloin sekin, että kauppaa tehtiin suoraveloituksella", Tarmo Tahvanainen muistelee.

Merkittävästä asiasta oli kyse, sillä polttoainekulut ovat yrityksen suurin menoerä palkkamenojen ohella. Huippuvuosina jo yhden kasettiauton mittariin kertyi 120 000 ajokilometriä. Polttoainekulutus on sadalla kilometrillä 35–40 litraa.

"Palkkamenothan ne voisivat olla suurin kuluerä, jos olisi millä maksaisi. Itsellehän sitä ei ole aina varaa palkkaa maksaa", Jouko Tahvanainen vitsailee.

Parhaimmillaan yritys työllisti kymmenkunta henkeä. Nyt neljän vakituisen lisäksi tarvitaan kiireimpään aikaan pari, kolme työntekijää lisää. Kiireisin aika on huhtikuusta marraskuun alkuun.

"Me emme valikoi asiakkaita urakoiden koon mukaan, vaan teemme kaikkein pienimmätkin", Jouko Tahvanainen tähdentää.

Veljekset lähtivät sukupolvenvaihdoksen jälkeen rohkeasti kehittämään toimintaa laajentamalla ja uusimalla konekantaa. Merkittävintä toiminnan kannalta oli hankkia lisää omia soranottopaikkoja. Yritys hoitaa tarvittaessa kaivurityöt, kuljetukset ja maa-ainekset kokonaisurakkana.

"Pystymme toimittamaan omilta montuilta kaikki yleisimmät maanrakennuksessa tarvittavat ainekset, sorat, hiekat, kalliomurskeet sekä mullat", Tahvanainen luettelee.

Yleisimpinä tiekohteiden asiakkaina ovat yksityistiekunnat, tieisännöitsijät sekä Otso Metsäpalvelut, mökkiläiset. Työkohteina ovat teiden peruskorjaukset ja kunnossapito. Pääasiallisin toiminta-alue on Pohjois-Karjala.

"Onhan sitä käyty tarvittaessa Kuopiossa ja Espoossakin asti."

Teiden aurauksia ja hiekoituksia Tahvanaiset hoitivat aiemmin laajemmassa mittakaavassa, mutta viime vuosina asiakkaina on ollut pääasiassa yksityisteiden omistajia.

"Isommat urakat ovat nykyisin niin isoja, etteivät pienet yritykset pysty kilpailemaan urakkatarjouksissa", Jouko Tahvanainen sanoo.

Maanrakennuksessa käytettävien koneiden seisokki kestää yleensä marraskuulta maaliskuun lopulle saakka. Tänä talvena päästiin jo helmikuussa kunnostamaan asiakkaan vanha kivikaivo ja asentamaan sementtirenkaat paikalleen. Vuosien mittaan vesikaivoja on tehty noin 1 000 kappaletta. Myös jätevesijärjestelmien kunnostukset nykyisten säännösten mukaisiksi ovat olleet merkittävä työllistäjä.

Asiakkaita palvellaan myös varsinaisen liikkeen aukioloajan ulkopuolella iltaisin ja viikonloppuisin. Usein näissä virka-ajan ulkopuolissa töissä asiakkaina ovat kesämökkiläiset. Työkohteet saattavat olla kymmenien kilometrien päässä lähimmästä kaupasta. Pienehköt urakat pyritään tekemään kerralla valmiiksi.

"Tilanteen mukaan saatamme yöpyä työkohteessa. Jos työkohde on etäällä, ei ole järkeä lähteä ajamaan yhden yön takia välillä kotiin", Tahvanaiset sanovat.

Maansiirto J&T Tahvanainen Oy

  • Eno, Joensuu.
  • Maanrakennus, maa-aineskuljetukset, teiden rakentaminen ja kunnossapitotyöt, jätevesijärjestelmät, työkoneiden siirrot lavettikuljetuksena.
  • Liikevaihto: 0,3 – 0,5 miljoonaa euroa.
  • Henkilökunta: 4 vakituista työntekijää.
  • Koneet:Kaivinkone 2 kpl Doosan DX 225 LC, pyöräkuormaaja 5 kpl Volvo, puskutraktori Caterpillar, kuorma-auto 4 kpl Scania, täysperävaunulavetti.

Lue lisää

Maatilalta kasvoi menestyvä maansiirtoyritys

Pitkänlinjan urakoitsija: "Kun paljon urakoi, oli myös paljon poissa"

Lumeton talvi ei työntänyt Konepalvelu Rauhamäen tulosta luisuun – työt siirtyivät kiinteistöjen piha- ja viheralueille

Finn Spring Oy pullottaa jopa 90 prosenttia kaikesta Suomen lähdevedestä – vienti on osoittautunut ongelmalliseksi vaikka tuotekehitys on toiminnan moottori