Suomalainen Maaseutu

Robokoppi tuo robotin parsinavettaan: "Uuttakin navettaa mietittiin, mutta kustannusarviot hirvittivät"

Suomalainen Maaseutu 03.02.2018

Konttiin asennettu lypsyrobotti on nopea ja melko edullinen tapa muuttaa parsinavetta robottipihatoksi.


Vana Valmisnavetta

Minna ja Esa Markkula ovat saaneet ensimmäiset lehmät lypsylle lypsykonttiin.

Suomen ensimmäinen Robokoppi-lypsyrobottikontti asennettiin tammikuun puolessa välissä Markkulan tilalle Saarijärvelle. Miksi tila päätyi Robokoppi-ratkaisuun uuden pihaton rakentamisen sijasta?

"Parsinavetta tuli siihen vaiheeseen, että jotakin sille piti tehdä. Uuttakin navettaa mietittiin, mutta kustannusarviot hirvittivät. Olemme vaimon kanssa yli 50-vuotiaita eikä tytär vielä tiedä tulevasta ammatinvalinnastaan. Eikä tuosta maailmanmenostakaan tiedä. Tällainen varovainen ratkaisu sopi meidän tilanteeseemme", Esa Markkula kertoo.

"Yritimme piirustuslaudalla sovitella tavallistakin robottia nykyisen navetan seinien sisälle, mutta se ei sinne oikein sopinut. Navetan kylkeen liitetty Robokoppi jätti navettaan enemmän tilaa."

Markkula arvelee, että Robokoppi-ratkaisu tulee navetan muutostöineen lähes puolet halvemmaksi kuin uusi robottipihatto. Lehmämäärää on tarkoitus nostaa vähitellen 40:stä 55–60 lehmään, kunhan navetan muutostyöt valmistuvat kokonaisuudessaan.

Robokopin asentaminen kävi parissa päivässä ja käyttöönottopäiväkin meni Markkulan mukaan yllättävän helposti, vaikka parsilehmien opettaminen robotille aikansa ottaakin.

Robokoppia valmistavan ja myyvän Vana Valmisnavetan toimitusjohtaja Tapio Kautto kertoo, että kiinnostusta uuteen konttiratkaisuun on ollut mukavasti.

"Robokoppi on vaivaton tapa siirtyä parsilypsystä robottilypsyyn. Kustannukset uuden robottipihaton rakentamiseen verrattuna jäävät yleensä puoleen", Kautto sanoo.

DeLaval VMS -lypsyjärjestelmän ja DeLaval-maitosäiliön sisältävä kontti varustellaan Vana Valmisnavetan tehtaalla Nivalassa johdotuksia myöten valmiiksi. Tilalla se asennetaan navetan kylkeen ja liitetään vesi-, viemäri- ja sähköverkkoon. Asentaminen vie pari työpäivää. Vanha, remontoitu navetta jää eläinten ruokinta- ja makuupaikaksi.

"Konttiin asennetun robotin etuna on myös se, että voimme valmistaa robottilypsyaseman maitosäiliöineen lämpimissä ja kuivissa sisätiloissa."


Kauton mukaan kontti on hyvä väliaikaisratkaisu vaikkapa silloin, kun tilalle rakennetaan uutta navettaa eikä vanhan navetan lypsyjärjestelmä ole käytössä. Kontin voi myös viedä kesäksi laitumen reunalle, kunhan sieltä löytyvät vesi- ja sähköliitännät. Kontin voi myydä eteenpäin, kun sitä ei enää itse tarvitse.

Kautto kertoo, että idea Robokoppiin tuli asiakkailta ja yhteistyökumppaneilta. Tarve uudelle ratkaisulle on tullut erityisesti maidon tuottajahinnan heikentymisen vuoksi. Vastaavia ratkaisuja on käytössä esimerkiksi Saksassa ja Ranskassa.

Kautto laskee, että Robokopin avulla robottilypsyyn voi päästä parsinavetan muutostyöt huomioiden alle puolella miljoonalla eurolla. Muutostöistä suuren osan voi halutessaan tehdä itsekin. Vana Valmisnavetta tarjoaa suunnittelupalvelua parsinavetan muuttamiseksi robottipihatoksi.

Pelkän kontin veroton hinta varusteineen on alle 250 000 euroa. Robokopin kulut ovat samalla tavalla investointitukikelpoisia kuin muutkin navettainvestoinnit. Kokonaisia Robokoppeja ei voi tällä hetkellä hankkia leasingsopimuksella, mutta kopin sisällä olevat DeLavalin robotin ja maitosäiliön voi maksaa leasingilla.

"Kaikki tilat eivät ole valmiita investoimaan uuteen navettaan miljoonaa euroa. Robokopilla omaa työtään voikin helpottaa kohtuullisin kustannuksin", Kautto kannustaa.

Robokoppi

DeLaval VMS -lypsyrobotti.

Höyrydesinfiointi.

Näytteenottolaite.

5 000 litran DeLaval-tilasäiliö.

Paloeristetty teräsrunkoinen kontti.

Käyttövalmiiksi asennettuna sähkö- ja LVI-töineen.

Veroton hinta alle 250 000 euroa.

Aiheeseen liittyvät artikkelit