Suomalainen Maaseutu

Sikafarmareista maidontuottajiksi: "Tälle kesälle ostimme noukinvaunun, traktorin sekä metsäkoneen"

Suomalainen Maaseutu 18.10.2017

Nilsiäläisillä Niina ja Tatu Pekkarisella on takanaan kaksi sukupolvenvaihdosta sekä tuotantosuunnan muutos.


Anne Anttila

Niina ja Tatu Pekkarinen ovat tehneet monitoimitilallaan hyväksi havaitun työnjaon. 
Emäntä hoitaa karjan ja isäntä vastaa metsätöistä sekä peltoviljelystä.

Vaikka isäntäpari ei ole vielä juhlistanut edes kolmikymppisiään, niin takana on kuitenkin jo vuosien kokemus itsenäisinä maatalousyrittäjinä. Maatalousoppilaitoksessa toisensa tavanneet Niina ja Tatu Pekkarinen ovat vuodesta 2015 lähtien isännöineet Tatun kotitilaa. Tätä ennen kaksikko pyöritti kolmen vuoden ajan sikatilaa.

"Meille tarjoutui mahdollisuus ostaa eräältä sukulaiseltani toimiva yhdistelmäsikala. Heillä ei ollut jatkajaa ja minunkaan vanhempani eivät olleet vielä siinä vaiheessa valmiita luopumaan tilanpidosta, joten ensimmäinen sukupolvenvaihdos tehtiin tällä tavoin."

Vuodet sikafarmareina olivat nuoren isäntäparin mukaan kuitenkin opettavaisia ja antoivat tarvittavaa tartuntapintaa myös maidontuotantoon.

Vuoden 2015 tammikuussa isäntäpari Pekkarinen ryhtyi isännöimään Tatun 20 lypsävän kotitilaa ja parinkymmenen kilometrin päässä sijainnut sikala jäi tyhjilleen.

"Tilalla on hyvät ja toimivat rakennukset, joten tulevaisuutta ajatellen ensimmäistäkään tilahankintaa ei tarvitse katua. Päinvastoin", Niina ja Tatu pohtivat.


Tällä hetkellä Pekkarisen lypsykarjatilalla panostetaan kuitenkin maidontuotannon kehittämiseen. Jo muutaman kuukauden kuluttua tilakaupoista lypsävien määrää ryhdyttiin kasvattamaan ottamalla osa hiehopaikoista lehmien käyttöön.

"Samalla pohdimme myös uusia tuotantotiloja. Emme halunneet kuitenkaan miljoonanavettaa, joten pienen pyörittelyn jälkeen päädyimme astetta halvempaan ratkaisuun eli muutimme vuoden 2016 aikana parsinavetan pihatoksi. Ratkaisu osoittautui kaikin puolin oikeaksi."

Onnistuneiden muutostöiden myötä pihattoon saatiin tilat 55 lypsävälle sekä nuorkarjalle. Lypsyjärjestelmäksi valikoitui robotti.

Navetasta haluttiin tehdä isäntäparin mukaan yhden ihmisen työpaikka, joten teknologiaa käytetään työtaakan keventämiseksi myös muualla. Esimerkiksi lehmien kuntoa seuraa robotin kuntoluokkakamera ja tuotostutka valvoo vastaavasti ruokinnan onnistumista.

"Kuntoluokan seuraaminen tapahtuu robottiin asennetulla kameralla, joka ottaa lehmän selästä jokaisen lypsykäynnin yhteydessä 3D-kuvan. Ohjelma määrittelee selän lisäksi myös rasvakerroksen paksuuden sekä lonkkakyhmyjen muodon. Tällä tavoin pysymme kartalla terveyden lisäksi muun muassa lehmän hedelmällisyydestä."

Tällä hetkellä lypsyssä on 45 lehmää.

"Tautiriskien minimoiseksi haluamme täyttää paikat omilla hiehoilla. Myös jalostustyötä jatketaan entiseen malliin. Tavoitteena on tasalaatuinen, kestävä ja hyvätuotoksinen karja, mutta tavoitteisiin pääseminen vaatii työtä, onnea ja aikaa."


Kuluneen vuoden aikana Pekkarisen tilalla on investoitu myös koneisiin.

"Tälle kesälle ostimme noukinvaunun, traktorin sekä metsäkoneen. Lähitulevaisuuden hankintalistalla olisi traktorin lisäksi myös uusi niittokone", Tatu listaa.

Isäntäparin mukaan ajassa pysyminen näkyy myös monitoimitilan konehankinnoissa.

"Työmäärän kasvaessa on yritettävä pitää myös kalusto kohtalaisen tuoreena. Vaikka perushuollot ja pienemmät remontit teen itse, niin vaativimpiin projekteihin ei ole aikaa", isäntä tietää kertoa.

Aiheeseen liittyvät artikkelit