Suomalainen Maaseutu

Isänmaallinen yrittäjä Vesa Hietanen jatkaa viljelijöille suunnattua idätyspalvelua Luken jäljiltä

Luonnonvarakeskuksen viljelijöille tarjoama tilan oman siemenen (TOS) idätys- ja analyysipalvelu Seinäjoen Ylistarossa oli vaarassa loppua. Idätyspalvelusta vastannut Vesa Hietanen pelasti palvelun jatkamalla sitä yrittäjänä.
Arto Takalampi
Vesa Hietasella on kymmenen vuoden kokemus tilan oman siemenen idätys- ja analyysipalvelusta Luonnonvarakeskuksen leivissä. Kun työ on tuttua, hänen oli helppo jatkaa sitä nyt yrittäjänä.

Luonnonvarakeskus (Luke) ilmoitti osana toimipaikkaverkoston ja peltokasvien kenttäkoetoiminnan palvelutuotannon uudistamista vetäytyvänsä Ylistaron toimipisteestään. Samalla se luopui tarjoamastaan siementen idätys- ja analyysipalvelusta.

Vaihtoehdot olivat joko toiminnan myyminen uudelle toimijalle tai sen lopettaminen, sillä toiselle paikkakunnalle Luke ei ollut sitä halukas siirtämään. Lukessa idätyspalvelusta vastannut Vesa Hietanen päätti ostaa liiketoiminnan eli käytännössä oman työpaikkansa.

Ratkaisu oli toisaalta helppo, sillä työ on ennestään tuttua. Nyt hän vain jatkaa yrittäjänä tarjoten samoja idätys- ja analyysipalveluja kuin Luke aiemmin.

"Minulta löytyy kokemusta kahden eri organisaation alaisuudessa useiden tuhansien idätysten ja laatuanalyysien tekemisestä 10 vuoden ajalta", hän vahvistaa.

Palvelu pysyy hänen mukaansa ennallaan ja sen tason hän haluaa pitää yhtä hyvänä kuin tähänkin asti. Palvelutarjonta laajenee tarvittaessa kysynnän mukaan.

Hietanen uskalsi ryhtyä yrittäjänä tarjoamaan ostopalveluna saatavia idätys- ja analyysipalveluja toiminnan suuren kysynnän perusteella sekä olemassa olevan tarpeen täyttämiseksi.

"Tässä on muodostunut vakituinen asiakaskunta Helsingistä Rovaniemelle ja uusia asiakkaita on tullut vielä tässä muutostilanteessakin. Tässä ihan lähialueella ei ole vastaavaa tarjolla."

Hän myöntää tunteneensa samalla myös hieman isänmaallisuutta. Ylistarossa on tarjottu viljelijöille idätyspalvelua jo 70-luvulta lähtien eli 50 vuotta, joten hän koki myös eräänlaisena kunnia-asiana jatkaa toimintaa.

Idätyspalvelu työllistää Hietasen syksystä kevääseen, kesän ajan oma maatila.

Luke toimi Ylistarossa Seinäjoen kaupungin omistamissa (Seinäjoen Yrityskiinteistöt) vuokratiloissa. Luken lisäksi myös Perunantutkimuslaitos (Petla) lähtee sieltä, kun se muuttaa ensi vuonna Säkylään.

Petlankin lähtö tiesi sitä, että Hietasen ja myös Ylistarossa toimipistettään pitävän ProAgria Etelä-Pohjanmaan oli haettava uudet tilat. Yhteiset tilat niille löytyivät Ylistaron keskustasta.

Maanäyterasiallisen jyvänäytteitä voi toimittaa tutkittavaksi edelleen postitse tai käydä tuomassa paikan päälle. Hietanen lupaa tulokset noin kahdessa viikossa. Tarkemmat tiedot palvelusta löytyvät yrityksen nettisivuilta.

Hietanen tarjoaa tilan oman siemenen idätyspalvelun lisäksi analyysipalveluina tuhannen jyvän painon, sakoluvun, hehtolitrapainon, kosteusprosentin sekä jatkossa myös valkuaisen määritystä.

"Kaikki analyysit on tarkoitettu ainoastaan tilan oman viljan laadunvarmistukseen, ei kaupalliseen käyttöön", hän huomauttaa.

Palvelu kattaa käytännössä kaikki peltokasvit. Näytteen saavuttua se ensin tarvittaessa lajitellaan, sen tuhannen siemenen paino punnitaan ja se peitataan, jos tulokset haluaa peitattuna.

Kosteiden imupapereiden välissä olevat jyvät ovat ensimmäisen viikon +7 asteessa, minkä jälkeen ne siirretään auringon valoon. 3–4 vuorokauden kuluttua idut ovat näkyvissä ja itävyys selvillä.

Ensi kevään oman siemenen käyttöön Hietasella on viljelijöille pari vinkkiä. Lohko, jolta kaavailee ottavansa siementä, kannattaa puida hellästi isolla puintivälillä, niin vältytään jyvän mekaaniselta vauriolta.

"Satsi kuivataan lämpötilassa 90 astetta miinus viljan kosteus, niin itävyys ei heikkene. Ja kannattaa ottaa useita osanäytteitä, niin näyte on edustavampi. Tutkittavaksi näytteet on järkevää tuoda vasta loppuvuodesta, niin vilja pääsee vielä vähän kypsymään", hän opastaa.

Lue lisää

70 miljoonaa viljakiloa lastattiin vientiin huhtikuussa – Alkoholin viennissä neljänneksen arvonnousu

"Koko elinkeino on vaarassa" – Kuusamon porotilat tuskastelevat vasojensa joutumista petojen suuhun, kun haaskaruokintapaikat nostavat karhujen ja susien kannat ylös

“Pohjaveden pinnan hallinta suometsissä on avaintekijä" – suometsien kestävään hoitoon kehitellään uutta suunnitteluvälinettä

Peltomaan fosforipitoisuutta ei tulisi nostaa kasvien todellista tarvetta korkeammaksi – kastelu varmentaa ravinteiden saatavuutta