Suomalainen Maaseutu

Solis loisti traktorikaupan valopilkkuna – intialaisvalmistaja kolminkertaisti menekkinsä tänä vuonna

Traktorivuodesta on tulossa vilkkain neljään vuoteen ja viideksikin, jos maataloustraktoreita rekisteröidään joulukuussa paria viime vuotta enemmän. Käänteestä huolimatta menekki on edelleen vaatimatonta.
Uolevi Oristo
Intialainen Solis oli marraskuussa kolmanneksi reksiteröidyin maataloustraktorimerkki.

Intialainen Solis nousi marraskuun traktoritilastossa peräti kolmanneksi ja vielä viime viikolla se oli kiinni jopa tilaston kakkospaikassa 15 rekisteröinnillä. Massey-Ferguson kiilasi kuitenkin ohi tiistaina.

Alle sadan hevosvoiman luokkaa hallitseva Solis on kolminkertaistanut menekin Suomessa tänä vuonna.

Maanantai ja tiistai olivat vilkkaita rekisteröintipäiviä maataloustraktoreissa. Kun vielä perjantaina uumoiltiin menekin selkeää laskua, alkuviikko muutti kaiken ja maataloustraktoreiden menekki kääntyi nousuksi kolmen laskukuukauden jälkeen.

Nousun kätilönä hääräsivät Turun Konekeskus ja Massey-Ferguson, jota rekisteröitiin marraskuun viimeisenä päivänä 13. Myös Valtraa rekisteröitiin ahkerasti tämän viikon alussa.

Soliksen nousu kaunistaa marraskuun lukuja ja kuukauden saldo on 9 rekisteröintiä plussalla viime vuoden marraskuusta. Tilasto ei kerro, minkälaiseen käyttöön Solikset on hankittu.

Maataloustraktorit tekivät alkuvuonna kauppansa eikä komponenttipula vaivannut vielä pahoin niin, että koko vuoden rekisteröinneissä tästä vuodesta tulee vilkkain ainakin neljään vuoteen. Viideskin on siinä ja siinä. Vuonna 2017 ensirekisteröitiin 1 569 maataloustraktoria. Marraskuun lopussa siitä uupui 85 traktoria.

Rekisteröinnit ovat syksyn takapakista huolimatta kasvaneet 13 prosenttia viime vuodesta.

Solis on ylläpitänyt pikkutraktoreiden menekkiä syksyllä, mutta yli sadan hevosvoiman koneissa on jääty vuoden takaisesta pitkälti tehtaiden toimitusvaikeuksien takia.

Komponenttipula sulkee tehtaita loppuvuonna Euroopassa ja pula on hidastanut jo pitkin syksyä koneiden kokoonpanoa.

Valtra on suvereenisti myydyin merkki alkuvuonna, vaikka markkinaosuudesta on huvennut yli neljä prosenttiyksikköä. Markkinoiden kasvun takia Valtroja on kappalemääräisesti myyty 15 enemmän kuin viime vuonna.

John Deere pysyy kakkosena tänä vuonna ja Claas kolmantena. New Holland pysyy neljäntenä. Massey-Ferguson pyrähti marraskuussa Fendtin ohi ja nousi viidenneksi.

Solis lähestyy CaseIH:ta myyntimäärissä, mutta kilowateissa ja euroissa laskien CaseIH kulkee kaukana edellä.

Maataloustraktoriksi lasketaan koneet, joiden teho on vähintään 35 hevosvoimaa ja omapaino vähintään 1 800 kiloa.

Lue lisää

Hankintahakkuita tekevä Seppo Snellman hämmästelee puukaupan hinnoittelua – päätehakkuu pitäisi tehdä tekemisen ilosta

Alle kymppitonnin tuotokset eivät riitä Aholan maitotilalle

Pakettiauton ostaminen ei ollut läpihuutojuttu – nuoren koneyrittäjän uskottavuus oli koetuksella

Suomen ainoa aurinkopaneelien tekijä laajentuu Thaimaahan – yrittäjä antaa vinkin maatalousrakennuksiin: "Pinta kestää ainakin 25 vuotta ja seinästä saa myös sähköä"