Suomalainen Maaseutu

Pakkanen palautti metsäkoneyrittäjän hymyn: "Metsän vaurioitumista ei nykyään tarvitse pelätä märilläkään keleillä"

Etelä-Suomen metsäkoneyrittäjät olivat viime syksynä kovilla. Vuoden alun pakkaset palauttivat koneet ja miehet metsään.
Markku Pulkkinen
Viiden asteen pakkanen muutti hakkuukelit sopiviksi Etelä-Pirkanmaan Kylmäkoskella. Koneyrittäjän toiveena on pakkasten jatkuminen ainakin pari viikkoa.

Yrittäjä Kari Parkkisenniemi puikkelehtii harvesterillaan pimeässä kuusikossa Kylmäkosken kirkon kupeessa. Viiden asteen pakkanen on jäädyttänyt pienet lammikot ja homma sujuu taas. Joulun aikaan yrittäjä joutui kuitenkin pitämään poikkeuksellisesti peräti kahden viikon vapaan.

"Tämä on hyvin kantavaa maata, mutta soratien kelirikon takia hakkuuta piti siirtää. Tämän talven vapaat on nyt pidetty ja toivottavasti homma käy nyt katkotta vaikka koko vuoden", Parkkisenniemi hymyilee.

Kylmäkosken viiden hehtaarin harvennus ja kolmen hehtaarin avohakkuu ovat Parkkisenniemelle ja kuormatraktoria ajavalle Jorma Parrille viikon urakka. Seuraavatkin leimikot ovat jo tiedossa.

Parkkisenniemi on möyrinyt metsässä 20 vuotta, joista kahdeksan ensimmäistä Koillismaan metsissä: Kuusamossa ja Posiolla.

"Tämä oli ylivoimaisesti märin syksy minun urallani. Taloudellisesti viime vuosi ei jäänyt paljonkaan normaalista, mutta enemmänkin tavaraa olisi koneketjuista mennyt läpi. Toimeksiantajani osasivat kyllä järjestellä leimikot todella hyvin, kun luppopäiviä ei tullut tämän enempää", Parkkisenniemi kiittelee.

Parkkisenniemen yritys, KP-Harvennus Oy, omistaa kaksi korjuuketjua. Toinen niistä työskentelee Forest Logistic Oy:lle, joka toimittaa puuta Stora Ensolle, ja toinen Metsänhoitoyhdistys Kanta-Hämeelle. Koneiksi yrittäjä on valinnut John Deeret.

"Olen ollut tyytyväinen koneisiini. Ne ovat toimintavarmoja. Panostamme kyllä huoltoonkin todella paljon. Ennakoivalla huollolla välttyy turhilta remonteilta metsässä."

Todisteena hyvästä huollosta ja huolellisesta käytöstä on harvesteri, jolla Parkkisenniemi työskentelee. Kymmenen vuotta vanhan John Deere 1270D -monitoimikoneen mittariin on kertynyt jo 20 000 käyttötuntia eikä vaihtaminen ole vieläkään yrittäjän kiikarissa.

"Tämä on edelleen hyvässä vireessä oleva yleiskone, joka toimii sekä päätehakkuissa että harvennuksissa. Erityisen tyytyväinen olen monipuoliseen hakkuupäähän", Parkkisenniemi kehuu.

Noin 22 tonnia painavan koneen telavarustukseen pitää kiinnittää luonnollisesti paljon huomiota. Nyt alla ovat 90 senttiä leveät telat, jotka pitävät pinnalla kosteammassakin paikassa. Kuormatraktorissa on vielä hieman leveämmät kantavat telat.

"Metsänomistajan ei tarvitse nykyään pelätä metsän vaurioitumista märilläkään keleillä. Rengasvarustukset ovat hyvät ja kuljettajien ammattitaito on kehittynyt huomattavasti vuosien takaisesta. Puuketjussa teiden kantavuus onkin yleensä suurempi ongelma kuin metsän märkyys", Parkkisenniemi tietää.

Hänellä on käynyt silloin tällöin mielessä myös pienempien ja kevyempien koneiden hankkiminen. Vakavasti asia ei ole kuitenkaan vielä harkinnassa, sillä pienemmillä koneilla tehtävästä työstä pitäisi saada huomattavasti parempi hinta. Yrittäjä kuitenkin seuraa, millaiseksi kevyempi kalusto tulevaisuudessa kehittyy.

Metsäteollisuuden hyvä vire on Parkkisenniemelle luonnollisesti mieleen, mutta kolmatta hakkuuketjua hän ei silti ole hankkimassa.

"Kuljettajien löytäminen on hankalaa ja rajoittaa investointi-intoa. Ja itsellä on jo nyt riittävästi työtä", Parkkisenniemi perustelee.

KP-Harvennus Oy

Hämeenlinna

Perustettu 2010

Omistaja Kari Parkkisenniemi

Kalusto: JD 1270D ja JD 1170E -harvesterit sekä kaksi JD 1110E -kuormatraktoria

Liikevaihto noin 800 000 euroa.

Toimialue Kanta-Häme ja Etelä-Pirkanmaa.

Lue lisää