Suomalainen Maaseutu

Yli puolet Okran kentästä on varattu - ilman varmuutta järjestämisestä

Korona ei ole laimentanut oripääläisten intoa messujen järjestämisessä, vaikka vasta vappuna tiedetään, voidaanko messut edes pitää. Ilmoittautuneita on yli sata, etupäässä isoja ja keskikokoisia yrityksiä.
Elina Varpuluoma
Pandemia varjostaa ensi kesän yleisötapahtumia ja myös maatalouden suurkatselmusta, Okra-messuja. Jos portit saadaan avata heinäkuun alussa, väkeä saattaa tulla runsaasti. Kuva on edellisvuoden messuilta.

Okra-messujen näyttelypäällikkö Jukka Isotalo on mietteliäänä helmikuun alussa. Messuille olisi tulijoita vaikka kuinka paljon, mutta koronan takia ei tiedetä, voidaanko messuja pitää. Varmuus saadaan vasta vappuna.

Paikallisen Lions Clubin järjestämät Okra-messut on sovittu pidettäväksi normaaliin aikaan heinäkuun toisella viikolla, keskiviikosta lauantaihin Oripään lentokentällä.

Moni on ehdottanut messujen siirtämistä esimerkiksi elokuulle, jolloin koronaepidemiakin voisi laantua ja entistä useampi olisi saanut rokotuksen.

Siirtäminen ei Isotalon mielestä ole mahdollista eikä järkevää, sillä messut osuisivat silloin päällekkäin tai ainakin lähelle puintien kanssa.

Kaksi vuotta sitten messut kokosivat 80000 vierasta ja 550 näyttelyosastoa. Sama toteutuisi taatusti, jos messut vain voidaan pitää. Ihmisillä on kova halu tulla tämän tapaiseen tilaisuuteen, puolentoista vuoden koronakaranteenin jälkeen, miettii Jussi Isotalo.

Jussi Isotalon mukaan isot näytteilleasettajat ovat ilmoittautuneet, samoin moni keskikokoinen. Uutta on, että keskikokoiset yritykset varaavat selvästi aiempaa isompia osastoja.

Ilmoittautuneita on yli sata ja reilusti yli puolet 22 hehtaarin näyttelykentästä on varattu. Tila loppuu taatusti kesken, jos näyttely pidetään, Jussi Isotalo arvelee.

Kenttää tuskin voidaan laajentaa, koska pysäköinti vaati tilaa. Viimeksi nelivetoisia autoja jouduttiin ohjaamaan alueelle, jonne tavallisella autolla ei olisi päässyt, Jussi Isotalo kertoo.

Okran talous on sen verran vahva, että näyttelypaikan varanneilta ei tarvise periä varausmaksua.

Okralla kävi tavallaan onni, kun maatalouskoneala halusi muuttaa näyttelykalenteria reilut kaksi vuotta sitten. Okra aikaistui vuodella ja pidettiin kesällä 2019.

Viime vuosi oli varattu Helsingin konemessuille, mutta ne peruuntuivat koronan takia. Jos aikataulua ei olisi muutettu, Okraa ei olisi voitu pitää viime kesänä.

Koronan takia näyttelyä joudutaan joka tapauksessa muuttamaan. Ruokahuoltoa miettivä Sirkka Isotalo toteaa, että alustavia pohdintoja on jo ollut.

Yksi vaihtoehto on siirtyä pakattuihin valmisaterioihin, jotka vain lämmitetään messukentällä. "Eihän se normaalia ravintolaruokaa vastaa, mutta uskon, että messuvieraat ymmärtävät asian", Sirkka Isotalo pohtii.

Ravintoloihin pääsyä saatetaan joutua rajoittamaan.

Lue lisää

Konekillerissä terveys edellä

Okran ja KoneAgrian järjestäjät elättävät toiveita messujen pitämistä

Okra-messut peruttiin – koronarajoitukset jatkuvat vielä kesällä

Sorkkia ja somea, ilmastoviisasta metsätaloutta ja 150 näytteilleasettajaa – Sarka-messut täyttää Seinäjoki Areenan vielä lauantaina