Suomalainen Maaseutu

Euroopan maatalouskonevalmistajat edelleen hyvin optimistisia

Elokuun barometri kertoo huikeimpien kasvuodotusten taittuneen, mutta suurin osa maatalouskoneiden valmistajista odottaa kasvua lähikuukausina. Lähes joka toinen valmistaja arvelee palkkaavansa lisää työvoimaa.
Marcus Pasveer
Maatalouskonevalmistajien odotukset osoittavat edelleen yläviistoon Euroopassa, vaikka komponenttipula ja keskeisten raaka-aineiden kallistuminen huolettavat.

Euroopan isot maatalouskonevalmistajat näkevät markkinatilanteen edelleen poikkeuksellisen valoisana.

Touko-kesäkuussa näkymät olivat optimistisimpia koko vuonna 2008 alkaneen seurannan aikana. Siitä on tultu hieman alaspäin, mutta näkymät ovat edelleen suotuisia.

Euroopan maatalouskonevalmistajien yhdistys, Cema, kysyy kuukausittain 140 maatalouskoneita valmistavan yhtiön johdolta arviota tämän hetken tilanteesta sekä ennustetta siitä, mikä tilanne on 6 kuukauden päästä.

"Bisnesilmasto on ehkä saavuttanut huippunsa", Cema otsikoi tuoreimman raporttinsa. Indeksi nousi ennätyksellisen korkeaksi touko-kesäkuussa. Silloin lukemaksi saatiin 70 asteikolla, joka yltää -100:sta +100:aan.

Elokuun pisteluku oli 65. Optimistien osuus on hieman laskenut ja vastaavasti pessimistisesti tilanteen näkeviä on hieman enemmän kuin edellisten kuukausien kyselyissä.

Tilauskirjat ovat edelleen täynnä ja toimitusajat ovat pitkiä. Elokuun kyselyssä keskimääräinen toimitusaika oli venynyt jo 4,7 kuukaudeksi. Vastaavaa ei ole koettu ennen.

Epävarmuus on kuitenkin kasvamassa muun muassa sen suhteen, miten voimakkaasti kohonneet hinnat (teräs, komponentit) sekä komponenttipula vaikuttavat tulevaan kysyntään.

Peräti 31 prosenttia valmistajista arvelee, että tuotantokatkoja tulee tiettyjen osien saatavuuden takia tulevina kuukausina.

Kokonaisuus on kuitenkin optimistinen. Kaikissa kyselyssä mukana olevissa seitsemässä maassa konevalmistajat arvioivat liikevaihdon kasvavan seuraavan kuuden kuukauden aikana.

Kärjessä on Italia. Lähitulevaisuus näyttää positiiviselta myös Puolassa, Saksassa ja Ranskassa, vaikka odotukset ovat niissä jossain määrin ristiriitaisia. Itävaltojen markkina on ollut poikkeuksellisen vahva eikä kasvua enää odoteta.

Suomalaisia konevalmistajia ei ole mukana kyselyssä.

Lue lisää

Kalajoen paloalue saatetaan suojella – mustuneet puut seisovat pystyssä odottamassa päätöstä

Kun lannoitejuna saapuu Venäjältä, alkaa tohina – Cemagro siirsi tuotannon raja-aseman kylkeen Tohmajärvelle

Traktorikaupan nousu näyttää jatkuvan, mutta hidastuen

Toni Ruokoja sai isältään mallin maatalouskonekaupan tekemiseen – Nyt hän on Junkkarin ja Juncarin toimitusjohtaja