Suomalainen Maaseutu

"Tuotteet on tehty niin, että niillä voidaan tehdä töitä", koneita valmistava perheyritys linjaa

Suomalainen Maaseutu 12.12.2017

Kurikan Hyväkone Oy valmistaa, maahantuo ja myy itse. Jatkuva tuotekehitys on yritykselle elinehto.


Antti Savolainen

Kurikan Hyväkone -konsernin yrittäjiä ja työntekijöitä ryhmäkuvassa omassa hallissa. Konserni työllistää yrittäjät mukaan lukien 16 henkilöä.

Kurikan Hyväkone -konsernin yrittäjiä ja työntekijöitä ryhmäkuvassa omassa hallissa. Konserni työllistää yrittäjät mukaan lukien 16 henkilöä.
Antti Savolainen
Uusi u-mallinen lumiaura sopii erityisesti kiinteistönhuoltoon.
Uusi u-mallinen lumiaura sopii erityisesti kiinteistönhuoltoon.
Antti Savolainen
"Kurikan Hyväkone Oy:lle luovutettiin KoneAgriassa SSAB:n myöntämä Hardox in my body -sertifikaatti. Sertifikaatin edellytyksenä oli, että Camion HD 100 Combi -kärry läpäisi tarkat testit, tarkastukset ja täytti tiukat kriteerit", kertoo Tuomo Keskimäki.

Ammattivehkeitä ammattilaisille, yksi Kurikan Hyväkoneen yrittäjäkolmikosta, Tuomo Keskimäki, tiivistää yrityksen toimintaperiaatteen.

"Omat tuotteet on suunniteltu ja tehty niin, että niillä voidaan todella tehdä töitä", hän linjaa.

Omalla Camion-tuotemerkillä tehdään erilaisia perävaunuja, keinutelejä sekä työlaitteita traktoreihin, kurottajiin ja pienkuormaajiin. Niiden valmistuksesta vastaa konserniin kuuluva tytäryhtiö Hykoteam Oy. Yritysten toimitilat ovat käytännössä samassa hallirakennuksessa ja työntekijät tarttuvat toimeen kulloisenkin tarpeen mukaan.

"Tämä vuonna 2009 hankittu halli on jaettu neljään eri osastoon. Yksi osa on varattu metalliraepuhallukselle ja maalaukselle. Niitä teemme jonkin verran myös alihankintana muille paikkakunnan yrityksille."

Oman tuotannon lisäksi yrityksellä on vahvaa maahantuontia. Tunnetuimpia artikkeleita ovat Giant-pienkuormaajat, Agrimaster-kesantomurskaimet ja FSI Power Tech -kantojyrsimet. Kurikan Hyväkoneen 24-vuotisessa historiassa juuri pienkuormaajat ovat kulkeneet vakaasti mukana.

"Nyt on meneillään kymmenvuotisjuhla Giant-koneiden maahantuonnissa", Keskimäki kertoo.

Hollantilaisen Tobroco Machinesin valmistaman Giantin myynti Suomessa on noussut kokonaisuutena viime vuodesta lähes kaksinkertaiseksi.

"Kymmenvuotisjuhlamallit D204SW ja D254SW Tele ovat saaneet hyvän vastaanoton ja lisänneet Giantin myyntiä ja tunnettavuuttaan Suomessa. Vielä on muutama kampanjakone jäljellä tämän vuoden toimitukseen."


Yksi tärkeä osa yrityksen toimintaa on traktoreiden ja työkoneiden renkaiden sekä vanteiden maahantuonti ja myynti. Niitä tarvitaan paljon jo omaan tuotantoon.

"Mitas on yleisin merkki, jota meiltä myydään. Se ei ole halvin, mutta todella laadukas. Autonrenkaita emme myy, se on aivan oma maailmansa", Keskimäki kertoo.


Kurikan Hyväkone teki pari vuotta sitten linjauksen, että myynti siirtyi kokonaan omiin käsiin.

"Myynti on noussut sen jälkeen. Osaltaan siitä ja myös uusista tuotteista johtuen yrityksen taloudellinen tulos on parantunut."

Yrityksen liikevaihdosta noin puolet tulee maatalousasiakkailta. Toisen puolikaan tuovat kovassa kasvussa oleva kiinteistöhuolto, viherrakentaminen ja urakointi.

"Kiinteistöhuoltopuolella kasvua tuovat zoom-mallin lumiaurat ja tämän lehden ilmestymisen aikaan esittelyyn tuleva uusi u-mallin aura."

Kurikan Hyväkone sai alkunsa 1993, kun Yrjö Keskimäki, hänen poikansa Ismo ja veljenpoikansa Vesa-Matti Keskimäki perustivat sen maatalouden sivuelinkeinoksi. Aluksi yritys myi muun muassa pienkuormaajia.

24 vuoden aikana maatilan pihapiiristä on siirrytty nykyaikaisiin hallitiloihin, aloitettu omien tuotteiden valmistus, palkattu lisää väkeä töihin ja tehty osittainen sukupolvenvaihdoskin. Nykyään yrityksen omistavat veljekset Ismo ja Tuomo Keskimäki sekä heidän serkkunsa Vesa-Matti Keskimäki.

Yrityksen tulevaisuudennäkymiä Tuomo Keskimäki pitää hyvinä. Hän korostaa jatkuvan eteenpäin menemisen ja tuotekehityksen tärkeyttä. Omat tuotteet testataan ennen myyntiä Ismo Keskimäen lypsykarjatilalla ja tuttujen urakoitsijoiden voimin.

"Asiakkailta tulee todella arvokasta palautetta, kun se huomioidaan, pidetään tuotekehitys vahvana ja uskotaan omaan tekemiseen, niin hyvin tässä pärjätään."

Aiheeseen liittyvät artikkelit