Suomalainen Maaseutu

”On hienoa, että lihakarjan kasvattajat pääsevät vihdoin vaihtamaan ajatuksia kasvotusten" – KoneAgriassa ensimmäinen eläinesittely kahteen vuoteen

Suomen herefordyhdistys järjestää vuoden ainoan karjanäyttelyn Tampereen KoneAgriassa. Kasvattajat odottavat tapaamista, sillä edellisestä näyttelystä on kaksi vuotta.
Sanne Katainen
On hienoa, että lihakarjan kasvattajat pääsevät vihdoin vaihtamaan ajatuksia kasvotusten, Kai Pastell miettii.

Herefordyhdistyksen puheenjohtaja Kai Pastell odottaa KoneAgria-messuja poikkeuksellisen paljon. "Pitkästä aikaa saa tavata ihmisiä ja esitellä eläimiä ja yhdistyksen toimintaa."

”Messujen ulko-osastolla pidettävä vuosinäyttely on ensimmäinen eläinesittely kahteen vuoteen. Uskon sen kiinnostavan jäseniä ja myös muita lihakarjan kasvattajia rodusta riippumatta. Näyttelyyn tuodaan 10–20 eläintä”, Pastell kertoo.

Herefordit löytyvät kaikkina näyttelypäivinä Tampereen Messukeskuksen ulkoalueelta, jonne rakennetaan esittelykehä.

Herefordyhdistyksen osasto on esittelykehän vieressä. Osastolla päivystävät yhdistyksen hallituksen jäsenet.

Sanne Katainen
Lempeäluonteinen ja nopeakasvuinen hereford on hyvä luonnonlaidunten hyödyntäjä.

Eläinnäyttely arvosteluineen pidetään perjantaina yhdeltätoista. Lauantaina herefordyhdistys järjestää junior handler -kilpailun. Myös aikuisille järjestetään eläinten käsittelykilpailu, jos osanottajia ilmaantuu riittävästi.

Kaikkina kolmena päivänä kehässä alkaa aamukymmeneltä herefordrodun esittely, jossa yhdistyksen ja Faban edustajat kertovat rodusta.

Pastell uskoo, että osastolle riittää vierailijoita kaikkina päivinä.

”On hienoa, että lihakarjan kasvattajat pääsevät vihdoin vaihtamaan ajatuksia kasvotusten. Herefordyhdistyksen vuosikokous on perjantaina. Viimeisen puolentoista vuoden aikana on pidetty yhteyttä vain etänä.”

Herefordfanit voivat ostaa näyttelyosastolta yhdistyksen painattamia T-paitoja, pipoja ja lippalakkeja. Tuottava Hereford -lehtiä on jaossa kiinnostuneille. Lihaa osastolla ei ole tällä tietoa myynnissä.

Yhdistyksessä on jäsenenä noin sata maatilaa. Jäsenmäärä on Pastellin mukaan pysynyt viime vuodet vakiona. Jäsenyys maksaa 60 euroa vuodessa. Yhdistyksellä on tiivistä yhteistyötä Pihvikarjaliiton kanssa.

Pastellin luomutilalla Lempäälässä on 35 hereford-emolehmää. Pastell jätti tänä vuonna kaikki vasikat itselleen. Normaalisti puolet nuoresta karjasta menee myyntiin.

Sanne Katainen
Laitumilla riitti tänä kesänä rehua, kun kevään kosteus sai ruohon kasvamaan, Kai Pastell kertoo.

Kasvukausi sujui vaihtelevista säistä huolimatta hyvin.

”Laidunrehua riitti, sillä kevään kosteus sai ruohon kasvamaan. Myös loppukesällä heinä kasvoi hyvin. Nurmirehusta ei tule pulaa talvella, sillä pinta-alaa on eläinmäärän nähden reilusti. Kuivikeolkia kerättiin naapureilta riittävästi. Viljaa tilalla ei viljellä."

Pastellin mukaan suoramyyntitilojen pihvilihakauppa kävi grillikaudella hyvin. Myös jalostuseläimiä on myyty entiseen malliin.

Lue lisää

Video: Maatalousmuseon varastoissa lymyää koneväen aarreaitta – pääsimme rakennuksiin, joissa harva on käynyt

Video: Miten käy, kun pohjalainen kokeilee japanilaisen Kobe-pihvilihan kasvatusta oluella ja tanka-runoilla? Se nähdään suositulla somevideolla

Tuottajan saatava hiilikaupasta euroja

Ylämaankarja löysi paikkansa poronhoitoalueella