Suomalainen Maaseutu

Maidontuottaja Mika Kaappola teki konehallista pihaton – lopputulos yllätti myönteisesti

Muutos toteutettiin muutamassa kuukaudessa. Nyt Kaappola vetää henkeä ja keskittyy lehmiin.
Arto Takalampi
Kauhajokelainen Mika Kaappola sanoo konehallin muuntuneen pihatoksi erittäin onnistuneesti. Tiukan rakentamisjakson jälkeen hän keskittyy nyt navetan täyttämiseen ja lehmien hoitamiseen.

Kauhajokelainen maidontuottaja Mika Kaappola päätti reilu vuosi sitten muuttaa kylmän konehallin robottipihatoksi sen sijaan, että hän rakentaisi kokonaan uuden pihaton. Viittä vaille valmis navetta esiteltiin Suomalaisessa Maaseudussa maaliskuussa, josta lähtien lehmät ovat olleet pihatossa. Kokemukset pihatosta ovat hyvät.

"Kaikki onnistui odotettua paremmin", hän tiivistää.

Kaappolan mukaan rakennusprojekti myöhästyi aikataulussa vain pari viikkoa, mikä johtui työläästä katon eristämisestä altapäin. Se olisi kannattanut tehdä ylhäältä päin vesikate purkamalla.

"Lämmin talvi oli rakentajan puolella, sillä yhtäkään valua ei tarvinnut lämmittää. Kirvesmiehille myös iso kiitos nopeasta työstä, sillä heitä oli parhaimmillaan samaan aikaan töissä 15. Muuten ei olisi ollutkaan mahdollista, että kun rakennustyöt aloitetaan marraskuun 11. päivä, otetaan lehmät sisään jo maaliskuun 16. päivä", hän sanoo.

Alkuperäisen budjetin mukaan pihaton hinnaksi tuli noin puoli miljoonaa euroa eli puolet uuden hinnasta. Monitaitoisena Kaappola pystyi säästämään kuluissa itse tekemällä, ja budjetti ylittyi vain kattotyöstä aiheutuneilla lisäkuluilla.

Yli puolen vuoden käyttökokemuksen perusteella pihatto on osoittautunut toimivaksi. Rakennustyöt ja eri ratkaisut onnistuivat Kaappolan mielestä niin hyvin, ettei olisi etukäteen uskonut. Isompia rakennusmokiakaan ei tullut, mitä nyt muutamia portteja menee uusiksi.

Tosin robottihuoneen viemäröinnin hän tekisi toisella lailla. Robotilta liete tulee alapuolitse 600-millistä putkea päätykuiluun, josta se nostetaan pumpulla lietesäiliöön.

"Nostaisin putken korkeammalle, sillä se jäi hieman liian syvälle, jolloin liete noustessaan voi tukkia putken. Siitä ei ole haittaa käytännössä, kunhan vain vahtii, että pumput toimivat ja pitävät lietteen pinnan alhaalla", hän sanoo.

Avokourut tyhjennetään Lelyn Collector-lantaimurilla, mikä on Kaappolan mukaan osoittautunut hyväksi ratkaisuksi. Myös rummunpuolikkaasta tehty ruokintakouru on toiminut suunnitellusti, samoin himmentyvä led-valaistus ja verhoseinät.

Alkukesän hellejakso osoitti, että ilma pitää saada kiertämään vielä paremmin. Kevääksi Kaappola asentaakin kaksi tuuletinta ja kaksi vaakapuhallinta lisäämään tuuletusta.

Mika Kaappola myöntää, että viime talvi oli hänelle erittäin tiukka sekä henkisesti että fyysisesti. Parsinavetassa yksinlypsäminen ja samanaikaiset rakennustyöt olivat rankka yhdistelmä.

Hänen tarkoituksenaan on vielä remontoida vanha parsinavetta nuorkarjalle, mutta sen hän meinaa toteuttaa pikkuhiljaa.

"Kyllä nyt on aika vetää henkeä, täyttää navetta ja keskittää kaikki huomio lehmien ruokintaan ja hoitoon."

Kun lypsylehmät tuotiin navettaan maaliskuussa, hiehot olivat talven pressuhallissa. Ne pääsivät laitumelle heti keväällä ja navettaan syksyn tullen.

Kaappola täyttää koko ajan navettaa sekä omista hiehoista että ostamalla niitä lisää, äskettäinkin 12 hiehoa. Tarve olisi vielä vähintään saman verran, mutta ongelmana on hiehopula, joka näkyy myös hinnassa.

"Jos joku tila lopettaa, hiehot ovat jo etukäteen menneet", hän kuvailee tilannetta.

Ensi kesän aikana navetta alkaisi olla täynnä ja tuotanto täydessä kapasiteetissa. Kaappolan mukaan ensikoiden määrä onkin lisääntynyt karjassa ja ne ovat lypsäneet hyvin.

Sen sijaan vanhoilla lehmillä on ollut jalkaongelmia eivätkä kaikki lehmät parsinavettaan tottuneina ole meinanneet oppia robotille. Sen seurauksena karjan keskituotos notkahti.

"Kun navetan saa täytettyä ja uusia hiehoja on tulossa, voi karjaa alkaa vähitellen karsia ongelmalehmiä poistamalla. Jo nyt on muutama vanhempi lehmä mennyt poistoon", hän sanoo.

Tehdaskunnostettu Lely-lypsyrobotti on toiminut ongelmitta sen jälkeen, kun se piti Kaappolaa hereillä pari ensimmäistä viikkoa turhilla hälytyksillä. Hän antaakin täydet pisteet NHK-keskuksen huoltopalvelulle, kun vikaa paikannettiin ja korjattiin.

Kaappola sai yhdelle robotille likimain hakemansa maidon sopimusmäärän. Pihatossa on varaus toisellekin robotille, mutta se saa hänen mukaansa vielä odottaa. Sille tarvittaisiin lisää sopimusmäärää, mutta niitä ei ole luvattu ainakaan kahteen vuoteen.

Lue lisää

Yle uutiset: Konehalli syttynyt tuleen Mikkelissä – rakennuksen uskotaan tuhoutuvan

Maissista tuli pohjoispohjalaisen maitotilan perusrehua

Tapio Leinonen on kehittänyt parinsadan lypsävän maitotilaa peltohehtaarit edellä: "Aina löytyy parantamisen varaa"

"Olihan se tiedossa, että kun navettahommiin lähtee, niin se on pitkä askel yhteen suuntaan" – kaustislaisella maitotilalla kehitetään ja huolehditaan isäntäväen jaksamisesta