Suomalainen Maaseutu

Emolehmäpihatto nousee ulkotarhan perustalle - betoninen purkujäte kierrätetään pohjalle

Suomalainen Maaseutu 11.02.2018

"Simmental on hyväluonteinen, tuottaa hyvin maitoa ja sen vasikat kasvavat hyvin", sanoo kaavilainen lihakarjayrittäjä.


Ilpo Paananen

Mikael Hallikainen suunnittelee laajentavansa emolehmätuotantotiloja ulkotarhojen kattamisella.

Mikael Hallikainen suunnittelee laajentavansa emolehmätuotantotiloja ulkotarhojen kattamisella.
Ilpo Paananen
Rakennuspohjan täyttömaana hyödynnetään kirkonkylästä 
puretun kerrostalon betonipurkujätettä.
Rakennuspohjan täyttömaana hyödynnetään kirkonkylästä 
puretun kerrostalon betonipurkujätettä.

Mikael Hallikainen aloitti lypsykarjatilan isännöinnin Kaavilla vuonna 2002. Samana vuonna tilan pellot siirtyivät luomuviljelyyn.

Vuotta myöhemmin Hallikainen perusti Emolan emolehmätilan yhdessä Juha Rissasen kanssa. Tuotantotilat rakennettiin kahteen pihattoon vuosien 2003–2005 aikana. Seuraavana vuonna myös eläimet siirtyivät luomutuotantoon. Viimeisimpinä rakennuskohteina valmistuivat 2011 hiehokatos, lantavarasto ja laakasiilo.

Juha Rissasen jäätyä 2014 pois yrityksestä Hallikainen on jatkanut yksin Emolan toimintaa. Perheeseen kuuluu yrittäjävaimo Sonja sekä pojat Eemil ja Pietari.

"Meillä on haettuna uusi ympäristölupa, joka sallii nykyisen 80 lehmämäärän nostamisen 154 eläimeen. Pidän kuitenkin nykyisen peltoalan kannalta realistisena tavoitteena nostaa lehmäluku jonnekin 125 eläimen luokkaan", Mikael Hallikainen suunnittelee.

Tilalla on 140 peltohehtaarin lisäksi 25 hehtaaria luonnonlaidunta. Pääasiallisin viljelykasvi on säilörehunurmi. Luomulehmätuotannon laajentamisen vaihtoehtona oli luomuviljan tuottaminen.

"Rakennussuunnitelmat ja lupa ovat valmiina emolehmätuotannon laajentamiseen kattamalla kaksi 350 neliön betonipohjaista ulkotarhaa pihatoiksi. Kokonaan uutena rakennettaan 250 neliön tuotevarasto kuivikkeille."

Ulkotarhojen puolivalmiiden pohjarakenteiden hyödyntämisellä saadaan aikaan tiivis kokonaisuus. Kustannussäästöjen lisäksi eläinten valvonta ja ruokinta helpottuu. Tiloja voidaan säätää eri ryhmille sopiviksi. Uusia ulkotarha-alueita ei tarvita.

"Laajennuksen kustannusarvio on laskettu väljästi 350 tuhannelle eurolle ja uskon, että se tullaan reilusti alittamaan", Hallikainen sanoo.


Pihaton kattorakenteeksi tulee teräspilareiden varaan asennettavat liimapuupalkit ja katteeksi tulee itsekantavapelti. Tarvikkeiden hinnat kilpailutetaan muutaman toimittajan kesken. Tilaukset tehdään kun mitat ja määrät on selvillä.

"Tarvikkeiden kyselyä ja hankintaa ei kannata jättää viime tippaan, koska kesäaikaan kiirettä riittää muutoinkin", Hallikainen tietää.

Laajennustöihin päästään näillä näkymin vasta kesäkuun alussa lehmien laitumelle laskemisen jälkeen.

"Tuotevaraston rakentaminen voidaan aloittaa jo keväällä. Kirkonkylässä puretaan parhaillaan kerrostaloa ja betonipurkujäte voidaan käyttää pohjan täyttöön. Perustan vaatimat maanrakennustyöt pystyn tekemään itse."

Hallikainen on varannut jo syksyllä yhden kirvesmiehen hommiin, koska maatalousrakentamiseen perehtyneiden rakentajien saatavuus voi vaihdella puolesta vuodesta aina kahteen vuoteen.

"Apumiehiä meille on tulossa omasta ja vaimon suvusta."

Kuivalantapihaton lannanpoistossa käytetään traktorin lisäksi pienkuormaajaa. Kuivituksessa käytetään apuna paalisilppuria. Rehu jaetaan ruokintapöydälle apevaunulla.

Emolehmien poikimiset ajoittuvat pääasiassa 15.3.–15.5. väliselle ajalle. Välitykseen vasikat lähtevät lokakuun puolivälissä. Tuotantoeläimenä on simmental-rodun lehmä.

"Simmental on hyväluonteinen, tuottaa hyvin maitoa ja sen vasikat kasvavat hyvin", Hallikainen summaa.

Emolan tilan kuuluminen Atrian sopimustuottajiin, on Hallikaisen mukaan paikallisen ostomiehen sinnikkyyden ansiota.

"No, tietysti myös näiden asiantuntijoiden ja muiden palveluiden ansiota."

Emolehmätuotannon ohessa Hallikainen urakoi säilörehun paalauksia ja jonkin verran teiden aurauksia.

"On niitä sen verran, että sopivasti haittaa muita maatilan töitä. Varsinkin tänä talvena kun lunta on tullut reippaasti."

Aiheeseen liittyvät artikkelit