Suomalainen Maaseutu

Liperin sivukylällä kehitetään koneista entistä parempia

Maaseudun rauha vetosi koneinsinööriin, joka perusti oman toimiston kotikonnuilleen. Nopeiden tietoyhteyksien ansioista töitä voi tehdä missä tahansa.
Ilpo Paananen
Insinööritoimiston ja protopajan perustanut Matti Keskinen kertoo olleensa jo pikkupoikana kiinnostunut erilaisista koneista ja laitteista.

"Luonnon keskellä viihtyminen oli tärkein syy yrityksen perustamiseen maaseudun rauhaan. Nopeiden datayhteyksien ansiosta voin tarjota maalta käsin palveluja koko Suomen alueelle", miettii koneinsinööri Matti Keskinen Kuumetista.

Keskisen, 42, perustama Kuumet aloitti toimintansa vuodenvaihteessa Liperin Roukalahdella.

"Tavoitteena on edistää yrityksissä syntyvien uusien ratkaisujen hyödyntämistä ja tehostaa työtä kehittämällä jo olemassa olevia koneita ja laitteita taloudellisesti toimivammiksi", Keskinen kertoo.

Suunnittelun lisäksi yritys auttaa CE-merkintöjen hankinnassa sekä FEM-lujuuslaskennassa.

Ennen yrittäjäksi ryhtymistä Keskinen työskenteli tuotekehittäjänä useassa yrityksessä.

"Olen ollut myös kone- ja metallialan opettajana toisen asteen koulutuksessa sekä levyseppähitsaajana metsäkoneita valmistavassa yrityksessä", Keskinen kertoo.

Hän sanoo kiinnostuneensa erilaisista koneista jo lapsena, vaikka hänen kotonaan ei ollut traktoria eikä muita kiinnostavia koneita, kuten monilla kavereilla oli.

"Omassa yrityksessä voin kehittää toimintoja haluamallani tavalla", Keskinen korostaa.

Tyypillinen suunnitteluprojekti liittyy uuteen innovaatioon. Monet niistä ovat olleet traktorin tai metsä- ja kaivinkoneen liitännäisiä.

Tuotesuojaukseen liittyviin asioihin luvataan myös apua.

Hyödyllisyysmallisuojaukseen ja patentointiin tähtäävät toimet ovat osa toimintaa. Yhdessä yhteistyökumppanin kanssa voidaan ratkoa kaikkein haastavimmatkin tuotesuojaukset.

Verkostoituminen on konesuunnittelijalle avainasia. Yksin puurtamisen sijasta voi jo yhdellä puhelinsoitolla säästää tuntikausien työn.

"Tunnen muovi- ja metalliyrityksiä pitkin Suomea, joten on helppo tarvittaessa ottaa yhteyttä oikeaan paikkaan. Yhteistyötä tehdään alihankintaa tekevien yritysten ja maahantuojien kanssa", Keskinen kertoo.

Keskinen tarvitsee työssään tehotyöaseman, joka jaksaa pyörittää raskaita malleja ja tekee FEM-laskentaa. Lisäksi tarvitaan UPS-varavirtajärjestelmä lyhyitä sähkökatkoksia varten.

Töitä ei tarvitse keskeyttää edes pitkien sähkökatkosten aikana käytössä olevan invertteriaggregaatin ansiosta.

Aggregaatti tuottaa yhtä laadukasta sähköä kuin pistorasiasta saadaan.

Keskisen työpöydällä on kolme näyttöä. Käytössä on SolidWorks suunnitteluohjelmisto ja Simulation Professional FEM-ohjelma.

Yrityksen käytössä on myös vastavalmistuneet lämpimät tilat autotallirakennuksessa prototyyppien kokoamista varten.

FEM-laskennalla testataan kolmeulotteista mallia hyödyntämällä metallirakenteen mekaanista kestävyyttä. Näin aikaan saadaan turvallinen rakenne mahdollisimman pienellä materiaalilla. Samalla rakenteesta tulee kevyempi.

"Menettely tuo mielenrauhaa ja samalla voidaan osoittaa viranomaisille, että rakenne on turvallinen", Keskinen tähdentää.

CE-merkintä pitää sisällään riskien arvioinnin ja riskienhallintasuunnitelman teon. Havaitut riskit pyritään ensisijaisesti poistamaan tai pienentämään siedettävälle tasolle.

Lopuksi laaditaan vaatimustenmukaisuusvakuutus ja CE-merkki kiinnitetään vaatimustenmukaisuuden vakuudeksi.

"Prosessi varmistaa, että kone tai laite on turvallinen jokaisessa elinkaarensa vaiheessa valmistuksesta käyttöön ja käytöstä poistoon saakka", Keskinen kertoo.

Oman yrittäjyyden tavoitteena on hankkia toimeentulo.

"Mielelläni haluaisin joskus olla tilanteessa, jossa voisin harkita työntekijän palkkaamista."

Ilpo Paananen
Suunnittelutoimisto edellyttää tehokasta työasemaa, joka jaksaa pyörittää raskaita malleja ja selviää lujuuslaskennasta. Nopeat tietoliikenneyhteydet ovat elinehto. Sen jälkeen on aika sama, missä päin maata asuu, Matti Keskinen pohtii.

Lue lisää

Yli puolet Okran kentästä on varattu - ilman varmuutta järjestämisestä

Kalkituskausi etenee rivakasti lännessä, idässä odotellaan peltojen routaantumista

Nuoret ja isot tilat aikovat investoida hanakasti lähivuosina

Tällä tilalla on kolme tukijalkaa – "Yhden kortin varaan tilaa ei kannata rakentaa"