Suomalainen Maaseutu

Uudistamisella uutta potkua työhön: "Pihaton bonus on ehdottomasti kroppaystävällisemmät työasennot"

Suomalainen Maaseutu 02.12.2017

Sukevalaiset Marja-Liisa ja Mikko Väisänen rakennuttivat vanhan parsinavetan kylkeen uuden pihaton.


Anne Anttila

Väisäsen maitotilan isäntäpari Marja-Liisa ja Mikko ovat tyytyväisiä uudenkarhean pihaton toimintoihin. Myös viisivuotias Heikki-poika osallistuu mielellään navettatöihin.

Väisäsen maitotilan isäntäpari Marja-Liisa ja Mikko ovat tyytyväisiä uudenkarhean pihaton toimintoihin. Myös viisivuotias Heikki-poika osallistuu mielellään navettatöihin.
Anne Anttila
Väisäsen lypsytilan valtaroduksi on valikoitunut holstein.
Väisäsen lypsytilan valtaroduksi on valikoitunut holstein.

Marja-Liisa ja Mikko Väisäsen luotsaamalla Niemen maitotilalla on viimeisen vuoden ajan eletty uudenlaista arkea. Isäntäparin leveään hymyyn on syynä vuoden 2016 syksyllä valmistunut uusi, käytetyllä lypsyasemalla varustettu pihatto.

"Mahtava juttu! Omaan työpaikkaan investoiminen ei koskaan mene hukkaan. Kun tilat ovat ajanmukaiset, niin työhönkin tulee aivan uudenlainen syke", isäntäpari iloitsee.

Marja-Liisa ja Mikko ovat hoitaneet isännän kotitilaa yhdessä vuodesta 2009 lähtien. Sukupolvenvaihdos 20 lypsävän maitotilalla tehtiin kuitenkin jo vuotta aikaisemmin.

"Olin vielä niihin aikoihin emännätön mies, joten vallanvaihdon jälkeinen vuosi meni niin sanotusti uuteen rooliin tutustuessa. Maamiehen työ oli toki tuttua, mutta ennen isännyyttä toimin kahdeksan vuoden ajan kuukausipalkkaisena kuorma-autonkuljettajana."

Siinä vaiheessa kun Mikko sai rinnalleen Marja-Liisan, isäntäpari ryhtyi kehittämään perinteistä lypsykarjatilaansa uusin, mutta edelleen kuitenkin maltillisin ajatuksin.

Ensimmäiset kolme vuotta Väisäsen isäntäpari tunnusteli tarkoin maidontuotannon tulevaisuuden näkymiä.

"Liikkeet ja samoin kaikki investoinnit olivat hyvin harkittuja. Pyörittelimme toki ajatuksen asteella jopa uutta pihattoa, mutta vasta vuonna 2015 ryhdyimme vakavasti pohtimaan uusia tuotantotiloja. Investointikipinän sytytti Pro Agrian järjestämä 'Investoimalla tulevaisuuteen' -tapahtuma. Osallistuimme pienryhmään ja tässä sitä ollaan", isäntäpari taustoittaa hymyillen.

Hyvin palvelleen parsinavetan jatkeeksi rakennetun pihaton myötä Väisäsen tilalla siirryttiin myös tuotannossa seuraavalle tasolle.

"Paikat tehtiin 54 lehmälle, mutta tällä hetkellä lypsyssä on 49. Eläinmäärän lisäyksestä huolimatta työhön tuli kuitenkin muun muassa lypsyaseman myötä lisää tehoa ja ennen kaikkea mukavuutta. Vuoden kokemuksella rohkenemme sanoa, että pihaton bonus on ehdottomasti kroppaystävällisemmät työasennot."


Väisäsen tilan isäntäparilla on navettainvestoinnista vain pelkkää hyvää sanottavaa.

"Tärkeintä on eläinten hyvinvointi ja myös pihatossa eläimiä voidaan hoitaa yksilöllisesti."

Väisäsen lypsytilan valtaroduksi on valikoitunut holstein.

"Suosimme erillisruokintaa ja yksinomaan jo väkevämmän ruokinnan kannalta on helpompaa, että navetassa on vain yhtä rotua. Holsteinin eväillä ayrshiret olisivat pulleita tyttöjä."

Isäntäparin mukaan karja on myös yleisesti ottaen sopeutunut hyvin pihaton elämänrytmiin. Jopa lypsyasemalla käynti on sujunut ongelmitta.

"Olemme äärimmäisen kiitollisia, että eläimet voivat hyvin. Jalat ovat kestäneet ja luonteidenkaan kanssa ei ole ollut ongelmia. Tästä on hyvä jatkaa myös jalostusta ajatellen. Karjanjalostuksen hopealankana kulkevat edelleen terveys, tuotos ja pitoisuudet. Kun nämä ovat kohdillaan, niin voimme tuottaa turvallisin mielin maitoa myös tulevaisuutta ajatellen."

Tuottajahinnan epävakaus on luonnollisesti puhututtanut myös Marja-Liisaa ja Mikkoa.

"Tarkan euron aika ei ole ohitse. Taloutta seurataan tarkasti ja tarpeen vaatiessa tehdään myös korjausliikkeitä. Tähän saakka olemme pärjänneet kohtalaisen pienillä nipistyksillä. Muutamia konehankintoja olemme siirtäneet, mutta muuten olemme saaneet pidettyä kulut kurissa tehostamalla ja säätämällä eri toimintoja. Esimerkiksi ruokintaan panostaminen on ollut kannattava liike."

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT