Suomalainen Maaseutu

Pyöröpaalain sai jatkoajan: Tehtaan kautta toiselle kierrokselle

Haapavetinen Agronic tekee tehdaskunnostuksia asiakkaiden koneisiin. Pienet remontit pystytään tekemään tilalla, mutta isoja varten kone kannattaa kuljettaa tehtaalle.
'Visa Vilkuna
Kymmenen vuotta käytetyllä paalaimella lienee tehty 20 000 paalia. Tehdaskunnostuksessa vaihdetaan laakereita ja kuluvia osia, jotta seuraavat 10 vuotta sujuisivat ongelmitta, Ari Kuronen Agronicilta kertoo.

"Teemme huoltoa ja korjausta kentällä kahdella huoltoautolla. Tiimissä on puolikymmentä ammattilaista. Vaativat korjaukset kannattaa tehdä tehtaalla, missä on kattavasti varaosia sekä tarvittavat työkalut", toteaa tehdaskunnostuksista vastaava Ari Kuronen Agronicilta.

Kurosen mukaan kunnostukset ovat olleet toiminnassa mukana lähes yrityksen alusta alkaen.

Laman synkkiin jälkimaininkeihin vuonna 1993 perustetussa Agronicissa on ymmärretty toimivan jälkimarkkinoinnin merkitys.

Kasvu kahden miehen suunnittelutoimistosta tänä päivänä puolensataa ammattilaista työllistäväksi konepajaksi on vaatinut työtä ja oikeita päätöksiä. Luontevana jatkumona toimivalle varaosapalvelulle ja huoltoneuvonnalle yritys on aloittanut vuosien saatossa valmistamiensa tuotteiden korjaamisen ja kunnostamisen.

Kunnostettavaksi tulevat koneet ovat lähes poikkeuksetta asiakkaiden omistamia. Lisäksi Hankkijan vaihtokoneisiin tehdään jonkin verran kunnostuksia.

Kurosen mukaan kesäisin työ painottuu kentälle ja talvisaikaan tehtaalle.

Lietevaunuissa työ on korjausten lisäksi lisävarustelua ja vanhan tekniikan korvaamista uudella.

Joskus eteen tulee tilanteita, että asiakkaan toivomat muutokset ja parannukset tulisivat sen verran kalliiksi, että uuden ja valmiiksi varustellun vaunun hankinta on taloudellisesti järkevä vaihtoehto.

"Vanhaa vaunua päivitettäessä edessä on purkutöitä ja suunnittelua pelkän asennuksen lisäksi. Tällainen räätälöinti vaatii työtä eikä se näin ollen aina kannata."

"Asiakkaan kanssa käytävällä avoimella vuoropuhelulla on päästy molempia tyydyttävään lopputulokseen", Kuronen kertoo.

Tehtaalle tulee etenkin keväisin asiakkaita lietepumpun kanssa, kun pumpun laakerointi kaipaa korjausta. Reilun tunnin kestävä työ onnistuu yleensä asiakkaan odotellessa.

Kuronen kehottaa viljelijöitä ja urakoitsijoita puhdistamaan ja tarkistamaan koneensa syystöiden päätyttyä. Sen jälkeen kannattaa olla yhteydessä tehtaaseen, sillä syystalvi on otollisinta aikaa kunnostusten tekemiseen.

Paalaimia remontoidaan paljon jo siksi, että niissä on runsaasti liikkuvia osia ja hammaspyöriä.

Kunnostuksen hintaa on usein vaikea tarkasti määritellä etukäteen. Yleensä kone tulee Haapaveden tehtaalle tarkistukseen.

Kun kone on käyty läpi, asiakkaaseen ollaan yhteydessä ja kerrotaan, mitä on löydetty. Tässä vaiheessa tehtävien töiden määrä ja vaihdettavat osat lyödään lukkoon, jolloin hintahaarukka alkaa olla tiedossa.

Lue lisää

Kun Valtran moottori tai vaihteisto vaurioituu, koko traktoria ei kannata hylätä – tehdaskunnostetun vaihteiston hinta on noin 60 prosenttia uuden hinnasta

Hyppy apupojasta urakoitsijaksi onnistui tuttujen asiakkaiden ansiosta: "Ohjaamo on toinen koti"

Hankkija ja Lantmännen investoivat hartiavoimin uusiin kauppapaikkoihin

Konekillerin tilalle tulee neljän mininäyttelyn kiertue