Suomalainen Maaseutu

Jussi Niinistön ura kaupunginjohtajana alkoi koronaryppäällä ja 300 hehtaarin metsäpalolla: "Kyllähän näissä kahdessa katastrofissa testattiin siviilikriisinhallintaa"

Kannuksen kaupunginjohtajan Jussi Niinistön virkaura alkoi vauhdikkaammin kuin, mitä hän ehkä olisi odottanut. Kevään koronaryppään ja parin viikon takaisen laajan metsäpalon yhteydessä hän sai laittaa peliin siviilikriisinhallintataitonsa, joista oli kokemusta jo ministeriuralta.
Arto Takalampi
Sote varmistaa, että Kannus voidaan säilyttää itsenäisenä kuntana, kaupunginjohtaja Jussi Niinistö toteaa.

Kannuksen kaupunginjohtaja Jussi Niinistö pystyi haastatteluhetkellä elokuun alussa jo hieman huokaisemaan. Sateet olivat viimein hillinneet Kalajoella aivan Kannuksen rajalla 300 hehtaarin alalla riehunutta metsäpaloa.

Hänen rauhalliseksi kaavailemansa paluu töihin vaihtui pian evakuointisuunnitelman tekemiseksi, kun palo uhkasi myös Kannuksen puoleisia kiinteistöjä. Palosta koitui isot vahingot etenkin Kalajoen seurakunnalle, ja sammutuskuluista lankeaa iso lasku myös paloalueen kunnille.

”Saimme tänne Keski-Pohjanmaalle apua maan eri pelastuslaitoksilta, mistä olemme kiitollisia. Iso merkitys oli myös paikallisilla koneurakoitsijoilla ja maatalousyrittäjillä”, Niinistö korostaa.

”Viljelijät antoivat korvaamatonta apua hoitamalla vedenkuljetuksen palopaikalle omilla lietekärryillään, sillä pelastuslaitoksen oma kapasiteetti ei olisi siihen riittänyt. Näin palomiehet saivat keskittyä palon sammuttamiseen.”

Pari kuukautta aiemmin korona ryöpsähti Kannuksessa hetkellisesti Suomen pahimmaksi ja käytännössä koko kunta jouduttiin laittamaan kiinni. Lähinnä nuoriin kohdistunut koronarypäs laantui kuitenkin nopeasti.

”Kyllähän näissä kahdessa katastrofissa testattiin omaa johtamista ja voiko sanoa siviilikriisinhallintaa. Oma tausta ja kokemus vaativista tilanteista olivat siinä apuna”, hän myöntää.

Jussi Niinistö toimi kahdeksan vuotta kansanedustajana ja neljä vuotta puolustusministerinä sekä sitä ennen eduskuntaryhmän pääsihteerinä. Elämässään 15 vuotta historiantutkijana ja saman ajan politiikassa toimineena hän joutui pohtimaan työuransa jatkoa, kun ei vuoden 2019 eduskuntavaaleissa tullut enää valituksi.

”Mietin, että kuntajohtamisessa yhdistyisi työelämästä sekä Nurmijärven kunnan- ja Helsingin kaupunginvaltuustosta saatu kokemus. Hain ensin Seinäjoelle, jossa en päässyt jatkoon. Kannuksen johtajahakuun annoin suostumukseni ja tulin valituksi poliittisten ryhmien vahvalla tuella”.

Viime syksynä tehtävässä aloittanut Niinistö pitää vahvuutenaan, että hänellä on ymmärrystä toiminnasta luottamushenkilöiden kanssa. Näkyvä profiili ei ole haitaksi kaupungin asioiden ajamisessa kuten ei sekään, että verkostot ovat kunnossa ja päätöksentekojärjestelmä tuttu eri tasolla.

Muutenkaan Niinistö ei pidä hyppyä Helsingin sykkeestä maaseutumaiseen kaupunkiin isona. Hän on varttunut maaseudulla Seutulan kylässä lentokentän kupeessa ja asunut Kannuksen kaltaisen Nurmijärven kirkonkylässä.

Hän kokee pääsevänsä viemään Kannusta eteenpäin varsin vakaalta taloudelliselta pohjalta. Vaikka kuntatalous on tiukoilla, Kannuksessa on kuitenkin tehty vuosien varrella kestäviä ratkaisuja panostamalla esimerkiksi tuulivoimaan.

Kun kaikki nyt suunnitellut myllyt pyörivät, niiden kiinteistöverotulot ovat vuoden 2023 alusta 2,1 miljoonaa euroa.

”Koronakaan ei ole vaikuttanut verotulojen kasvuun. Meillä on täällä monipuolinen elinkeinorakenne, kolme isoa yritystä, useita kuljetusyrityksiä, paljon pienyrityksiä ja elinvoimainen maatalous. Ainoastaan keskisuuria yrityksiä saisi olla enemmän”, Niinistö toivoo.

Niin Kannuksen kuin koko Keski-Pohjanmaan kuntatalouden haasteena on alhainen väestömäärä. Lähes kyljessä on Kokkola, mutta Kannus ei ole sen kehyskunta vaan seutukaupunkina Lestijokilaakson talousalueen keskus.

Historiantutkijana Niinistö hieman ihmettelee, miten Keski-Pohjanmaan on aikanaan annettu näivettyä nykyiseen kokoonsa. Sen seurauksena soteratkaisussakin Keski-Pohjanmaasta muodostuu hyvin pieni hyvinvointialue.

”Aika näyttää, miten se pärjää. Näen soten silti mahdollisuutena Keski-Pohjanmaalle, koska se poistaa kuntien veroprosentin korotustarpeen ja sementoi tilanteen. Sote varmistaa, että Kannus voidaan säilyttää itsenäisenä kuntana.”

Uuteen valtuustokauteen Kannus lähtee aiemmasta poikkeavista asetelmista, kun kuntavaaleissa keskusta menetti yksinkertaisen enemmistönsä. Juttua tehtäessä luottamuspaikkaneuvottelut olivat kesken.

”Päädyttiin niissä mihin ratkaisuun tahansa, uskon yhteisen Kannus-hengen olevan kuitenkin vahvan myös jatkossa kuntapolitiikassamme.”

Lue lisää

Maailman suurinta puuta suojataan lähestyviltä maastopaloilta Kaliforniassa – liekit uhkaavat mammuttipetäjä Kenraali Shermania

Essee: Kun Yhdysvallat luopuu maailmanpoliisin roolistaan, on Euroopan aika tarkastella kriittisesti kirkasotsaista hyväntekijän rooliaan

Afganistan on otettava opiksi: Kriisimaat jäävät ilman tarvitsemaansa apua, jos auttajat tarjoavat sitä, mitä heiltä erityisesti löytyy

Koneviesti: Näin lietevaunut ja traktorit kunnostautuivat taistelussa Kalajoen metsäpaloja vastaan – tankit saatiin täyteen nopeasti ja letkulinjaston paine riittäväksi