Suomalainen Maaseutu

Kotimainen kosteusmittari on sadonkorjaajan luottokaveri

Wile-kosteusmittarit ovat valloittaneet Suomen lisäksi maailmaa. Tuusulalainen Farmcomp valmistaa mittareiden lisäksi sähköpaimenia ja aitaustarvikkeita.
Markku Pulkkinen
Myynti- ja tuotepäällikkö Johannes Hyrsky Farmcompilta esittelee viitisen vuotta markkinoilla ollutta Wile 200 -lippulaivamallia. Mittarin etuna on iso, 3,3 desilitran näyte, mikä varmistaa tuloksen luotettavuutta. Kosteuden lisäksi mittari kertoo näytteen hehtopainon ja lämpötilan.

Farmcompin myynti- ja tuotepäällikkö Johannes Hyrsky on elokuun alussa palannut kesäiseltä Suomi-kiertueeltaan.

”Meillä on joka kesä kosteusmittareiden tarkastus- ja huoltopäivät noin 30 paikkakunnalla. Mittarit saa tarkastutettua 15–20 eurolla”, Hyrsky kertoo kesäretkestään.

Lantmännenin myymälöissä järjestettävissä tarkastuksissa mittareihin päivitetään uusimmat ohjelmat ja tarkastetaan, että mittaustulos on tarkka. Tarkastuspäivinä riittää vilskettä, sillä paikalle käy usein yli sata mittarin omistajaa.

”Mittarin voi lähettää tarkastukseen ja huoltoon Tuusulan tehtaalle, jos ei pääse tarkastuspäivänä paikalle. Hinta on postituskulujen verran korkeampi.”

Hyrsky suosittelee mittareiden tarkastusta kahden–kolmen vuoden välein.

”Ohjelmistot paranevat ja mittausvalikoima laajenee. Viime vuosina on kehitetty herneen ja härkäpavun mittausta. Kosteusmittarista saa parhaan hyödyn, kun laitteessa on tuoreet ohjelmat”, Hyrsky perustelee päivityksen tarpeellisuutta.

Uusiin malleihin voi ladata ohjelmistopäivityksiä verkosta.

Huolellisesti otettu ja edustava näyte varmistaa mittauksen luotettavuutta, Hyrsky korostaa.

”Näytteitä pitäisi ottaa eri puolilta viljaerää ja sekoittaa ne huolella ennen kuin laittaa näytteen kosteusmittariin. Erot viljelijän ja viljanostajan mittaustuloksissa johtuvat usein siitä, että näytteet on otettu eri tavalla.”

Kosteusmittari kertoo tuloksen 10–20 sekunnissa. Samasta erästä kannattaa mitata useampia näytteitä ja laskea niistä keskiarvo.

”Huolellinen näytteenotto ja useat mittaukset säästävät työtä ja kuluja, sillä on ikävää, jos viljakuorma käännytetään takaisin tehtaan portilta.”

Hyrsky muistuttaa, että kuivurimittauksissa parhaan mittaustuloksen aikaan saamiseksi viljan on hyvä antaa jäähtyä ennen mittausta. Mittarin ja viljan tulisi olla mahdollisimman saman lämpöisiä. Iso lämpötilaero lisää mittauksen epätarkkuutta.

Farmcompissa kehitetään mittareita koko ajan. Valikoimassa on tuotteita taskuun sopivasta pikamittarista pöytämittariin.

”Wile 200 on lippulaiva. Se mittaa kosteuden lisäksi hehtolitrapainon ja lämpötilan. Näytekoko on 3,3 desilitraa, mikä varmentaa mittauksen tarkkuutta. Yksittäiset vihreät jyvät eivät vääristä tulosta. Laite pakkaa näytteen automaattisesti aina samalla tavalla mittauskammioon.”

Markku Pulkkinen
Wile on ollut synonyymi viljan kosteusmittaukselle yli 50 vuoden ajan.

Valmistuksessa on myös jauhava mittari. Se on käyttökelpoinen erityisesti suurisiemenisillä kasveilla sekä poikkeuksellisissa kasvuoloissa kasvaneilla viljoilla.

”Isosiemenisillä kasveilla siemenen kuori voi olla kuiva, mutta sisus on kosteampaa, jolloin tavallisen mittarin tulos ei ole välttämättä tarkka. Kun mittari jauhaa siemenet ennen mittausta, tulos on luotettavampi”, Hyrsky selventää.

Jauhavan mittarin huono puoli on se, että näytekoko on vain yksi teelusikallinen, jolloin näytteenoton merkitys korostuu.

Wile-mittareilla voi mitata myös heinän ja hakkeen kosteutta.

Wile-mittareiden edustus on Suomessa Lantmännen Agrolla. Farmcompilla ei ole omaa verkkokauppaa. Farmcomp valmistaa sekä viljan että heinän kosteusmittareita myös muille maatalousalan tuotemerkeille. Wile-mittareiden hinnat Lantmännen Agron myymälöissä ovat 300–600 euroa (sis. alv:n).

Kosteusmittarin asteikko on laadittava jokaisen maan kasvien ja kasvuolojen mukaan. Esimerkiksi vehnän jyvän rakenne vaihtelee maittain. Ukrainan oloihin säädetyllä mittarilla ei tee mitään Suomessa. Mittareita ei kannata tilata ulkomaalaisista verkkokaupoista, Hyrsky kertoo.

Farmcompin tehdas sijatsee viiden kilometrin päässä Helsinki-Vantaan lentoasemasta, mikä sopii yritykselle, jonka tuotannosta 95 prosenttia viedään eri puolille maailmaa. Mittareilla mitataan muun muassa riisin, kahvin, kaakaon ja puuvillan kosteuksia.

Farmcomp on maailman kolmen suurimman kosteusmittarivalmistajan joukossa.

Lue lisää

Kivenmurikat perunan ja sipulin seassa saavat kyytiä tällä koneella

Hampun tulo viljelyyn rohkaisi puimurikaupoille: ”Korjuukoneen yhtiöittäminen sopi kaikille osapuolille

Sata vuotta yhtäjaksoisesti pienviljelijän asialla

Vihervakka ryhtyi "peittaamaan" siemenviljaa höyryllä – kylvösiementä on puhdistettu taudeista lämpökäsittelyllä jo kaukaisessa historiassa