Suomalainen Maaseutu

Komponenttipula iskee traktoreihin autoja lujemmin

Autotehdas tilaa satojatuhansia tai miljoonia osia, kun traktoritehtailla puhutaan kymmenistä tuhansista. Traktoreiden toimitusajat ovat pidentyneet lähes kaksinkertaisiksi, ´kun etenkin elektroniikan osia joudutaan odottelemaan.
Marcus Pasveer
Traktorimarkkinoilla eletään kaksijakoista tilannetta. Koneille on kysyntää, mutta pula komponenteista jarruttaa kokoonpanoa.

Traktoreiden tuore rekisteröintitilasto syyskuulta vahvistaa aiempia tietoja konevalmistajien komponenttipulasta. Traktoreiden rekisteröinnit supistuivat neljänneksen viime vuodesta ja John Deeren kohdalla on pyöreä nolla.

Traktoreiden saatavuudessa on ollut ongelmia ja viiveitä osin komponenttipulan ja osaksi koronan takia Mannheimin tehtaalla tehtyjen koronajärjestelyjen takia. Kapasiteettia nostetaan lähemmäs koronaa edeltänyttä aikaa, toteaa myyntijohtaja Jarno Nissi Witraktorilta.

Epidemian puhkeamisen jälkeen työtapoja ja -ryhmiä muutettiin, mikä alensi kapasiteettia parikymmentä prosenttia. Uusilla järjestelyillä tästä pystytään kuromaan puolet, Nissi sanoo.

Nissi kertoo odottaneensa paria kolmea Deeren rekisteröintiä syyskuulle, kun "muutama kone tuli maahan aivan loppukuusta, mutta eivät näemmä ehtineet mukaan".

Nissin mukaan valmistuksessa on pulaa etenkin elektroniikan osista ja tilanne on traktoritehtailla autoalaakin vaikeampi.

Autotehtaat tilaavat osia satojatuhansia tai miljoonia, kun traktoreissa puhutaan kymmenistä tuhansista.

Traktoritehtaat tekevät voitavansa. Suomeen on tullut Saksasta traktoreita, joista on saattanut puuttua joitain osia kuten ylimääräisiä näyttöjä, Nissi mainitsee.

Ne toimitetaan asiakkaalle jälkikäteen. Koneet toimivat, vaikka aivan kaikkia tilattuja ominaisuuksia ei Nissin mukaan ole käytössä.

Osien saatavuusongelmat ovat pidentäneet toimitusaikoja. Kun ennen koronaa koneen sai 2–3 kuukaudessa, nyt odotusaika on kaksinkertainen, lähes puoli vuotta, Nissi kertoo.

"Kysyntä ja investointitarpeet eivät ole hävinneet mihinkään, mutta toimitusviiveet näkyvät nyt näin."

Syyskuussa ensirekisteröitiin 96 maataloustraktoria, mikä on 28 traktoria vähemmän kuin viime vuoden syyskuussa. Rekisteröitävää on viime vuotta vähemmän kaikille kuudella myydyimmällä merkillä eikä nousua ole kellään.

Vilkkaan alkuvuoden ansiosta tammi-syyskuun rekisteröinnit ovat edelleen yli 15 prosenttia edellä viime vuotta.

Saatavuusongelmat eivät näytä vaikuttavat traktoriksi rekisteröityjen mönkijöiden kauppaan. Syyskuussa myynti kasvoi viidenneksen ja tammi-syyskuun rekisteröinnit ovat 30 prosenttia edellä viime vuotta.

Timo Filpus
Lue lisää

Video: Maatalousmuseon varastoissa lymyää koneväen aarreaitta – pääsimme rakennuksiin, joissa harva on käynyt

Ylämaankarja löysi paikkansa poronhoitoalueella

Mallasohran saatavuus huolettaa Viking Maltia

Konekaupan ykkösvitja mietteliäänä KoneAgriaan Tampereelle – Kauppa on käynyt lähes normaalisti, mutta tilojen vaikea taloustilanne huolettaa