Suomalainen Maaseutu

Järkälemäinen työkoneenkantaja vei potin Agritechnican uutuuskisassa

Jos ennen on kauhisteltu maatalouskoneiden koon kasvua, NexCo:n moduulikone siirtää rajaa kauas eteenpäin. Puimuriversion säiliöön sopii 320 hehtoa.
NexCo
Kasvinsuojeluruiskun työleveys on 70 metriä.

Saksalaiset maatalousteknologian tohtorit jatkavat yllättää. Agritechnica-messujen koneuutuuksien raati koostuu heistä ja raati valitsi messujen tärkeimmäksi uutuudeksi ja ainoaksi kultamitalin arvoiseksi NexCo-yhtiön massiivisen työkoneen kantajan.

Idea perustuu Nexat kuljetusajoneuvoon, johon voidaan kytkeä kaikki kasvinviljelyssä tarvittavat lisäosan muokkauksesta ja kylvöstä kasvinsuojeluun ja sadonkorjuuseen.

Näin on toimittu traktorien ja työkoneiden kanssa pian sata vuotta, mutta NexCo tekee sen toisin. Traktorin sijasta kone koostuu 12 metriä leveästä kuljetusalustasta. Päädyissä on sähkövetoiset telat ja työkoneet kytketään niiden väliin.

Järjestelmä on suunniteltu niin, että kone kulkee aina samoja uria. Ajouria tulee vain viidelle prosentille pellon alasta, jolloin tiivistymistä voidaan ehkäistä 95 prosentilla alasta.

Koneessa on kaksi 545 hevosvoiman dieselmoottoria. Ne voidaan korvata myöhemmin polttokennoilla. Toisessa päädyssä on 270 astetta kääntyvä ohjaamo, mutta kone kykenee toimimaan itsenäisesti ilman kuljettajaa..

Erikoisuus rikkoo rajoja myös työtehossa. Puimurin tehoksi luvataan 130–200 tonnia tunnissa ja viljasäiliö vetää 320 hehtoa. Tyhjennys vie noin minuutin.

5,8 metriä pitkä puintiroottori on poikittain ja jaettu kahtia. Vilja syötetään keskelle ja olkimassa kulkee siitä sivuille päin.

Tieajoa varten telastot käännetään 90 astetta, jolloin kone kulkee pitkittäin.

Työkoneen kantajan ja moduulien hinnoista ei esitetä edes arvioita.

Uutuuskisaan jätettiin 164 ehdotusta. NexCon kultamitalin lisäksi jaettiin 16 hopeista mitalia. Suurin osa keskittyy työtehon kasvattamiseen hienostuneen elektroniikan avulla. Agritechnica-messut pidetään tämän hetken tiedon mukaan helmi-maaliskuun taitteessa Hannoverissa Saksassa.

NexCo
NexCon työkoneenkantaja huolehtii kaikista kasvitilan peltotöistä muokkauksesta puintiin. Järkälemäisessä koneessa on kaksi 545 hevosvoiman moottoria.
Lue lisää

Okran ja KoneAgrian järjestäjät elättävät toiveita messujen pitämistä

Maailman suurimmat maatalouskoneiden messut siirtyvät koronan takia ensi vuoden kevääseen

Agritechnicaa järjestävä DLG tuli mukaan Konekilleri-näyttelyn järjestäjäksi

Kisa käy kuumana – kuka tekee ensimmäisen sata tonnia tunnissa korjaavan jättipuimurin?