Suomalainen Maaseutu

Konkurssin partaalla löytyivät eväät uuteen alkuun maitotilalla

Vielä muutama vuosi sitten Heikkisen maatila oli jyrkässä syöksykierteessä ja toimintaa uhkasi konkurssi. Nyt tilaa kipparoi perheen Martta-äiti, joka työskenteli aiemmin kanttorina. Maidontuotanto jatkuu marraskuussa käyttöön otetussa lypsypihatossa.
Anne Anttila
Vielä kun saisimme kuluttajan valitsemaan kotimaassa tuotettua maitoa, niin näillekin lypsimille riittäisi myös jatkossa töitä, Martta Heikkinen Hyrynsalmelta toteaa.

Hyrynsalmelaisella Veijolan maitotilalla ei uskallettu haaveilla uudesta navetasta muutama vuosi sitten. Takana oli vuosia kestänyt vastoinkäymisten suma, ja kolmenkymmenen lehmän maitotilaa uhkasi konkurssi.

Martta ja Veijo Heikkinen kuitenkin halusivat, että isännän kotitila jää perheeseen. Niinpä sukulaisen kanssa vuonna 1984 perustettu maatalousyhtymä purettiin ja tila jaettiin vuonna 2014 kahtia.

"Perheelleni jäi tilasta se puolikas johon kuului navetta ja vähän maata. Myös kalusto ja karjamäärä puolitettiin", Martta Heikkinen kertoo.

Vetovastuu maitotilasta siirtyi vuonna 2015 perheen taustajoukoissa aiemmin toimineelle Martta-äidille.

"Vastuu tilasta ja tilanpidosta on sujunut olosuhteet huomioon ottaen mallikkaasti. Aviomies, lapset ja myös miniät ovat olleet alusta lähtien mukana ja varmistaneet, että nenä pysyy vedenpinnan yläpuolella."

Heikkiset kertovat lähteneensä liikkeelle täysin alusta.

"Vanhassa ja aikansa eläneessä parsinavetassa riitti korjattavaa. Alussa tehtiin vain välttämättömimmät toimenpiteet", he kertovat.

Korjausliikkeet tuottivat toivottua tulosta. Parissa vuodessa tilan keskituotos saatiin nostettua viidestä tuhannesta kilosta reiluun kymmeneen tuhanteen.

"Investoinnit on mietitty tarkkaan, mutta siten, että ne auttavat eteenpäin. Tällä hetkellä käytössämme on vuokramaat mukaan lukien vajaat 200 hehtaaria. Olemme erittäin kiitollisia kaikille niille, jotka ovat antaneet peltonsa vuokralle ja käyttöömme."

Tilan 32 parsipaikkaa olivat muutamassa vuodessa täynnä, joten Veijolan tilalla ryhdyttiin miettimään uutta pihattoa.

"Kiersimme navetoita ja noukimme talteen pienimmätkin vinkit."

"Pitkä harkinta-aika oli eduksi, sillä kilpailuttamisen ja viivästysten ansiosta moni huono ratkaisu jäi tekemättä. Lisäksi vuoden 2019 lopussa meille tarjoutui mahdollisuus ostaa lopettavalta tilalta nuorkarja, 19 lehmää, sekä vuokrata tilan navetta", Heikkiset kertovat.

Samalla kun Heikkisen perhe rakennutti uutta pihattoa, lehmät lypsettiin kahdessa navetassa.

Marraskuun 9. päivänä Veijolan tilalla otettiin käyttöön 101-paikkainen, takalypsyasemalla varustettu pihatto. Tällä hetkellä lypsyssä on 79 lehmää.

"Vanhan navetan työmäärä on sen verran tuoreessa muistissa, että pihaton myötä kuorman kevennys on ollut todella valtava."

"Lypsyrobottiakin mietittiin, mutta päädyimme kuitenkin 2x12 -paikkaiseen asemaan. Päätöstä puolsi vahva perhetiimi, sillä omasta porukasta löytyy taitavia tekijöitä myös karjapuolelle", Heikkisen toteavat.

Anne Anttila
Lehmät siirtyivät uuteen navettaan runsas kuukausi sitten.

Isäntäväellä on haaveena rakennuttaa myös nuorkarjalle uusi kylmäpihatto.

"Sen aika ei ole vielä. Nyt painetaan investointien suhteen jarrua ja keskitytään olennaiseen."

Heikkisen perheen mukaan pihatto ja sen automatiikka vaatii totuttelemista ja uuden opettelua.

"Myös aperuokintaan siirtyminen vaatii osaamista, mutta onneksi lomittajina toimineille Miikalle ja Juhanille apeseoksen tekeminen on muilta tiloilta tuttua."

Isäntäpari kiittää ProAgrian asiantuntijoita. "He ovat tukeneet, neuvoneet ja olleet alusta saakka nostamassa tilaa jaloilleen."

"Myös maajussien omista nettiryhmistä olemme saaneet arvokasta ja ennen kaikkea ruohonjuuritason neuvoja ja opastusta. Ilman vahvaa turvaverkostoa emme olisi tässä", Heikkiset kiittelevät.

Anne Anttila
Martta ja Veijo Heikkinen ovat tyytyväisiä uutuuttaan hohtavaan pihattoon. Työmäärä on keventynyt valtavasti.

Lue lisää

60-vuotias miljoonamyyjä Jussi Korkia-aho haluaa palvella asiakasta mahdollisimman hyvin – "Tyytyväinen asiakas mainostaa jatkossakin"

Vaihtokoneita kysellään nyt vilkkaasti – tällainen traktori käy kaupaksi

Vieraskolumni: Suomi tuottaa liikaa viljaa

Rehu-Rysky korjaa nurmisadon