Suomalainen Maaseutu

Maatalouskoneiden kauppa käy poikkeuksellisen kuumana Euroopassa – toimitusajat venyneet yli neljään kuukauteen

Konevalmistajien tilauskirjat pullistelevat ja markkinatilanne on paras yli kymmeneen vuoteen. Teollisuudella on ollut vaikeuksia sopeutua nopeasti muuttuneeseen tilanteeseen. Tilausajat ovat venyneet yli neljäksi kuukaudeksi.
Jukka Pasonen
Euroopan maatalouskonevalmistajien järjestön Ceman "bisnes ilmastoa" kuvaava mittari kertoo vahvasta optimismista.

Maatalouskonevalmistajien suupielet ovat Euroopassa vahvasti ylöspäin. Valmistajien yhdistyksen Ceman kuukausittain julkaisema barometri kertoo, että kesän ja syksyn näkymät ovat häkellyttävän myönteisiä.

Raporttiin on haastateltu 140 isoa maa­talouskonevalmistajaa eri puolilta Eurooppaa.

Ceman mukaan alan näkymät ovat parantuneet rakettimaisesti vuoden takaisen syvän koronanotkahduksen jälkeen.

Raportin mukaan näin optimistisia tuloksia ei ole saatu sen jälkeen, kun barometria alettiin kerätä vuonna 2008. Tilauskirjat pullistelevat ennen kokemattoman täysinä ja toimitusajat ovat pidentyneet 4,4 kuukauteen.

Maiden välillä on eroja. Itävallassa ja Italiassa odotukset ovat valoisimpia ja Romania ja Benelux-maat pitävät perää, vaikka huonosti ei mene sielläkään, raportissa todetaan.

Raportti on jatkoa alan isojen yritysten viime kuukausien talouslukuihin. Muun muassa John Deere ja Valtran emokonserni Agco ovat nostaneet rutkasti tulosennusteitaan kevään aikana.

Suomalaisia yrityksiä ei ole mukana Ceman kyselyssä, mutta esimerkiksi traktorikaupassa on nähty selkeä käänne vuodentakaisen notkahduksen jälkeen. Menekki on ollut alkuvuonna vilkkaita neljään viiteen vuoteen.

Lue lisää

Britannia haluaa EU:n takaisin brexit-pöytään ja Pohjois-Irlantiin uuden kattauksen – EU ei lämpene kutsulle

EU ratkoo Ranskan ja Venäjän samppanjakiistaa

"On tärkeää nähdä EU:n ilmastotavoitteet vain minimitasona, joka Suomessa tulee ylittää", kommentoi ympäristöministeri Mikkonen

Kaikki keinot pöydälle – EU:n ilmasto- ja energiapolitiikan täysremontti käynnistyy alkavalla viikolla