Suomalainen Maaseutu

Metsä- ja maanrakennuskoneiden uutuudet vetävät näyttely toisensa jälkeen Finnmetkoon – ”Firman porukalla mennään”

Syyskuun ensimmäisellä viikolla Finnmetko kokoaa koneyrittäjiä Jämsään ympäri Suomen. Tänä vuonna moni kuitenkin miettii koronan vuoksi vielä lähtemistä.
Markku Pulkkinen
Anssi Niemistä kiinnostavat Finnmetkossa kuljetusalan uutuudet, vaikka normaalia hiljaisempi vuosi ei annakaan mahdollisuutta isompiin investointeihin.

Etelä-Hämeen ja Uudenmaan metsissä puutavara-autoaan pyörittävä kuljetusyrittäjä Anssi Nieminen aikoo ainakin tällä tietoa lähteä syyskuun alussa Jämsään vuotuiseen Finnmetko-näyttelyyn.

"Olemme yleensä käyneet Finnmetkossa firman porukan kanssa. Uskon, että nytkin menemme ja saamme autollisen porukkaa reissuun. Puutavara-autoihin liittyvät uutuudet kiinnostavat aina", Nieminen sanoo.

Finnmetkossa on tänäkin vuonna esillä laaja kirjo puutavara-autoja ja niiden lisävarusteita, joten nähtävää loppilaisporukallekin riittää.

Nieminen ei ole tällä hetkellä innostunut investoinneista.

"Vuosi on ollut aika huono. Tähän mennessä on ajettu vain puolet normaalivuoden ajoista. Huono talvi ja metsäteollisuuden lakot olivat syynä hiljaiseen alkuvuoteen."

Perheen omistuksessa olevalla Kuljetusliike A. Nieminen Ky:llä on kolme puutavara-autoa ja ne kaikki kuljettavat puuta Versowoodille. Viime viikkoina Niemisen musta-siniset, runsain valoin varustetut Volvot ovat olleet taas tuttu näky Hyvinkää–Hanko- ja Forssa–Riihimäki-teillä.

"Olen juuri purkamassa kuormaa Versowoodin sahalla Riihimäellä. Nyt näyttää taas valoisalta ja odotukset syksyllekin ovat hyvät. Normaalivuoden 120 000 kilometrin ajomäärät autoa kohden jäävät kuitenkin haaveiksi."

Soittokierros muutamalle eteläsuomalaiselle metsäkoneyrittäjälle kertoo, että heitä on tällä kertaa vaikea houkutella näyttelyyn. Syynä on se, että moni harvestereita ja kuormatraktoreita valmistava yritys jää Finnmetkosta pois.

Myös isommassa ihmisjoukossa liikkuminen hieman arveluttavan, kun koneet on viimein saatu pyörimään normaaliin tahtiin metsissä.

Haketta silppuavan ja myyvän sekä hakkureita itsekin valmistavan Hakeyhtymä Kankaanmäki Oy:n väki miettii vielä näyttelyyn lähtöä. Hämeenlinnalainen yritys on ollut Finnmetkossa myymässä omia hakkureitaankin, mutta tällä kertaa näyttelyosastoa ei ole.

"Yleensä on tullut Finnmetkossa käytyä, mutta vielä en tiedä, onko siihen aikaan muuta hommaa. Hakkureita näyttelyssä tulee katseltua, jos sinne lähden. Tietysti metsäala yleisemminkin kiinnostaa. Omaa hakkurikalustoamme olemme juuri hieman päivittäneet", kommentoi yksi yrityksen omistajista, Jussi Kankaanmäki.

Hake- ja puuenergia-alan näytteilleasettajia tämän vuoden Finnmetkossa on hyvä kattaus. Näyttelyalueelta löytyy sekä isojen hakkureiden myyjiä että pilkekonekauppiaita.

Jussi Kankaanmäki huomioi myös syyskuun koronatilanteen, sillä haastatteluhetkellä hän on itse potemassa kesäflunssaa kotonaan.

Hakeyrittäjälle kuluva vuosi on ollut yhtä synkkä kuin muillekin metsäyrittäjille.

"Viime talvi oli todella huono, sillä metsään ei päässyt haketuskalustolla pehmeiden kelien takia. Tulevan syksyn kysyntä näyttää taas normaalilta, mutta säiden armoillahan tässä täysin ollaan."

Hakeyhtymä Kankaanmäki on perustanut muutamia haketusterminaaleja varmistamaan hakkeen toimituksia, jos hakkuri- ja kuljetusautoilla ei pääse metsään. Viime talvenakin terminaalit auttoivat Kankaanmäen mukaan huomattavasti hakkeen toimittamisessa ja tasasivat näin yrityksen tulovirtaa.

Lue myös:

Finnmetkon järjestäjä: ”Olemme iloisia jokaisesta vieraasta, kaikkien on turvallista tulla näyttelyyn”

Finnmetkosta puuttuvat suuret metsäkonevalmistajat – pienemmille toimijoille on nyt tarjolla näkyvyyttä

Lue lisää

Tämän yrityksen perävaunugalleria on vaikuttava: "Kun valmistamme kalustoa eri käyttäjäryhmille, jollakin menee aina paremmin"

"Ison öljysäiliön sai lähes maksettua sillä, että tilasi halvan hinnan aikaan säiliön täyteen polttoainetta"

Ketjuvalmistaja lähtee Finnmetkoon maltillisin odotuksin

Finnmetkon järjestäjä: ”Olemme iloisia jokaisesta vieraasta, kaikkien on turvallista tulla näyttelyyn”