Suomalainen Maaseutu

Komponenttipula alkaa seisottaa traktori- ja puimuritehtaita

Kolme valmistajaa neljästä arvioi joutuvansa seisottamaan tuotantoa tilapäisesti marraskuussa, todetaan EU:n maatalouskonevalmistajien lokakuun barometrissa.
Marja Vehkala
Autotehtaat tuskailevan komponenttipulan takia ja sama ilmiö alkaa sulkea traktori- ja puimuritehtaita tilapäisesti marraskuussa Euroopassa.

"Toimitusten pullonkaulat voivat hidastaa kasvua" otsikoi Euroopan maatalouskonevalmistajien yhdistys, Cema, lokakuun markkinaraportin.

Otsikko kertoo vain varovasti siitä, mitä markkinoilla on tapahtumassa. Koneiden toimitusviiveet näyttävät pidentyvän entisestään, kun komponenttipula vaikeutuu. Samalla tehtaita joudutaan seisottamaan.

Ceman mukaan markkinatilannetta kuvaava indeksi on laskenut touko-kesäkuun huipusta yhtäjaksoisesti ja lokakuussa vajottiin taas hieman. Tätä hetkeä ja seuraavaa kuutta kuukautta kuvaava indeksi on laskusta huolimatta edelleen korkealla.

Valmistajien mukaan tilauksia tulee sisään edelleen vilkkaasti, vaikka tilauskirjat ovat entuudestaan täynnä.

Toimitusviiveet tyhjentävät varastoja ja jälleenmyyjien uusien koneiden varastot ovat vähentyneet merkittävästi ja ovat saattaneet pudota jo alemmas kuin on toivottavaa useimmilla markkinoilla.

"Käytettyjen koneiden varasto alkaa olla puhdistettu", raportissa arvioidaan.

Epävarmuutta on paljon siinä, miten valmistajat pystyvät hoitamaan saamansa tilaukset isojen hintojen nousun ja komponenttipulan aikana.

Lokakuun puolivälissä tehdyssä kyselyssä jo 45 prosenttia valmistajista arvioi, että tuotantoa joudutaan seisottamaan komponenttipulan takia.

Kriittisintä on traktori- ja puimuritehtailla. Kolme valmistajaa neljästä arvioi joutuvansa seisottamaan tehtaita tilapäisesti seuraavien neljän viikon aikana.

Cema kysyy kerran kuukaudessa 140 ison maatalouskonevalmistajan johdolta arviota tämän hetken tilanteesta sekä ennustetta seuraavista kuudesta kuukaudesta. Barometria on koottu vuodesta 2008 lähtien.

Markkinakatsaus löytyy kokonaisuudessaan täältä: Supply bottlenecks could slow down growth.

Lue lisää

Hienostunut tekniikka tarkentaa rehuntekoa – lähi-infrapuna kertoo laadun sekunneissa

Navetan laajentaminen oli omanlainen jännitysnäytelmä – "Eläimet oppivat robotille hämmästyttävän hyvin ja nopeasti"

Kärsämäellä toimiva lannoitetehdas onnistui ensimmäisenä maailmassa erottamaan käytetyistä paristoista lannoitteita pelloille – tuotteita myydään jo Australiassa ja Kanadassa

Huolellinen suunnittelu palkitsi, kun lihakarjatila kaksinkertaisti emolehmien määrän