Suomalainen Maaseutu

Miljoonan muoviämpärin tekijät – Vanttilan Muovi tekee muoviämpäreitä lähes kaikissa sateenkaaren väreissä

Vanttilan Muovi on toiminut perheyrityksenä lähes 70 vuoden ajan. 70-luvulla tehdas siirtyi Punkalaitumelle.
Rami Marjamäki
Muoviämpäreitä saa likimain kaikissa sateenkaaren väreissä, Vesa Mikkonen näyttää.

"Päätuotteemme on ehdottomasti tavallinen ämpäri. Niitä lähtee meiltä myyntiin yli miljoona vuodessa", kertoo Vanttilan Muovin Vesa Mikkonen.

Ämpäreiden lisäksi yrityksen tuotteisiin kuuluu muun muassa pesuvateja, henkareita, aurausviittoja ja sulkuviittoja. Liikenneturvallisuustuotteista kertyy viidennes liikevaihdosta.

Vanttilan Muovissa on töissä 9 vakituista työntekijää ja kesäsesongin aikaan lisäksi noin 5 kesätyöntekijää.

Vanttilan Muovin omistavat Mikkosen veljekset Risto, Ilpo, Viljo ja Vesa. Veljessarjan kuopus Ilkka menehtyi reilu vuosi sitten.

Yrityksessä työskentelee myös veljesten sisko Anna-Kaisa Laakso, joka hoitaa myyntiä ja markkinointia.

Rami Marjamäki
Vesa Mikkonen ja vietnamilainen Tran Gia My laittavat juuri valmistuneisiin ämpäreihin kahvat.

Keskikesällä ämpäreiden kysyntä on korkeimmillaan. Koneet käyvät yötä päivää maanantaiaamusta lauantai-iltaan ja työtä tehdään kolmessa vuorossa. Sunnuntai on vapaa, että jaksetaan, kertoo Mikkonen.

"Perheyrityksessä voi tulla kinaa milloin mistäkin. Meidän yhteinen vitsi on, että jos joku veljistä on hankala, hänet laitetaan pariksi viikoksi yövuoroon", Mikkonen nauraa.

Kysyntää on siirtynyt parin viime vuoden aikana tavallisesta ämpäristä mainospainettuihin ämpäreihin. Suomessa ei ole monta konetta, jolla pystyy painamaan tekstiä ja kuvioita pyöreälle pinnalle.

"Mainospainettuja ämpäreitä tilataan marjatiloille. Brändätty ämpäri on edullinen tuote, jolla saadaan pitkäaikaista näkyvyyttä yritykselle. Myös kuntavaaleissa logopainettu ämpäri toimii mainiosti. Vaaliehdokas jää mieleen, kun ämpäri on vuosia käytössä saunan lauteilla, Mikkonen myhäilee.

Rami Marjamäki
Marjatilat tilaavat paljon mainospainettuja ämpäreitä.

Vanttilan Muovi on ollut perheyritys alusta asti. Veljesten vanhemmat Heikki ja Irma Mikkonen perustivat yrityksen vuonna 1954 Alavetelissä. Silloin yrityksen nimenä oli Muovisaumaus H. Mikkonen Ky.

Veljesten 86-vuotias äiti Irma hoiti vielä pari vuotta sitten ruuat työntekijöille joka päivä, mutta on nyt eläkkeellä.

Punkalaitumen Vanttilaan muutettiin vuonna 1973 ja samalla yrityksen nimi vaihtui Vanttilan Muoviin. Punkalaidun on sopivasti lähellä suuria kaupunkeja, Turkua, Raumaa, Poria, Tamperetta ja Helsinkiä.

Töissä on perheen toinen ja kolmas polvi. "Olen yrittänyt pojilleni teroittaa, että pysykää koulussa, ettei tarvitse muovibisnekseen ruveta. Minun poikani ja veljeni poika ovat kuitenkin jatkamassa meidän yritystä", Mikkonen hymyilee.

Rami Marjamäki
Yhden ämpärin valmistus vie alle puoli minuuttia, ämpärikonetta hoitava Arttu Mikkonen kertoo.

Muovi käytetään tarkkaan. Puolet tehtaan tarvitsemasta muovista on kierrätettyä. Toinen puoli tulee muovitehtaalta granulaattina.

"Tehtaalta ei mene muovia kierrätykseen tai roskikseen, vaan kaikki käytetään uudelleen esimerkiksi ämpärin kahvoissa. Kaikki kotona syntyvä muovi käytetään uudelleen ja paikalliset kaupat tuovat pakkausmuoveja meille", Mikkonen kertoo.

Pääasiakkaita ovat keskusliikkeet ja kauppaketjut, kuten Kesko, Tokmanni ja Halpahalli. Vanttilan Muovi ei vie tuotteitaan, mutta tavaroita päätyy ulkomaille muun muassa Keskon kautta.

"Kun korona iski, kaikki mainospainetut ämpäritilaukset loppuivat kuin seinään. Ihmiset siirtyivät kotiin ja mökille, ja tavallisten ämpäreiden kysyntä nousi jyrkästi. Kotimaassa valmistettujen tuotteiden kysyntä luonnollisesti kasvoi, koska tuonti hankaloitui koronan takia", Mikkonen kertoo.

Koronatilanne on rauhoittunut, ja mainospainettuja ämpäreitä tilataan taas normaaliin tahtiin.

Öljyn hinnan kallistuminen on nostanut myös ämpärin hintaa, mutta kustannusten nousua ei ole kyetty siirtämään täysin lopputuotteisiin.

Muovin hinta on kaksinkertaistunut vuodessa koronan vuoksi, kertoo Mikkonen. Kun lentäminen loppui, myös kerosiinin kulutus väheni. Öljynjalostamot ovat supistaneet tuotantoa, mikä on vaikuttanut muovin raaka-aineiden saatavuuteen.

Jos Vesa Mikkonen ei tekisi muoviämpäreitä, hän työskentelisi luultavasti kokkina vaimon Merja Mikkosen pitopalvelussa. "Tänäänkin illalla taidan mennä näiden töiden jälkeen vielä pyörittelemään jäätelöpalloja kahvilalle", Mikkonen hymyilee.

Lue lisää

Yle uutiset: Pienten kuntien yhteinen pulma: miten saada ääni kuuluviin hyvinvointialueella? Punkalaidun haluaa pitää lähipalvelunsa

Maaseudun Tulevaisuus etsii neljää uutta työntekijää: Paikka tarjolle kahdelle toimittajalle ja kahdelle tuottajalle

Yle uutiset: Etelä-Savolaisia marjoja pakataan kierrätysmuoviin – yrittäjä: "Omalla pienellä panoksella saa valtameriä vähän puhtaammiksi"

Maitotölkit ja muovipinnoitteiset ruokakartongit rinnastetaan muovisiksi – metsäala pitää harmillisena: "Vaikutukset ovat mahdollisesti suuriakin"