Suomalainen Maaseutu

Vanhasta parsinavetasta kuoriutui idyllinen maalaishotelli Jämsässä – koko tuotantorakennus kanaloineen ja talleineen hyödynnettiin majoitukseen, ravintolaksi ja saunaksi

Maalaishotelli Morva Jämsässä tarjoaa puhdasta lähiruokaa, idyllisen miljöön ja elämyksiä. Toimintaa on kehitetty maidontuotannon jälkeen 20 vuotta määrätietoisin askelin. Maalaishotellin omistaja Teija Värelä pursuaa ideoita, joiden merkitys korostuu korona-aikaan.
Arto Takalampi
Teija Värelän luotsaaman Maalaishotelli Morvan sydän on sen ravintola ja keittiö. Kaikki keittiön raaka-aineet tulevat itseltä tai lähitiloilta. Ravintolasali huokuu rinnan uutta ja vanhaa.

Ensisilmäyksellä Maalaishotelli Morvan kaksikerroksista päärakennusta ravintola- ja majoitustiloineen luulisi tarkoitukseensa rakennetuksi. Hotellin omistava Teija Värelä kuitenkin naurahtaa vanhaa huokuvassa, idyllisessä ravintolasalissa, että istumme parhaillaan vanhassa parsinavetassa.

"Tässä vuonna 1939 valmistuneessa vanhassa navetassa oli parhaimmillaan 50 lehmää nuorkarja mukaan lukien. Nyt ravintolassa on 70 asiakaspaikkaa ja hotellissa 32 majoituspaikkaa."

Koko tuotantorakennus vanhoine tiloineen kuten kanaloineen ja talleineen on nyt hyödynnetty paitsi ravintola- ja majoitustiloina, myös sauna- ja huoltotiloina. Himoksen hiihtokeskuksesta 15 minuutin päässä olevassa hotellissa on jopa iso ja lämmin suksienhuoltotila, sekin entinen varasto.

Tänä vuonna yritys uusi juuri koronan alkaessa visuaalisen ilmeensä nimeä ja nettisivuja myöten. Entiseltä nimeltään Majatalo Morvassa yöpyneet asiakkaat ihmettelivät usein Värelälle, miksi nimenä on majatalo, kun kaikki on kuitenkin hotellitasoa.

Majatalo-nimellä on kieltämättä Suomessa hieman nuhruinen kaiku. "Vierastan kuitenkin hotelli-sanaa, joka tuo mieleen isot ketjut. Maalaishotellin sen sijaan koin kuvaavan vahvasti maaseutuun ja luontoon pohjautuvaa toimintaamme", Värelä perustelee.

Morvassa korostuu kolme asiaa: miljöö, puhdas lähiruoka ja elämykselliset aktiviteetit. Erityisesti ruoka on kokiksi kouluttautuneen Värelän sydämen asia.

"Äitini opetti panostamaan aitoon ja puhtaaseen suomalaiseen ruokaan. Meillä on todellista lähiruokaa, sillä kasvatamme kaiken vihreän itse omassa puutarhassa ja kasvihuoneessa, ja liha tulee lähialueen tuottajilta", hän esittelee ylpeänä.

"Teemme itse myös mehut ja hillot omista ja metsän marjoista. Lisäaineita ei keittiössämme tunneta."

Värelä pystyy hyödyntämään osaamistaan hotellin keittiössä ja loihtimaan asukkaille talon erikoisuuksia. Hän pitää myös huolen, ettei iltamyöhällä hotelliin majoittuva komennusmieskään jää ilman iltapalaa.

Morvan suosikki on Värelän leipoma täysruisleipä, jonka juuri on 120 vuotta vanha. Leipä tehdään edelleen hänen isoäitinsä aikaisessa tiinussa ja omassa leivinuunissa.

"Leivoin juuri kolmena päivänä 100 ruisleipää tulevia joulumyyjäisiä varten. Olen niin onnellinen, että edesmennyt äitini opetti tämän perinteen minulle. Tosin sen täydelliseen oppimiseen meni puolitoista vuotta", hän naurahtaa.

Korona-ajan vähentyneet yöpymiset ovat näkyneet myös Morvassa, mutta yrityksessä ei ole jääty odottamaan parempia aikoja. Entisen rinnalle kehitetään uusia ideoita ja tukijalkoja koronaa vastaan.

Hotellin yhteydessä on järjestetty perinteiset joulumyyjäiset, joihin osallistuu myös muita alueen pientuottajia. Koronan vuoksi myyjäiset siirrettiin täksi vuodeksi riiheen ja ulkotiloihin, mutta järjestetään isompana kuin ennen.

"Tarjoamme myös esimerkiksi yrityksille hankittavaksi valmistamamme herkkukorin, jonka ne voivat antaa joululahjana työntekijöilleen nyt, kun pikkujouluja ei järjestetä", Värelä esittelee.

Lisäksi verkkokaupan kautta voi ostaa Morvan lahjakortteja.

Maalaishotelli Morva sijaitsee rauhallisessa miljöössä pellon ja metsän laidalla. Värelän mukaan monelle riittää rentoutumiseen jo hetki läheisessä metsässä ja sen hyvinvointipolulla tai kiipeäminen korkealle nousevan Morvan mäelle ilman sen suurempia aktiviteetteja.

Arto Takalampi
Morvan erikoisuus Teija Värelän leipoma täysjyväruisleipä, jonka suosio on taattu niin joulumyyjäisissä kuin hiihtäjien välipalanakin.

Elämyksiä ja aktiviteettejakin Morvasta löytyy. Värelän mukaan niihin on panostettu tietoisesti sekä itse että yhteistyössä muiden alan toimijoiden kanssa. Kaikkea ei kannata tehdä tai hankkia itse.

"Läheinen Himos tuo luonnollisesti tapahtumien aikaan asiakkaita, samoin talvella. Monet hakevat meiltä rauhallisempaa ympäristöä, ruokapalvelua ja myös suksien huoltomahdollisuutta", hän esittelee.

Lähimaastossa hiihtäville tai moottorikelkkasafarilaisille voidaan tarjota ruokailu maastossa tai Morvassa. Talvella voi kokeilla lumikenkäilyä ja maastopyöräilyä läskipyörillä.

Kesällä voidaan hyödyntää metsän ja polkupyöräverkoston lisäksi viereistä lampea, siltä johtavaa 63-metristä jokitunnelia rautatien alitse ja läheistä järveä nuotiopaikkoineen kanooteilla tai suppilaudoilla. Lisäksi tarjolla on ohjattuna retkiä ja muuta toimintaa.

Arto Takalampi
Maalaishotellin kaikki ravintola-, kokous- ja majoitustilat on remontoitu pieteetillä vanhaan navettarakennukseen.

Lue lisää

Japanilainen MUJI ja Uudenmaan Ruoka Foodhub yhteistyöhön – Visiona kehittää sopimustuotantoa suoraan tuottajalta kuluttajalle

Lähiruoka ei ollutkaan ihan lähiruokaa - tuottajille tarjoiltiin islantilaista lammasta, vaikka MTK tilasi paikallista ruokaa

Tuore tutkimus: Suomen tulee pitää kiinni omavaraisuudesta – murto-osa maapallon väestöstä pärjäisi lähiseutunsa ravinnolla

Farm to Restaurant -hanke kehittää palvelua, joka antaa ravintoloille tietoa lähiruuasta ja helpottaa sen tilaamista