Suomalainen Maaseutu

Komponenttipula laajenee - viljelijät tuskailevat varaosapulaa USAssa

John Deeren lakko uhkaa syventää konemarkkinoiden tukalaa tilannetta entisestään. Käytettyjen koneiden kysyntä on kasvanut räjähdysmäisesti ja hinnat ovat nousseet viidenneksen. Varaosiksi päätyvät koneet viedään käsistä.
Veikko Niittymaa
Komponenttipula kiusaa maatalouskonevalmistajia ja samat murheet alkavat haitata viljeljiöitä ja varaosien saantia Yhdysvalloissa.

Puimurista särkyi laakeri, mikä puolestaan vioitti akselia. Ainoa varaosa löytyi Kanadasta ja sitä jouduttiin odottamaan yli viikko, kertoo etelädakotalainen urakoitsija David Misener NBC-uutiskanavan haastattelussa lokakuun lopulla.

Vastaavaa ei ole Misenerin mukaan koettu aiemmin.

Misenerin kertomus kuvaa tilannetta, mihin koronaepidemia on ajanut Yhdysvaltojen maatilat ja maatalouskonevalmistajat. Varaosavarastot ovat valmiiksi pieniä eikä täydennystä tahdo saada.

Kaiken kukkuraksi maailman suurimman maatalouskonevalmistajan kaikki tehtaat Yhdysvalloissa pysähtyivät lokakuun puolivälissä työntekijöiden lakon takia.

Deere teki sitä ennen historian parhaan tuloksen, mutta ei suostunut työntekijöiden vaatimaan palkankorotukseen. Lakossa ovat myös monen muun yrityksen työntekijät.

Nyt arvuutellaan kestääkö lakko viikkoja vai kuukausia. Joka tapauksessa koneiden ja varaosien saatavuus vaikeutuu entisestään.

Euroopassa tilanne lienee Pohjois-Amerikkaa helpompi, mutta ylimääräisiä varaosia ja komponentteja tuskin on kellään.

Karu tilanne realisoitui monella yhdysvaltalaisella tilalla syksyllä. Kahdeksan kuukautta aiemmin tilattu puimuri ei ole vieläkään tullut ja moni joutui ostamaan tilalle käytetyn, jotta sato saadaan korjattua, NBC:n haastattelemat viljelijät kertovat.

Käytettyjen koneiden kysyntä ja hinnat ovat samalla vahvistuneet nopeasti. Maailman suurimman konehuutokauppoja järjestävät Ritchie & Brosin mukaan käytetyt koneet viedään käsistä.

Käytettyjen koneiden hinnat ovat nousseet liki viidenneksen vuodessa, huutokauppoihin on rekisteröitynyt 13 prosenttia enemmän väkeä ja tarjousten määrä on kasvanut viidenneksen, Ritchie & Brosilta kerrotaan. Moni asiakas ostaa kerralla kaksi samanlaista konetta, toisen varaosiksi.

Hiljan myynnissä oli salaman sytyttämä, palanut traktori. Huutokauppakamari sai siitä 393 tarjousta, kun ostajat himoitsivat varaosia omiin koneisiin.

Uutiskanavan haastattelema kansasilainen luomuviljelijä Tim Riley on ihmeissään tulevan kevään kylvöistä. Kalustosta on pulaa eikä uusia koneita enää saa.

Ongelmia on myös koneiden huollossa. Tiettyjä elektroniikan osia on ollut erittäin vaikea saada ja viljelijät ovat alkaneet purkaa ja ohittaa järjestelmiä, jotta koneita voidaan käyttää.

Koneet ovat yhä pidemmälle tietokoneohjattuja. Jos sähköinen ohjausjärjestelmä vikaantuu, konetta on vaikea saada liikkeelle.

Farm equipment is scarce and pricey. The John Deere strike has farmers worried.

Lue lisää

Ainakin viisi kuollut ja yli 40 loukkaantunut autoilijan ajettua väkijoukkoon kesken jouluparaatin Yhdysvaltain Wisconsinissa

Kalifornian maastopaloissa kuoli tänäkin vuonna tuhansia mammuttipetäjiä

Kamala Harris nousee Yhdysvaltain presidentiksi, mutta vain hetkeksi – Harris johtaa maata Bidenin paksusuolen tähystyksen ajan

Hienostunut tekniikka tarkentaa rehuntekoa – lähi-infrapuna kertoo laadun sekunneissa