Suomalainen Maaseutu

Traktoreiden edustusruletti rauhoittuu – Witraktor on saanut John Deere -myyntiverkostonsa kuntoon

Wihuriin kuuluva myyntiyhtiö on saanut maatalouskoneiden myyntiverkostonsa kuntoon. Huoltoverkostosta tulee myyntiverkostoa tiheämpi ja sitä laajennetaan edelleen. Kasvua haetaan yli 150-hevosvoiman traktoreissa.
Arto Takalampi
Witraktorilla on sekä omia että sopimushuoltajien huoltopisteitä. Seinäjoella Witraktorin sopimushuollosta vastaa huoltoyrittäjä Tapio Rinta-Valkaman TRV-Osat Oy, jonka asentajia ovat muun muassa Ari Koivuniemi (vas.) ja Markus Rinta-Valkama. Myös Lakeuden Agrihuolto Seinäjoella ja Suupohjan Konehuolto Kauhajoella toimivat alueella sopimushuoltajina.

Vuoden 2019 loppu oli vauhdikas Wihuri Oy:n Teknisessä Kaupassa. Se myi marraskuun alussa 73 vuotta jatkuneen Caterpillar-edustuksensa Avescolle ja aloitti saman tien Witraktor-nimellä John Deere -maatalouskoneiden edustuksen.

"Olihan siinä kerralla kaksi isoa muutosta. Kun muu Caterpillar-henkilöstö siirtyi Avescolle, tehtäväkseni tuli luoda Witraktorille John Deere -myyntiorganisaatio. Haastetta riitti, sillä kaupanteko aloitettiin saman tien", kertaa myyntijohtaja Jarno Nissi Witraktorilta.

Loppuvuosi meni rekrytoinneissa, kun yritykseen haettiin työntekijöitä. Nissin mukaan organisaatiosta haluttiin tietoisesti Wihurin näköinen, jollainen se on ollut jo 73 vuotta.

"Emme ole välttämättä kaikista halvin vaihtoehto, mutta meillä on aina parhaat tuotteet ja ratkaisut eli elinkaariajattelulla kokonaisedullisin vaihtoehto. Siksi haimme tiettyihin tehtäviin tietynlaisia ihmisiä katsomatta työhistoriaa", hän korostaa.

Myyntiverkosto perustuu alueellisiin keskuksiin, joita ovat Turku (Lieto), Tampere (Lempäälä), Vantaa, Kouvola, Riihimäki, Seinäjoki, Vaasa, Mikkeli, Kuopio, Nivala ja Oulu. Verkostoa täydennetään myöhemmin pienemmillä toimipisteillä.

"Lähtötilanteeseen verrattuna tilanne alkaa olla jo hyvällä mallilla ja isommat keskuspaikkakunnat ovat selvillä. Myyntiverkostossa on edelleen muutama aukko ja niihin haemme oikeanlaisia henkilöitä", Nissi sanoo.

Jälkimarkkinoinnissa huoltopisteitä tulee olemaan huomattavasti tiheämmässä kuin myyntipisteitä. Witraktorin huoltopäällikön Rami Rasin mukaan sitä laajennetaankin ja kehitetään koko ajan.

Huollosta vastaavat sekä omat että yksityisten sopimushuoltoyrittäjien huoltopisteet. Verkostoa laajennettaessa harkitsemme aina tapauskohtaisesti ja alueellisesti, kumpi malli on sopivampi", Rasi sanoo.

"Yksityiset sopimushuoltajat ovat luonteva vaihtoehto, kun ollaan kaukana omista kiinteistä toimipaikoista. Maahantuojan vaihtumisesta huolimatta samat tutut huoltoyrittäjät jatkavat."

Tärkeintä Rasin mukaan on varmistaa huollon sujuvuus ja asiakaspalvelu, toteutetaan se millä tavalla tahansa.

Varaosien keskusvarasto on Vantaalla. Tarvittaessa varaosat tulevat Ruotsista tai Saksasta seuraavaksi aamuksi tai aamupäiväksi.

"Asiakkaamme ovat tottuneet vuosien mittaan tehokkaisiin varaosatoimituksiin", Rasi korostaa.

Viime vuonna John Deeren markkinaosuus nousi 13,5 prosenttiin. Nissin mukaan Witraktorin myynnissä ovat kaikki teholuokat, mutta tavoitteena on keskittyä ja hakea kasvua yli 150-hevosvoimaisista malleista.

"Tässä teholuokassa on suurin potentiaali, ja viime vuonna saimmekin kasvatettua osuuttamme siinä jo neljällä prosenttiyksiköllä 16 prosenttiin", Nissi kertaa.

John Deere ei ole uusi tuttavuus Wihurilla, sillä merkki oli yrityksen myynnissä 60-luvulla. Yli 100-vuotias kotimainen perheyritys Wihuri rakentaa John Deerelle vahvaa ja pitkäaikaista edustusta.

"Meidän kvartaalimme on 25 vuotta, ja kun lähdemme johonkin mukaan, haluamme tehdä sen kunnolla. Tavoitteenamme on toimia John Deere -edustajana vähintään yhtä pitkään kuin Caterpillarilla eli 73 vuotta", Nissi kuvaa yritykseen toimintatapaa.

Jutun kuvatekstiä on korjattu 1.2. klo 17:50. ja sinne on lisätty kahden muun sopimushuoltamon tiedot.

Arto Takalampi
Wihuri vaihtoi maanrakennuskoneet traktoreihin vuosi sitten. Myyntiketju on nyt kunnossa ja yksi aluekeskuksista on Seinäjoella ja myyntipisteen yhteydessä oni huolto.
Lue lisää

Kuumaa metsäkonekauppaa uhkaa komponenttipula – "Kova buumi on päällä"

Viime talvena jääneitä leimikoita on nyt päästy korjaamaan

Koneviesti: Onko traktorissasi päävirtakatkaisija? – Se kannattaa asentaa, sillä katkaisija parantaa traktorin paloturvallisuutta

"Halpa hinta on huonoin kilpailuvaltti", varoittaa yrityskonsultti urakoitsijoita