Suomalainen Maaseutu

Kesällä 2022 on kahdet maatalousmessut – Nivala päätti pitää omansa

Alkukesän Mikkelin Farmari saa rinnalleen elokuussa toiset messut. Kuntavetoiset messut keskittyvät karjatalouteen.
Visa Vilkuna
Nivalan maatalousnäyttelyä valmistelee kvartetti, johon kuuluvat Mervi Vähäsöyrinki (vas), kaupunginjohtaja Päivi Karikumpu, näyttelypäällikkö Pekka Ruostetsaari ja Agroteknoa Jokilaaksoihin hankkeen projektipäällikkö Jari Vierimaa.

AgroTeknoa Jokilaaksoihin -hanke on järjestänyt suosittuja tapahtumia Nivalassa. Lietteenlevitysnäytöksiä on pidetty kaksi kertaa ja apevaunujen testipäivä oli uraauurtava tapahtuma.

Yleisömenestyksestä virisi idea laajan ja kattavan tapahtuman järjestämisestä. Perusteellisen tuumaustuokion jälkeen Nivalassa päätettiin pitää maaseutunäyttely ensi vuoden elokuun 19.-20. päivinä. Tahtipuikkoa heiluttaa Nivalan kaupunki.

Markkinaselvitysten mukaan näyttelylle tuntuu olevan tilausta. Kohteena on koko Suomi, sillä kesän päänäyttely on alkukesästä Mikkelissä. Nivalan näyttely eroaa siinä, että vieraille tarjotaan käytäntöön kytkeytyvää toimintaa.

"Koneista kiinnostuneet haluavat nähdä ja kokea koneet työn ääressä. Meillä on 34 hehtaaria peltoa varattuna kaupungin keskustan välittömästä läheisyydestä näyttelyn ja näytösten tarpeisiin", kertoo näyttelyhanketta vetävä Pekka Ruostetsaari.

Nivala tunnetaan vahvana maidontuotannon ja karjatalouden keskittymänä. Kun siihen yhdistetään kaupungin kupeessa oleva näyttelykenttä vesi- ja sähköliittymillä sekä kunnollisella asfaltoidulla koneiden purku- ja lastauskentällä, puitteet ovat kunnossa.

Nivalan kaupunginjohtajan Päivi Karikummun mukaan näyttelyä järjestävä ryhmä on aidosti kiinnostunut ja vahvasti sitoutunut asiaan. Paikalle odotetaan yli 10 000 vierasta.

Ruostetsaaren mukaan osastojen hinnat pidetään kohtuullisina, jotta pienenkään yrittäjän ei kannata jäädä pois. Kilpaillulla maatalouskaupan alalla ei ole varaa mittaviin panostuksiin.

Voittoa tavoittelemattoman näyttelyn ideana on saada alan uudet ratkaisut esiin ja tätä kautta vahvistaa maatalousyrittäjien kilpailukykyä.

Nivalan lisäksi lähialueelta löytyy majoitustilaa. Näyttelyn paikoitusalueeksi on varattu viiden kilometrin päässä oleva ravirata, josta on jatkuva bussikuljetus näyttelyalueelle.

Lue lisää

Tämä urakoitsija luopuisi traktorissaan ennemmin ilmastoinnista kuin automaattiohjauksesta – huipputekniikalla lanta leviää kilon tarkkuudella

Maaperän omat mikrobit saattavat suojata kasveja kasvitaudeilta – mitä enemmän hiiltä, sitä voimakkaampi vaikutus

Maatalouskaupan kilpailu kiristyy: Wihuri aloitti kaupanteon, alkuun lähdetään kasvinsuojeluaineilla ja lannoitteilla

Suomi loistaa EU:n kärjessä, kun mitataan ruuan puhtautta – kasvinsuojeluaineiden jäämiä löytyy erittäin vähän