Suomalainen Maaseutu

Konekaupan ykkösvitja mietteliäänä KoneAgriaan Tampereelle – Kauppa on käynyt lähes normaalisti, mutta tilojen vaikea taloustilanne huolettaa

Näkymät ovat sumuisia messujen alla. Tilojen talous on poikkeuksellisen vaikea, ja konepajoilla puolestaan tuskaillaan osien saatavuutta ja toimitusviiveitä. Hinnat ovat nousseet keskimäärin liki 10 prosenttia.
Kari Salonen
Uusien maatalouskoneiden toimitusajat ovat venyneet harvinaisen pitkiksi eikä tilanteen odoteta helpottuvan ennen kevättä. Kauppa kävisi, mutta komponenteista on pulaa.

Korona-ajan ensimmäiset maatalousmessut Tampereella käynnistyvät ristiriitaisissa tunnelmissa torstaina. Maatiloilla eletään poikkeuksellisen vaikeaa aikaa kadon ja kustannuspaineiden takia.

Toisaalta uusien maatalouskoneiden toimitusajat ovat venyneet harvinaisen pitkiksi, kun kauppa käy hyvin Keski-Euroopassa. Toimitusajat ovat pitkiä komponenttipulan takia.

Konekauppiaiden mukaan tukala taloustilanne ei ole ainakaan vielä hyydyttänyt investointeja, vaikka massatavarassa niin on jo käynyt isojen hinnankorotusten takia.

SM haastatteli keskeisiä maatalouskoneiden myyjiä viime viikon lopulla. Ilmapiiri on ristiriitaisesta tilanteesta huolimatta optimistinen.

Tilanne on todella poikkeuksellinen eikä vielä välttämättä osata nähdä, mihin tilojen talousvaikeudet ovat johtamassa. Tilanteen ratkaisemisessa saatetaan tarvita poliittista ohjausta, miettii toimitusjohtaja Antti Snellman Lantmännen Agrosta.

Snellmanin mukaan konekauppa on kaikesta huolimatta käynnistynyt aika totutusti.

Kilpailijoiden leireissä näkymät ovat samanlaisia.

Kiinnostusta on ja tarjouspyyntöjä on kertynyt kutakuinkin saman verran kuin vuosi sitten, toteaa myyntijohtaja Antti Nikkola Agritekilta.

Ennakkomyyntien merkitys korostuu nyt, kun toimitusajat ovat pitkiä. Aika pian kannattaa lähteä liikkeelle, jos koneen haluaa saada kevääksi, miettii myyntipäällikkö Marko Mustonen Agritekilta.

Viljelijät odottavat pääsevänsä vihdoin messuille. Investointitarvetta on ja nyt halutaan päästä vertaamaan vaihtoehtoja, Mustonen kertoo.

Puimurimyynti virisi viime vuonna usean hiljaisen kauden jälkeen eikä sanottavaa hidastumista odoteta nytkään, hankintajohtaja Jukka Keltto Hankkijalta ja myyntijohtajaa Matti Kallio Agco Suomesta toteavat.

Viime kaudelle toimitettiin noin 180 uutta puimuria. Kelton mukaan "patoutunutta kysyntää on edelleen. Pitkien toimitusaikojen takia koneita pitää uskaltaa tilata tilausputkeen, vaikka ostaja ei olisikaan tiedossa".

Keltto arvelee, että uusi puimurimalli Claas Trion herättää kiinnostusta.

Agritekin Mustonen nostaa hittituotteeksi järeät nurmenkorjuukoneet. Pinta-alat kasvavat ja Suomessa koneilla korjataan isoja aloja Euroopankin mitassa.

Lantmännenin myyntipäällikkö Anssi Peltola povaa kylvökoneille hyvää menekkiä.

Traktorikaupassa on ollut pari hiljaista kuukautta, mutta se ei vielä heilauta koko vuoden lukuja. Toimitusviiveet selittävät notkahdusta, sillä myynti on sujunut odotetusti eikä olennaista hidastumista odoteta.

Traktoreita saa vielä tämän vuoden toimituksiin, vaikka tilauskirjat on täynnä helmi-maaliskuulle. Tällä halutaan palvella kotimaisia asiakkaita, Kallio kertoo.

Maatalouskoneiden hinnat ovat nousseet, mutta kauppiaiden mukaan vähemmän kuin vielä kesällä pelättiin. Lisäksi korotuksia on tullut pitkin vuotta, ei kertarysäyksellä, kuten nyt lannoitteissa.

Nousua on keskimäärin vajaa kymmenen prosenttia, mutta korotukset vaihtelevat paljon, muutamasta prosentista 20 prosenttiin.

Eniten kallistuvat yksinkertaiset koneet, kuten peräkärryt ja takalanan tyyppiset koneet, joissa raaka-aineen osuus on iso ja teräksen kallistuminen näkyy.

Toisaalta hienostuneissa ja pitkälle kehittynyttä tekniikkaa sisältävissä koneissa korotukset ovat olleet maltillisia, Hankkijalta ja Lantmänneniltä kerrotaan.

Vaihtokoneet ovat menneet uusien tavoin kaupaksi ja etenkin uudehkot ja hyväkuntoisen viedään kauppiaiden mukaan käsistä.

Lue lisää: Traktorikaupan nousu näyttää jatkuvan, mutta hidastuen

Lue lisää

Video: Maatalousmuseon varastoissa lymyää koneväen aarreaitta – pääsimme rakennuksiin, joissa harva on käynyt

Konekauppa käy maatalouden kustannuskriisistä huolimatta – "Kun investoidaan, sille pitää olla selkeät perusteet ja suunnittelu pitää tehdä huolella"

Tuottajan saatava hiilikaupasta euroja

Ylämaankarja löysi paikkansa poronhoitoalueella