Suomalainen Maaseutu

Kalkkimies toivoo kuivaa loppusyksyä

Nivalalainen kalkitusurakoitsija Patrick Palola toivoo lokakuusta kuivaa ja poutaista. Näin hän pääsisi kirimään muuten lyhyeksi jäävää sänkikalkituskautta, mikä on tärkeää tuoreelle ja kalustoonsa investoineelle yrittäjälle.
Arto Takalampi
Nivalalainen Patrick Palola panostaa täysillä kalkinlevitykseen. Hän hankki yrityksensä käyttöön toisenkin kalkitusvaunun, joka oli esillä syyskuun lopulla Nivalan lietepäivässä.

Tammikuussa oman yrityksensä nimissä kalkitusurakoinnin aloittaneen Patrick Palolan toiveissa olisi tästä eteenpäin kuiva ja poutainen syksy. Puintien viivästyminen jälkiversonnan ja märkyyden vuoksi kavensi jonkin verran perinteistä sänkikalkitusaikaa.

"Ei tämän syksyn levitysten suhteen ole vielä peliä menetetty, ja toiveissa onkin kuiva loppusyksy. Pelloilla on kalkitustarvetta ja jonossa tilauksia, joten töitä olisi tiedossa tästä eteenpäin kummallekin kalkitusyksikölleni."

Koneurakointi P. Palolalle juuri hankittu Bredalin K85 -kalkitusvaunu olikin näyttävästi esillä Nivalan lantapäivässä reilu viikko sitten, mutta yrittäjä Patrick Palola ei ollut siihen mennessä ehtinyt levittää vaunulla vielä kiloakaan. Tähänastiset levitykset sänkikaudella hän on hoitanut toisella levittimellä, Bredal sekin.

Talvi- ja kevätkalkituskausi sujuivat sillä hyvin, vaikka Nivalan seudullakin lumettomuus ja märät pellot olivat paikoin ongelmana. Tammikuusta kevätkalkitusten loppuun mennessä Palola oli saanut levitettyä yhteensä jo reilut 8 miljoonaa kiloa kalkkia hänen levitysalueellaan Nivalan ympäristössä.

"Kalkituksen kannalta paras syksy olisi silloin, kun on kuivaa, puinnit saadaan aikanaan tehtyä ja viljan hinta nousisi", hän sanoo kokemuksestaan.

Palola on ollut pitkään kuljettajana niin ikään nivalalaisen, pitkän linjan kalkitusurakoitsijan ja sukulaismiehen Juhani Mehtälän yrityksessä. Mehtälä lopettelee vähitellen omaa urakointiuraansa, ja tammikuussa tehdyn omistajanvaihdoksen jälkeen miesten roolit muuttuivatkin.

"Ostin Juhanin kalkituslevityskaluston eli traktorin ja levitysvaunun. Uuden vaunun hankkimisen jälkeen Juhani alkaa ajaa toista konetta eli teemme yhdessä töitä kuten ennenkin, vain omistus muuttui. Lisäksi mukana on kolmaskin kuski", Palola selventää.

Hänellä on tarkat suunnitelmat yrityksensä kehittämiseksi: yritystoiminta perustuu pääsääntöisesti kalkinlevitykseen, johon hän keskittyy ja panostaa täysillä.

"Siksi hankin myös uuden kalkkivaunun, jolla saadaan levitettävät tonnit hehtaaria kohti kilon tarkkuudella, ja reunalevitys on todella näppärä esimerkiksi päisteissä. Kalkinlevityksenkin pitää kehittyä ja mennä ajassa eteenpäin", hän perustelee.

Asiakaskunta periytyy pitkälle Mehtälältä, jolle tilaukset tulivat Hankkijan kautta, ja Palolallakin on Hankkijan myymälöihin urakoitsijasopimukset. Lisäksi hänen levitysvalikoimaansa kuuluu Soilfoodin maanparannustuotteita.

"Useamman eri toimijan tuotteiden levittäminen sopii kaikille päämiehille. Levityskoneet ovat niin kalliita, että niillä on päästävä levittämään mahdollisimman tehokkaasti koko kapasiteetilla."

"Silloin se edellyttää kaikkien valmistamien tuotteiden levittämistä", Palola korostaa.

Palolan liiketoimintaan kuuluvat myös perhosniittomurskaus, karhotus, säilörehun siirto, lannoitteenlevitys sekä maansiirto. Näitä hän urakoi kesäkaudella, jolloin kalkinlevityksessä on hiljaisempaa.

Hänen tavoitteenaan on kuitenkin saada kalliille kalkitusvaunulle lisää tunteja, ja kapasiteettia hyödynnettyä urakoimalla sillä myös lannoituksia säilörehunurmille keväällä ja ensimmäisen sadon jälkeen.

Lannoituksen mahdollistaa uuden vaunun tarkka levitystekniikka eikä leveässä rengastuksessakaan ole kuin hyviä puolia. Bredalin lannoitusyksikön vaihtaminen vie Palolan mukaan vain 20–30 minuuttia.

"Vaunun vaaka ja satelliittiohjausautomatiikka säätelevät tarkasti isobus-yhteyden kautta tarvittavan levitysmäärän ajonopeuden mukaan. Lannoitteet ja kalkki ovat sen verran kallista tavaraa ostaa, että ne kannattaa levittää tarkasti."

"Vaunun tekniikan ansiosta viljelijä tietää kilon tarkkuudella, paljonko hänen pellolleen on levitetty kalkkia, ja hän säästää levityshinnan jo levitystarkkuudessa", Palola korostaa.

Urakoitsijalle on vastaavasti iso helpotus, kun ei tarvitse arvuutella kopissa, loppuuko kalkki kesken vai ei.

Lue lisää

Katso video käyntiin lähteneestä kalkituskaudesta – "Niin kynnetyt, kevytmuokatut kuin sänkipellot ovat kantaneet hyvin"

Kipsiurakoitsija virittää kalustoa kalkinlevitykseen ja jännittää, minkälaisia kelejä talvi tuo

Soilfood ja Viljelijän Berner yhteistyöhön – Soilfoodin kierrätysravinnekalkit valtakunnallisesti saataville

Kalkitusurakoitsija joutuu seuraamaan tarkkaan lumitilannetta: "Puoli metriä alkaa olla tietty raja näihin hommiin"