Suomalainen Maaseutu

Claas ja Sampo jyräävät – puimurikaupassa vilkas vuosi pitkästä aikaa

Useat taantumavuodet synnyttivät patoutunutta kysyntää, joka purkautuu. Edelleen markkinat ovat vaatimattomia tarpeeseen nähden.
Arto Takalampi
Puimurikaupassa edetään toista nousun vuotta osin edustusmuutosten siivittämänä.

Hankkijan toimitusjohtaja Jyrki Lepistö myhäilee. John Deeren puimurit vaihtuivat Claaseihin reilu vuosi sitten ja uuden merkin kanssa kauppa on lähtenyt hyvin liikkeelle.

Puimureiden kokonaismyynti nousee yli 150 puimuriin. Edellisen kerran näin paljon puimureille löytyi ostajia kuusi vuotta sitten.

Kysynnän elpyminen on ollut nopeaa. Markkinat notkahtivat pohjalle kuivan kesän ja syksyn 2018 kadon jälkimainingeissa ja seuraavan syksyn puinneille toimitettiin vain 80 puimuria.

Romahdus jäi lyhyeksi. Viime syksyn satoa korjattiin jo 128 uudella puimurilla. Markkinat kasvoivat yli 50 prosenttia ja tälle kaudelle povataan taas lähes 50 prosentin lisäystä.

Lepistö näkee taustalla patoutunutta kysyntää.

Puimurimyynti on elpymisestä huolimatta alle kaluston uusimistarpeen. Vajaasta paristasadasta puimurista riittää yksi kone joka toiseen kuntaan.

Myös kilpailijat ovat tyytyväisiä. Hankkijan ahkera kampanjointi ja osin aggressiivinenkin markkinointi on aktivoinut viljelijöitä ja kyselyitä on tullut kaikille kauppiaille.

Hankkijan yhteydenotot asiakkaisiin ovat sataneet myös meidän laariin, toteaa myyntijohtajaa Matti Kallio Agco Suomesta. Yhtiö myy kotimaisia Sampo-Rosenlewin sekä Fendtin puimureita ja menekki on vilkastunut merkittävästi viime vuodesta.

Vastaavaa viestiä kuulee myös muilta puimurimyyjiltä, vaikka Claas ja Sampo-Rosenlew hallitsevat markkinoita.

Puimurit ovat tehneet viime vuosia paremmin kauppansa, toteaa New Hollandeja myyvän Agritekin markkinointijohtaja Antti Anttila.

Vuosi sitten myimme yhden puimurin ja nyt muutaman, kertoo toimitusjohtaja Jouni Oksanen Turun Konekeskukselta.

Myös John Deeren edustuksen ottaneella Witraktorilla ollaan tyytyväisiä, vaikka myynnissä on vain isoja malleja kategoriasta viisi ylöspäin, myyntijohtaja Jarno Nissi Witraktorilta kertoo.

Suomen ohella puimurikauppa on käynyt hyvin myös muualla, mikä rajoittaa koneiden saatavuutta. Ensi syksyn puinneille ehtivät puimurikaupat on aika lailla tehty, kauppiaat toteavat.

Jukka Pasonen
Puimurimyynti on kauppiaiden mukaan kääntynyt selkeään kasvuun. Ensi syksyn puinneille toimitetaan yli 150 uutta puimuria.

Lue lisää

Huoltofirman vetäjät huolissaan puimurikannasta: "Jotain tilanteelle olisi tehtävä, muuten viljat jäävät tulevaisuudessa puimatta"

Suomalainen puimuritehdas siirtyy intialaisomistukseen: Mahindra ostaa enemmistön Sampo-Rosenlewista

Mitä puimurin tai traktorin kuljettajan pitää ottaa liikenteessä huomioon, jotta hän välttyy kolarin tullessa rikossyytteeltä? Poliisitarkastaja kertoo

"Mitä tarkoittaa, kun traktori tai puimuri näyttää suuntavilkkua vasemmalle?" arvuuttelee Kati Partanen Twitterissä