Suomalainen Maaseutu

Maitotilalliset: ”Pienetkin parannukset lisäävät työhyvinvointia”

Jaana ja Mikko Niskanen suunnittelevat robottinavettaa, millä halutaan järkeistää töitä sekä lisätä eläinten hyvinvointia.
Anne Anttila

Jaana ja Mikko Niskanen pitävät tilansa toiminnan hyvin läpinäkyvänä. 
"Olemme saaneet luvan avata ovet myös vierailijoille. Tätä kautta ihmiset voivat tutustua maitotilan arkeen ja sen toimintatapoihin pintaa syvemmältä."

Pyhäjärveläisellä Niskasen tilalla tulevaan navettaremonttiin ei lähdetä hetken mielijohteesta. Isäntäpari Jaana ja Mikko Niskanen kertovat piirtäneensä hankkeen ympärille tarkat ja muutosten kestävät raamit.

"Taustalla on lisäksi vahva luottamus maidontuotannon tulevaisuuteen. Vaikka kymmenen vuotta sitten valmistunut pihatto on vielä kokonaisuudessaan hyvin käyttökelpoinen, niin toiminnan jatkuvuutta ajatellen parannuksiakaan ei sovi unohtaa. Mukana pysyminen ei tarkoita yksinomaan uutta pintaa, vaan myös työssä viihtymistä", isäntäpari kiteyttää.

Jaana ja Mikko ottivat isännän kotitilan nimiinsä vuonna 2004. Tällöin tilalla oli reilut 20 lypsävää ja perinteinen parsinavetta.

Vuonna 2008 Niskasen tilalla siirryttiin kuitenkin uuteen aikakauteen, kun lypsyasemalla varustettu pihatto otettiin käyttöön. Samalla lehmäluku voitiin nostaa nykyiseen 70:een.

"Se oli sanomattakin selvää, että tilaa laajennetaan. Jokainen siirto on tehty kuitenkin tarkkaan harkiten, sillä toiminnan pääkonsulttina toimivat eurot."

Hintalapun lisäksi Niskasen isäntäpari arvostaa myös jaksamistaan.

"Pidämme tärkeänä, että tilakoko mitoitetaan omiin voimavaroihin. Kyse ei ole pelosta, vaan ennakoinnista. Nykypäivän maataloudessa on nimittäin monet narut vedettävänä ja ala on muutenkin hyvin muutosherkkää."

Niskasen lypsytilalla luottamus maidontuotantoon on edelleen vahvalla pohjalla.

"Maitokilojen eteen on tehtävä kuitenkin lujasti töitä ja ketjun tulee olla pellolta navettaan katkeamaton. Kun leipä saadaan vain ja ainoastaan lehmistä niin eläinten hyvinvoinnista emme tule millään muotoa tinkimään. Perushyvinvoinnin ylläpitäminen ei vaadi mitään kalliita kikkoja. Riittää kun pitää ”karjasilmän” auki, niin tällä pääsee jo aika pitkälle."

Eläinten hyvinvointia ja sen kehittämistä ei ole unohdettu myöskään tulevassa navettaremontissa.

"Parannuksia ja pieniä korjauksia tehdään tasaisin väliajoin. Esimerkiksi muutama vuosi sitten uusimme navetan valaistuksen ja siirryimme led-valoihin."

Tämä oli kuitenkin alkusoittoa tulevalle. Jos kaikki sujuu mallikkaasti, niin vuoden sisällä Niskasen tilan pihattoon tehdään astetta isompi päivitys.

"Kaikki mahdollinen käydään lävitse ja tarvittaessa myös navettakalusteita uusitaan. Listalla ovat muun muassa säädettävät nostoikkunat sekä lypsyrobotti. Suunnitelmiin kuuluu myös parikymmentä lisäpaikkaa, jolloin lypsävien määrä saataisiin nostettua 90:een."

Muutoksista odotetuin on kuitenkin lypsyaseman vaihtuminen robottiin.

"Varaus tehdään kahdelle, mutta yhdellä aloitetaan. Lypsyrobotti on todella tervetullut uudistus. Tämä ei helpota ainoastaan lypsytyötä vaan edesauttaa myös utareterveyttä."

Tulevaisuudessa myös Niskasen tilan nuorkarja saa uudet tilat.

"Hiehoille tehdään oma kylmäpihatto ja vasikkala nousee vanhan navetan paikalle. Hankkeelle ei ole merkitty tarkempaa päivämäärää, joten tämä projekti kuuluu sarjaan pitkän tähtäimen suunnitelmat."

Niskasen isäntäpari sanoo olevansa onnekkaassa asemassa myös siinä mielessä, että perheen pojat, agrologi-opinnot aloittava Jeremias sekä Jesper ja Juuso ovat kiinnostuneita tilan töistä.

"Apukäsiä löytyy ja ehkäpä vielä jossakin vaiheessa luotsaamme tilaa vaikka maatalousyhtymän nimissä. Sen olemme pojille kuitenkin sanoneet, että maamiehen saappaisiin tulee astua sydämen palosta – ei velvollisuuden tunteesta."

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Efsa: Eurooppalaiset pitävät turvallisuutta yhtenä tärkeimpänä kriteerinä ruokaostoksilla – eniten huolta aiheuttavat antibiootit ja torjunta-aineet

Raisio investoi 45 miljoonaa uuteen tuotantolaitokseen Raisiossa

Erävihreä: Hallitusohjelman suunta on hyvä, sovittavaa jäi