Suomalainen Maaseutu

Oma ja karjan hyvinvointi uudelle tasolle

Aatu Korpi ei pelkää työtä, tulevaisuutta eikä myöskään kohtuudella otettua velkaa. Myös luottamus maidontuotantoon on nuorella alavutelaisisännällä vahva. Tästä kertoo investoinnit, joista uusin on yhden lypsyrobotin pihatto.
Anne Anttila
Aatu Korpi sanoo olevansa monessa mielessä onnekas maajussi. "Minulla on ympärilläni vahva tukiverkosto, sillä tarvittaessa myös vanhempani ja velipojat osallistuvat tilan töihin."

Aatu Korpi, 25, otti kotitilan nimiinsä vuonna 2014. Ikää nuorella isännällä oli tuolloin vasta 19, mutta palo maamiehen saappaisiin kuitenkin kova.

"Hetkeäkään en ole päätöstäni katunut, vaikka kuuteen vuoteen sisältyy hieman haasteellisimpiakin aikoja. Asenne ratkaisee ja tietä tasoittaa myös omasta perheestä koostuva tukiverkosto", Aatu luonnehtii kiitollisena.

Sukupolvenvaihdoksen aikoihin Korven tilalla oli 19 lypsävää ja nykyaikaistettu parsinavetta.

"Puitteet olivat kaikin puolin kunnossa, joten siirtyminen isännän saappaisiin oli turvallista ja sujui muutenkin mallikkaasti", maaseutuyrittäjäksi kouluttautunut Aatu muistelee.

Aatu sanoo kehittävänsä tilaa pieni pala kerrallaan.

"Asetan tavoitteita, mutta etenen kuitenkin harkiten. Euroja ei ole ollut koskaan tuhlattavaksi asti, joten kartoitan hyvin tarkkaan myös mahdolliset riskitekijät."

Jo isännyyden alkuvaiheessa Aatu rakensi itselleen pitkän tähtäimen toimintasuunnitelman, johon kuului karjamäärän lisäämisen lisäksi myös uusi navetta.

"Pysyäkseen mukana on pystyttävä myös kehittymään. Kaikki ei tapahdu kuitenkaan hetkessä. Esimerkiksi minun tilalla rakennusprojekti nytkähti liikkeelle vasta siinä vaiheessa, kun peltojen kunto sekä karjanjalostus olivat kohdillaan."

Korven tilan moderni, yhden robotin lypsypihatto otettiin käyttöön vuoden 2019 lokakuussa.

Aatun mukaan rakennusprojekti eteni maaliin puolessa vuodessa, aikataulun mukaisesti ja muutenkin ilman suurempia ongelmia.

"Hyvä suunnittelu, toimiva tiimi ja asiansa osaavat työntekijät olivat avain onnistuneeseen lopputulokseen. Suosin lisäksi suomalaista ja käytin mahdollisimman paljon myös kotikylän työvoimaa."

Ennen pihattoon siirtymistä Aatulla oli hoidettavanaan 27-päinen lypsykarja.

"Tällä hetkellä lypsyssä on 63, mutta jos kaikki menee mallikkaasti, niin karjaa on mahdollista lisätä myös toisen robotin verran. Sen aika ei ole kuitenkaan vielä."

Lypsypihaton myötä Korven tilalla siirryttiin myös aperuokintaan.

"Taustalla ovat järkisyyt. Tämä on pääsääntöisesti yhden ihmisen työpaikka, joten siihen saumaan sopii parhaiten yksinkertainen ape."

Puolen vuoden käyttäjäkokemukseen nojaten Aatu sanoo tehneensä elämänsä parhaimman investoinnin.

"Sekä oma että karjan hyvinvointi saatiin nostettua kerralla aivan uudelle tasolle. Työtä helpottavat tekijät, kuten lypsyrobotti tuo joustoa työhön ja antaa sopivasti myös vapauksia. Kun elämä ei ole täysin sidoksissa kelloon, niin jaksaminenkin on aivan toista luokkaa."

Uuden navetan myötä Aatu sanoo keskittyvänsä nyt entistä tiiviimmin itse maidontuotannon kehittämiseen.

"Tili tulee maidosta, joten työsarkaa tulee jatkossakin riittämään. Keskiössä on edelleen karjan hyvinvointi ja sen lisääminen. Niinpä seuraavaksi rakennamme jaloittelutarhan ja myös laiduntamista tullaan jatkamaan. Kiitollinen lehmä on tilan paras kannustin."

Vinkit kollegoille

  • Investointeihin järkiperusteet.
  • Ota, tarjoa ja anna apua.
  • Älä unohda vapaa-aikaa.
  • Luo tiivis turvaverkko.
  • Käytä myös ulkopuolisia asiantuntijoita.

Lue lisää

Kavanderit tuottavat maitoa yksinkertaisilla ratkaisuilla – karjassa valtikka on siirtynyt ayrshireltä holsteinille

Saksalaisilla lypsykarjatiloilla haasteena työvoima: "Milloin tahansa joku työntekijä saattaa häipyä kahvitunnilla muualle töihin"

Veljekset eivät jääneet aikailemaan: Sukupolvenvaihdos, tuotantosuunnan muutos ja uusi pihatto vain parissa vuodessa – "On ollut melkoista haipakkaa"

Maidontuottajat Anna ja Satu Niiranen luottavat lehmien ruokinnassa robotin apuun: "Kone ei erehdy"