Suomalainen Maaseutu

Siirtyminen lypsyrobottiin lisää litroja tankissa: "Olemme huomanneet myös sen, että lehmät rasittuvat kahdesta lypsystä"

Suomalainen Maaseutu 13.12.2017

Simolaistilan isäntäpari pitää tärkeänä, että robotin myötä myös lypsytyö kevenee.


Anne Anttila
Virpi ja Juha Parpala ovat laajentaneet maidontuotantotilaansa maltillisesti, pala kerrallaan. "Periaatteemme on, että voimme hoitaa navettatyöt kahdestaan."

Agrologeiksi kouluttautuneilla Virpi ja Juha Parpalalla on jo nuoruudesta lähtien ollut vahva tahto toimia maatalouden parissa. Heillä on myös muuten hyvin samankaltainen tausta. Ennen tilanpitoa simolaispari haki elämänkokemusta ja arjen tartuntapintaa 4H-neuvojan työstä, Virpi Utajärveltä ja Juha Oulaisista.

"Työ vieraan palveluksessa avasi näkökantoja ja antoi suuntaviivat myös tulevalle. Kokemus oli kaikin puolin opettavainen", isäntäpari muistelee.

Sukupolvenvaihdos Parpalan parinkymmenen lypsävän maitotilalla tehtiin vuonna 1994.

"Liikkeelle lähdettiin perinteiseen tyyliin. Karja hoidettiin parsinavetassa ja työt tehtiin muutenkin hyvin pitkälle käsityönä."

Matkan varrella Parpalan tilalla on koettu myös muutamia rajapyykkejä, jolloin on pysähdytty miettimään järkevintä siirtoa eteenpäin. Yksi suurimmista harkinnan paikoista sijoittuu EU-vuoteen 1995.

"Pohdimme tarkoin miten ja millä tavoin maidontuotantoa on järkevintä jatkaa. Ydinajatus pyöri siinä, että peruskorjataanko vanha navetta täysin vai rakennetaanko kokonaan uusi. Teimme välimallin päätöksen eli päätimme remontoida entistä tarpeen mukaan ja kopisteltavaa riitti. Ajan saatossa tiloja päivitettiin, uudistettiin ja myös parsipaikkoja lisättiin. Parhaimmillaan navetassa oli tilat 26 lypsävälle."

Vaikka uuden navetan rakentaminen siirtyi tuolloin vielä tulevaisuuteen, niin Parpalan tilalla oltiin edelläkävijöitä kuitenkin hiehojen ulkoiluttamisessa.

"Teimme kantaville hiehoille olkipehkupohjaisen ulkotarhan. Se oli siihen aikaan vielä uutta ja herätti luonnollisesti monenlaisia mielipiteitä. Karja kuitenkin tykkäsi ja olivat muutenkin erittäin hyvinvoivia."


Parpalan maitotilalla on tällä hetkellä noin 60 lypsävää sekä vuonna 2006 käyttöön otettu pihatto.

Alkuvuodesta 2018 tilalla mennään jälleen yksi harppaus eteenpäin, kun 2x8 -paikkainen kalaruotoasema vaihtuu lypsyrobottiin.

"Laatu on asia, josta ei lipsuta. Robottia tukevat monet tekijät, joista tärkeimpiin lukeutuvat kannattavuuden nostaminen sekä lypsytyön helpottaminen. Olemme huomanneet myös sen, että lehmät rasittuvat kahdesta lypsystä. Haluamme kuitenkin korostaa, että tämä on vain meidän näkemys asemalypsystä", isäntäpari muistuttaa.

Lypsyrobotin hyötyihin isäntäpari listaa myös entistä tarkemman karjanseuranta mahdollisuuden.

"Kuntoluokkakameran avulla voimme seurata päivittäin muun muassa karjan hyvinvointia, syöntikykyä ja tuotosta. Jopa pienimmistäkin terveydentilan poikkeamista tulee raportti ja näin ollen voimme puuttua asiaan saman tien. Tämä on iso hyöty ja säästää pitkässä juoksussa myös ison kasan euroja."


Parpalan tilaa on kehitetty isäntäparin mukaan sillä ajatuksella, että tila saa jossakin vaiheessa omasta perheestä myös jatkajan.

"Tästä asiasta on jo pojan kanssa keskusteltu, mutta päätöksiä ei ole tehty. Jos vihreä valo vilkkuu vielä jatkossakin, niin seuraava askel voisi olla kenties maatalousyhtymän perustaminen. Olisihan se mukava pitää ainakin vielä toinen saapas navettapolulla ja tukea tällä tavoin tulevan isännän työsarkaa."

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT