Suomalainen Maaseutu

Tenho Koponen alkoi valmistaa kaivuriinsa energiapuukouraa, kun markkinoilla olleet vaihtoehdot eivät tyydyttäneet – nyt yrityksellä on 3,5 miljoonan euron liikevaihto

Hankasalmelainen energiakouravalmistaja TMK Energiakoura Oy keskitti kaiken toimintansa vuosi sitten valmistuneeseen uuteen tehtaaseensa, ja samalla päättyi kourien pitkä sopimusvalmistus.
Arto Takalampi
TMK Energiakouran kotimaan myyntipäällikkö Jukka Kouko havainnollistaa energiakouran ja joukkokeräimen toimintaa. Kouko on varsinainen monitoimimies, sillä hän on paitsi täysverinen kaivurikuski ja näytösten promokuljettaja, hän myös kokoaa myymänsä kourat.

Kaivinkoneurakoitsijana toiminut hankasalmelainen Tenho Koponen alkoi valmistaa vuoden 2009 lopulla kaivuriinsa energiapuukouraa, kun markkinoilla olleet kourat eivät tyydyttäneet. Kourasta tuli varsin käyttökelpoinen.

Hän arveli sen kiinnostavan myös muita koneyrittäjiä, joiden kaivurit olivat vajaakäytöllä talvella. Näin myös kävi, mikä johti kouran teolliseen valmistukseen sekä sittemmin TMK Energiakoura Oy:n syntyyn ja menestykseen.

Toiminnassa on paljon samaa kuin vieremäläisen metsäkoneyritys Ponssen perustaneen Einari Vidgrénin historiassa.

"Kyllä Einari ja hänen asennoitumisensa on ollut toiminnassani yksi esikuva, kävihän hän aluksi itse korjaamassa koneita asiakkaiden luona kuten minäkin. Tällaiset esikuvat ovat antaneet potkua heikkoihin hetkiin, sillä olen käynyt uran aikana kaikki tunnekirjot läpi."

Koponen huomauttaa, ettei yritys olisi nykyisenkaltainen ilman toimivaa ydinhenkilöiden tiimiä ja ammattitaitoisia työntekijöitä. Hän vitsaileekin, että yksi yrittäjän menestysresepti on palkata ympärilleen itseään fiksumpaa porukkaa.

Hän pitää tärkeänä sen tiedostamista, että oikeita juttuja tekemällä myös maaseudulta voi ponnistaa eteenpäin siinä kuin mistä tahansa muualtakin. Uskoa omaan tekemiseen pitää kuitenkin olla.

Alun perin omaan tarpeeseen kehitetty energiakoura on laajentunut uudessa tehtaassa sarjatuotantona valmistettavaksi kokonaiseksi energiakouraperheeksi.

Vuotuisesta noin 600 energiakouran tuotannosta viedään yli 70 prosenttia 30 maahan. Viennistä tuli 2,5 miljoonaa euroa viime vuoden 3,5 miljoonan euron liikevaihdosta.

"Kouran vienti perustuu siihen, että poistettavaa roskapuuta on joka paikassa. Viennissä ei kuitenkaan puhuta energiakourasta vaan puuleikkurista eli treeshearista, jota käytämme nimenämme vientimarkkinoilla."

Suomen oloissa koura on kehitetty energiapuunkorjuuseen, mutta se soveltuu hyvin myös ensiharvennuksiin. Lähtökohtana Koposella oli kehittää siro ja näppärä, mutta tehokas koura, jolla pääsee metsän sisään vaurioittamatta jäljelle jäävää puustoa.

Taustastaan johtuen hän teki ensimmäiset kourat kaivureihin, mutta kouravalikoimaa on laajennettu myös kurottajiin sekä pien- ja maatilakuormaimiin sopivaksi.

"Varsin pian tajusin, ettei ole järkeä tehdä jo markkinoilla olevaa tuotetta. On pyrittävä olemaan tuotekehityksessä edelläkävijä ja vastattava maailmanlaajuisesti kouramarkkinoiden kehitykseen ja tarpeisiin."

"Toimimme tämän eteen pitkäjänteisesti emmekä ole mikään nopean voiton yritys", Koponen linjaa.

Kaikki kourat valmisti vuosina 2010–2019 multialainen Multimek. Vähitellen tarve oman valmistuksen ja kaiken muunkin toiminnan keskittämiseksi saman katon alle kasvoi.

Ensimmäisistä tehdaspuheista meni vain vuosi, kun tuotanto jo pyöri omassa tehtaassa. Tehdaspäälliköksi saatiin Multimekillä kouravalmistuksen tunteva henkilö, ja työntekijät tulevat lähiympäristöstä. Kaikkiaan yritys työllistää noin 20 työntekijää.

Tarjolla oli neljän hehtaarin tontti Kuopion ja Pieksämäen teiden risteyksessä liikenneasema Jari-Pekan kyljessä. Yritysten omistajilla on ennestään yhteistyötä ja osaomistusta, ja nyt myös sama lämpölaitos toimittaa molemmille yrityksille hakepohjaisen lämmön.

Tenho Koposen mukaan oli itsestään selvää, että viennin isosta osuudesta huolimatta tehdas tehtiin Hankasalmelle. Maailmalla Suomessa valmistettujen metsäkäsittelylaitteiden valmistusta ja laatua arvostetaan.

"Oman tehtaan ansiosta pystymme nyt olemaan tuotannossa hyvin joustavia ja tarvittaessa nopeita. Olemme myös logistisesti hyvällä paikalla, jolloin pystymme hyödyntämään kuljetuksissa etelään menevien rekkojen paluukuljetuksia", hän korostaa.

Kourien valmistuksessa tarvittava teräs tulee valmiiksi leikattuna, teroitettuna, taivutettuna ja sorvattuna kotimaisilta toimittajilta. Laadun kannalta kriittiset työvaiheet hitsaus, maalaus ja kokoonpano tehdään itse.

Tehtaan tehokkuus perustuu hitsausrobottiin, joka tekee esikootun rungon raskaimmat hitsaukset. Kaikki komponentit valmistetaan puolivuosittaisen arvion perusteella, mutta kourat kootaan asiakastilausten mukaan.

Kouraa ostaessaan asiakasta kiinnostaa periaatteessa kolme asiaa: minkä kokoiseen koneeseen se voidaan laittaa, kuinka ison puun se katkaisee ja paljonko se maksaa.

"Haluamme kuitenkin palvella asiakasta perusteellisemmin ja varustella hänen tarpeisiinsa juuri oikeanlaisen kouran. Itsekin koneyrittäjänä osaan asettua asiakkaan asemaan ja tiedän tämän merkityksen", hän korostaa.

TMK Energiakouralla on laaja energiakourien tuoteperhe. Peruskoura TMK 300 sai vuonna 2017 rinnalleen ison ja pienen version (TMK 400 ja TMK 200), jolloin kouraa käyttävien koneiden kokohaarukka laajeni.

Lisäksi saatavilla on paljon eri lisävarusteita peruskoneeseen. Suosituin lisävaruste on joukkokeräin, ja puolet kourista varustellaan sillä. Se mahdollistaa puiden joukkokäsittelyn, jolloin työn tehostuu huomattavasti.

Vastaavasti kolmannekseen kourista lisätään turbosylinteri, joka on erikseen patentoitu. Kaikkiaan yrityksellä on viisi patentilla suojattua menetelmää tai laitetta.

Turbosylinterissä on kaksi sisäkkäistä sylinteriä, joita voidaan ohjata erikseen. Niistä pienempi on nopea ja toimii ensin. Iso sylinteri alkaa toimia, kun tarvitaan enemmän voimaa paksujen puiden katkaisussa.

Lisäksi kouraan saa karsintaterät, irtosovitelevyn ja hydraulisen puomin. Kun kaikki lisävarusteet käyvät kaikkiin kouriin, peruskonetta voi vuosien mittaan lisävarustella tarpeen mukaan.

Arto Takalampi
Yrityksen perustajalla ja toimitusjohtajalla Tenho Koposella on käsissään yksi yrityksen tuotekehityksen helmistä, patentoitu turbosylinteri. Se otetaan lisävarusteeksi joka kolmanteen kouraan.

TMK Energiakoura Oy

  • Toimiala energiakouravalmistaja.
  • Kotipaikka Hankasalmi.
  • Omistajat Tenho Koponen perheineen.
  • Liikevaihto 3,5 miljoonaa euroa (2019).
  • Työntekijöitä noin 20.

Lue lisää

Kääntyvä aurinkoseuraaja tuottaa konepajalle sähköä tehokkaasti – "Päiväkohtaisesti voin minuutin sisällä ostaa ja myydä sähköä verkkoon monta kertaa"

35 vuoden aikana seinäjokelainen Eero Paski on huomannut, että maanrakennusbisnekseen ei pääse mukaan helpolla: "Jos tuotekehitys maksaa 100 000 euroa, viisinkertaisella summalla se on vasta markkinoilla"

Dinosaurus ja digipokkari johdattivat Eurooppaan

Kala antaa elannon Jari Lehikoiselle – kalastajan ammatti oli miehen haave pienestä pitäen