Suomalainen Maaseutu

"Tämä tuotantomalli on verrattavissa ultramaratoniin" – parikymppiset veljekset tekevät unelmastaan totta ja rakentavat uutta robottinavettaa

Korvelan tilan veljeksille Mikolle ja Kallelle oli selvää, että ensin perustetaan maatalousyhtymä ja sen jälkeen rakennetaan uusi navetta. Robottilypsyyn siirtyminen nostaa myös maidontuotannon uudelle tasolle.
Anne Anttila
Mikko (vas.) ja Kalle Korvela perustivat maatalousyhtymän ja aloittivat kotitilansa pidon vajaat kaksi vuotta. Päätös maidontuottajaksi ryhtymisestä oli tehty jo pikkupoikana.

"Vallanvaihto tapahtui luontevasti ja odotetusti. Päätimme jo pikkupoikina, että ammattinimikkeenä tulee olemaan lypsykarjatilallinen", sanovat veljekset Mikko ja Kalle Korvela Kokkolasta.

Vuoden 2019 toukokuun 1. päivänä Kokkolan Marinkaisissa sijaitsevan Korvelan maitotilan valtikka siirtyi uusiin käsiin, kun Mikko, 24, ja Kalle, 22, ottivat kotitilan nimiinsä.

Maatalousyhtymävetoisuus oli tilalla tuttua, sillä aikaisemmin reilun neljänkymmenen lypsävän tilaa pyörittivät veljesten isä ja setä.

Sukupolvenvaihdoksen jälkeen veljesten isä jatkaa tilalla työntekijänä ja myös setä auttaa tarvittaessa.

"Tämä on osoittautunut turvalliseksi ratkaisuksi. Isän mielipidettä kysytään usein ja päätöksetkin tehdään hänen ajatuksiaan kuunnellen. Isä toimii myös yhtenä tämän tilan laskukoneista", veljekset kertovat.

Korvelan veljekset sanovat kasvaneensa tilanpitoon.

"Tämä on meidän juttu ja muutenkin mukavaa hommaa. Lisäksi entiset isännät ovat rakentaneet tilasta kaikin puolin toimivan, joten meidän tehtäväksi jää vain kehitystyön jatkaminen."

Hyvä eläinaines ja nousujohteinen tuotos ovat saaneet veljesten käsissä jatkoa. Tilalla on noin 60 lehmää ja EKM-tuotos on yli 13 000 kiloa.

"Tuleva kahden robotin pihatto kasvattaa merkittävästi niin eläinten kuin ihmistenkin hyvinvointia. Odotamme innolla monia asioita, mutta erityisesti automaattilypsyyn siirtymistä."

Maaseutuyrittäjäksi kouluttautuneet Mikko ja Kalle Korvela sanovat suunnitelleensa uutta pihattoa jo kymmenen vuoden ajan.

"Olemme kiertäneet navetoita ja tutustuneet vaihtoehtoihin ulkomaita myöten. Nyt kermat on kuorittu päältä ja mahdolliset virheet pyritty minimoimaan, joten kilpailutus meidän näköisestä paketista alkaa olla viimeistelyä vaille valmis."

"Hintalappu on avoin, mutta kuusiriviseen pihattoon tulee lehmäpaikkoja 158 ja yksinkertaisen pohjaratkaisun kruunun jalokivinä toimivat jouheva eläinliikenne sekä keskellä oleva leveä ruokintapöytä. Lähtökohtana ovat toimivuus ja kustannustehokkuus.

Rakennustyöt on suunniteltu aloitettavan alkukevään kynnyksellä ja, jos kaikki menee suunnitelmien mukaan, käyttöönotto on loppuvuodesta.

Nykyinen parsinavetta muutetaan veljesten mukaan nuorkarjan käyttöön ja entisiin tiloihin tehdään myös paikat vasikoille sekä sonneille. Tällä hetkellä nuorkarja hoidetaan vuokranavetassa.

Anne Anttila
Tilan kaikki rakennukset lämpiävät omasta metsästä korjatulla puuhakkeella. Hakelämpöön siirryttiin muutama vuosi sitten.

Tilalla jatketaan entiseen malliin myös lihantuotantoa. Sonnien pääluku on tällä hetkellä kolmekymmentä.

"Maidon- ja lihantuotanto kulkevat sopivasti rinnakkain ja samalla ne täydentävät toisiaan."

"Hyväksi havaittuja toimintoja ei kannata missään tapauksessa lakkauttaa, sillä olipa tila minkä kokoinen tahansa, niin tervettä tukijalkaa ei ole järkevää katkaista", veljekset tietävät kertoa.

Vaikka veljesten matka maidon- ja lihantuottajina on vielä aluillaan, niin he ovat ehtineet luoda jo oman näköiset askelmerkit.

"Toimintasuunnitelmaa ei ole paperilla, mutta sen olemme päättäneet, että mitään ei tehdä hetken mielijohteesta. Investoinnit, myös ne pienimmät, mietitään tarkkaan."

"Tämä tuotantomalli on verrattavissa ultramaratoniin, joten notkahdusten välttämiseksi on välillä osattava tankata myös henkistä pääomaa. Tieto, kaverit ja tilavierailut ovat tärkeitä, jotta tartuntapinta omaan tilaan säilyy selkeänä", nuoret isännät korostavat.

Anne Anttila
Näille kohdin uusi navetta rakennetaan, lypsykarjatilalliset Mikko ja Kalle Korvela Kokkolasta kertovat.

Lue lisää

Suomen itäisimmän robottinavetan pitäjät: "On uskallettava investoida, jos meinaa täällä asua"

"Määrätietoisuudesta ei tingitä" – maidontuottajaveljekset välttävät ylikuormituksen työnjaolla

"Järjenvastainen byrokratia uuvuttaa viljelijän"

Hilja ja Markku Raappana kirivät suomalaisten maitotilojen kärkeen hurjalla tuloksella: "Tämä on kuin ralliautoilua, kaikkeen pitää pystyä reagoimaan heti"